Pytanie dotyczące wyboru oprogramowania

Witam wszystkich, niedawno zostałem uruchomiony na nowym projekcie i chciałbym poznać Twoją opinię na temat wyboru oprogramowania.

Pracuję na Autocadzie i w dużym uproszczeniu wprowadzam poprawki na liniach produkcyjnych. Chciałbym przełączyć się na oprogramowanie 3D.

Zasadniczo otrzymuję modele 3D maszyn (głównie w .step), które implementuję w budynkach (wykonane na Archicadzie). Muszę też tworzyć rury o różnych rozmiarach.

Chciałbym również mieć możliwość modyfikacji konstrukcji budynku (lub zamodelowania go w podstawowy sposób). Zazwyczaj musiałbym mieć możliwość zmiany wysokości platformy i umieć zmienić jej rozmiar.

Na chwilę obecną zidentyfikowałem następujące oprogramowanie:

AUTODESK INVENTOR
PROGRAM SKETCHUP
AUTOCAD 3D
Autocad Plant 3D (dostępny w wersji LT)
NAVISWORKS

Jeśli masz jakieś opinie na ten temat lub masz inne pomysły, jestem za.

Z góry dziękuję.

Witaj mgsvinc,

Ze swojej strony pracuję na SolidWorks 2022 SP4 (który jest bardziej poświęcony mechanice, ale możesz również pracować nad konstrukcjami w Budowanie również utwórz DWG do otwarcia w AutoCAD).

Pracowałem na Wynalazcy 10 (nie jest źle też jak na konstrukcje spawane mechanicznie). Z drugiej strony nadaje się do pracy z DWG.

Jeśli chodzi o twoje pytanie i twoje zadania, które wykonujesz na Autocadzie, który jest bardzo dobry dla budynku, jest to również dobra "elektroniczna lub wirtualna" deska kreślarska, ze swojej strony skłaniałbym się ku "Inventor", ponieważ jest to "AutoCAD", bardzo dobrze ze sobą współgrają.

Specjalnie z mojej strony zapomnij o "SKETCHUP".

Autocad 3D, dla mnie to nie jest prawdziwe 3D, więc w tym przypadku wybierz "Inventor".

Autocad Plant 3D (nie wiem)

"NavisWorks (też nie wiem).

Ze swojej strony również skłaniałbym się ku SolidWorks, bo dobrze go znam. Ale może to też zależeć od tego, co można zrobić z SolidWorks, który jest bardzo dobrym oprogramowaniem, można nim rysować wszystko, innymi też, ale próbowałem to pozostaje zbyt skomplikowane...

Oto link do małego filmu na temat Solidworks:=> #1 Co to jest Solidworks - naucz się Solidworks w 3 minuty - (samouczek dla początkujących) - YouTube
i ten: =>Terminologia wokół budynku w Solidworks - YouTube

i znowu ten: => Co nowego w SolidWorks 2020 - System konstrukcji - YouTube

Proszę bardzo, zwłaszcza zanim wybierzesz sprawdzone dokładnie potrzeby dla Ciebie i firmy.

Cóż, zrobiłem więcej REKLAM dla SW, ponieważ jest bardzo przyjazny dla użytkownika ... (Nie pracuję dla SW)... Ale tutaj znajdziesz więcej użytkowników SolidWorks.

Powodzenia.
@+.
AR.

4 polubienia

Jak już wspomniano @A_R tutaj znajdujemy głównie użytkowników Solidworks, ponieważ strona jest tworzona przez sprzedawcę oprogramowania.
Solidworks rzeczywiście może tworzyć plany rurociągów 3D i ISO.
Plan3d wydaje się być stworzony również do tego.
Przed zainwestowaniem mogę tylko doradzić, abyś poprosił o co najmniej wersję demonstracyjną i, jeśli to możliwe, licencję próbną (1 miesiąc na wypróbowanie).
A przede wszystkim porównaj różne rozwiązania dla swojego zawodu i zastosowania.

Sketchup właściwie o tym zapomniałem, mam klienta, który robi na nim swoje implanty, to horror do późniejszego odzyskania.
Poza tym Inventor i Solidworks są równe w wielu punktach, a Autocad 3D jest moim zdaniem mocno przestarzały.

4 polubienia

Witam @mgsvinc

Witamy na naszym profesjonalnym forum

Osobiście do tego rodzaju manipulacji dwa lata temu użyłem programu REVIT MEP, który ma tę zaletę, że w razie potrzeby całkiem dobrze komunikuje się z autocadem.
Witam

Wydaje mi się, że do realizacji w obrębie budynku lepiej jest zacząć od solidnego rysunku 3D budynku, szczególnie dla wszystkiego, co jest płynne, wentylacji, szeroko pojętej energii.

Ani Inventor (i podobne), ani Solidworks nie nadają się do budowy lub układu o powierzchni większej niż 100 m².

Z drugiej strony, jeśli jesteś przyzwyczajony do Solidworks lub Inventora lub fałszywego 3D autocad 3D, powinieneś zaplanować bardzo dobre szkolenie z REVIT, ponieważ musisz zagłębić się w logikę oprogramowania.

To powiedziawszy, autocad jest używany od 25 lub 30 lat w architekturze i musisz rozważyć zalety i wady swoich instalacji.
Jeśli nadal są one wykonywane w nowych budynkach (co by mnie zdziwiło), to REVIT jest do uważnego przyjrzenia się.
Jeśli pracujesz w starych budynkach, prawdopodobnie otrzymasz plany architektoniczne na papierze (fuj) lub pliki komputerowe, które prawdopodobnie pochodzą z programu Autocad.
W każdym razie nie uciekniesz przed laserowym salpiningiem, przynajmniej po to, aby połączyć cię na poziomie teoretycznym.

Jest też Archicad, ale załączam małe porównanie między revitem a Archicadem.

Musisz więc tylko sprawdzić, czy twoje implantacje są nawracające czy epizodyczne, a także jaki jest stopień złożoności tego, co instalujesz. Jeśli konfigurujesz złożoną linię montażową lub jeśli konfigurujesz kilka maszyn z niewielką infrastrukturą wokół nich (fluidyka itp.

Krótko mówiąc, dobrze zdefiniuj wszystkie przypadki na przestrzeni ilu lat. Jeśli jest to jednorazowa próba, to nie ma Revit ani Archicada.

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi i rady

@Zozo_mp
Jeśli chodzi o Revit, myślę, że jest zbyt skomplikowany jak na moje użycie (w ogóle nie zajmuję się BIM) i chciałbym pozostać przy "bardziej klasycznym" oprogramowaniu do projektowania. I tak poszukam. Z drugiej strony, Archicad mógłby być naprawdę dobrą opcją, ale nadal obawiam się, że źle zareaguje na importowanie kilku plików .step

Chciałbym również zaznaczyć, że moje wdrożenia będą powtarzalne, dość złożone (dużo maszyn i sieci), a także w dłuższej perspektywie.

Usłyszałem też o innym oprogramowaniu: Plant design management system. Czy ktoś miał już okazję nad nim pracować?

1 polubienie

Nie sądzę, aby Solidworks był dla mnie opcją, jest naprawdę zbyt skoncentrowany na projektowaniu mechanicznym jak na moje potrzeby. Słyszałem również, że nie jest to idealne oprogramowanie do importowania plików .step i mogę mieć ich wiele w tej samej przestrzeni. Mogę się mylić, zagłębię się w temat (dzięki za linki @A_R )

@A_R i @sbadenis mogę zapytać, co jest nie tak z programem Sketchup? Na czym polega problem z lokalizacjami?
Słyszę też wiele złych rzeczy o Autocad 3D, ale tak naprawdę nie wiem dlaczego...

Witaj mgsvinc,

Z mojej strony Sketchup jest zbyt skomplikowany, aby po prostu rysować, próbowałem, że w ogóle nie podobał mi się ich tryb rysowania, a może nie rozumiałem... Nie ma tu żadnej innej uwagi na ten temat...
Życzę powodzenia w wyborze oprogramowania, postępując zgodnie z radami Zozo_mp, którego pozdrawiam.
@+.
AR.

1 polubienie

Z mojej strony Sketchup eksportuje do pliku Solidworks z fasetkami, bardzo ciężkimi, w zasadzie bezużytecznymi.
To nie jest prawdziwe oprogramowanie 3D, ale reprezentacja, więc całe mechaniczne oprogramowanie 3D SW, Topsolid, Catia... odzyska bardzo ciężki i bezużyteczny plik. (lub bardzo bezużyteczne)

1 polubienie

Witaj sbadenis,
Dziękuję za bardziej szczegółowe wyjaśnienia.
Miłego dnia i miłego weekendu.
@+.
AR

Oprócz tego, co zostało powiedziane powyżej.
Zaletą programu Inventor jest to, że został opracowany przez tego samego wydawcę co Autocad i że w jego użyciu łatwo można znaleźć autocadian.

Ponadto kompatybilność z programem Autocad Inventor jest prawie idealna.

Zobacz nawet z modułem Factory Design Utilities, gdzie wykonujesz implementację maszyny (przykład) na Autocad, a otrzymujesz 3D w Inventor (jednak to nie magia, jest przygotowanie).

W programie Inventor można również pobierać bloki dwg i zarządzać nimi jako blokami 2D. Tworzenie powiązań dla zmian po stronie programu AutoCAD i zaktualizowanych w programie Inventor.

Jeśli masz doświadczenie i organizację po stronie Autocad, możesz je łatwo pobrać w programie Inventor.

Po stronie wynalazcy można łatwo skonfigurować modelowanie automatyzacji produkcji za pomocą iLogic i wielu innych (ipart, iconstraint (automatyczne pozycjonowanie itp.).
W wersji "Suite" (Product Design & Manufacturing Collection) masz dostęp do Autocad (wszystkie wersje), Inventor, 3DSmax, Fusion Factory, Design Utilities

To, co powinno skłonić Cię do wyboru innego narzędzia, to z pewnością kompatybilność z Twoimi klientami.

Jeśli Twoim problemem jest budżet, spójrz na Fusion360, masz darmową wersję (dla lobbystów), możesz poświęcić trochę czasu na przetestowanie tej wersji, która jest ograniczona. Ten sam edytor co Autocad, w modelowaniu odpowiednik Inventora czy SW z nieco inną filozofią.

Przesiadka na wersję pro będzie konieczna i masz dobrą bazę do modelowania prawie na równi z SW czy inventorem, wszystko zależy od tego, jak daleko posuniesz automatyzację produkcji i modelowania. Kompatybilny z AutoCAD i step. Automatyzacja w Pythonie.

2 polubienia