Pytanie o szkic, o umieszczenie punktu środkowego w SolidWorks

Witam

Mam problem ze szkicem, który muszę wykonać. Jest krok, którego nie rozumiem, jak powinienem to zrobić, minęło 30 minut, utknąłem na tym, więc jeśli ktoś wie, jak mogę to zrobić, może mi wytłumaczyć. Jest na stronie 6 o kroku numer 5 dotyczącym umieszczania punktu środkowego, że nie rozumiem, jak to zrobić.

1.TutoPieces2 (2).pdf (1.8 MB)

1 polubienie

Witam serdecznie,

Czy włączyłeś to w opcjach oprogramowania:
image

Umożliwi to zobaczenie punktów w środku łuków.

Następnie, jest to dość dobrze wyjaśnione, kliknij na punkt, przytrzymaj CTRL i kliknij pionowy segment i wybierz ograniczenie " zbiegające się".

Powodzenia...

1 polubienie

Tak, ale problem polega na tym, że punkt, w który muszę kliknąć, gdzie to jest? Bo na wyjaśnieniach widzę, że mysz jest po lewej stronie łuku. Chociaż nie mam tam punktu środkowego, mam go tylko na łuku.

Strzałka źle umieszczona na rysunku:
image
Chodzi o mały krzyżyk...

2 polubienia

Ach ok, teraz rozumiem lepiej, dziękuję bardzo.

Miło mi powitać Cię na forum.

Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać kilka problemów.

Na swoją prośbę musisz zrozumieć automatyczne namagnesowania

W SW jest kilka sposobów, aby coś osiągnąć

1° Jesteś w przypadku " łuku stycznego "
2° W przypadku łuku pierwszy punkt zaczepienia znajduje się w punkcie 3 i automatycznie stanie się styczny.
3° narysujesz środek łuku w lewo
4° W pewnym momencie pojawi się znak, który oferuje wyrównanie się z dolną linią pionową
Koniec łuku zostanie połączony z dolną linią pionową, z tą różnicą, że oś łuku niekoniecznie będzie wyśrodkowana na dolnej linii, jeśli nie nałożysz ograniczenia na środek łuku

Na filmie mogłem strzelić gola do łuku.

Pozdrowienia

3 polubienia