Witam
Mam małe pytanie dotyczące "procesu" dotyczącego projektowania pojazdu.
Stworzyłem kształty i powierzchnie mojego samolotu za pomocą Imagine & Shape, co pozwoliło mi na przeprowadzenie symulacji aerodynamicznej.
Z drugiej strony, aby przeprowadzić symulację konstrukcji, muszę mieć moją płaszczyznę składającą się z kilku części bryłowych, z których są wykonane, jak część rzeczywista.
Czy wiesz , na które aplikacje zwykle przełączamy się po przejściu przez Imagine&Shape lub GSD, aby kontynuować, a tym samym przejść od kształtów do solidnego montażu? Proszę. Czy będzie dokument lub scenariusz dotyczący konstrukcji pojazdu od A do Z?
Znam aplikacje do projektowania części, projektowania złożeń, materiałów itp.
Witam
PartDesign Workshop: wyświetl pasek narzędzi "komponenty z powierzchni".
Oczywiście, jeśli chcesz zdobyć ASS, musisz go najpierw stworzyć.
Ołowiany ASS, a następnie Catpart na sztukę
Importujesz plik do ASS
Potrzebne powierzchnie kopiuje się i wkleja kolejno w każdej części Catpart
Z linkami lub bez (to od Ciebie zależy, czy chcesz zaktualizować).
Następnie następuje albo pogrubienie powierzchni, albo wypełnienie, w przypadku nr 2 powierzchnie muszą być zamknięte (aby móc przekształcić je w ciała stałe.
Witam
Dziękuję.
Jaki jest pożytek z narzędzia Zamknij powierzchnię, jeśli prosi mnie, aby mieć już zamkniętą powierzchnię?
Witam
Pod Catią nie mam tej funkcji.
Domyślnie catia próbuje zatkać otwory płaską powierzchnią.
Na przykład, jeśli narysujemy walec (wyciągnięcie koła) w GSD, końce są otwarte, ale nie jest konieczne ich zamykanie. W PartDesign funkcja wypełnienia automatycznie zatka końce dwiema płaskimi okrągłymi powierzchniami.
EDIT: W twoim przypadku musisz zamknąć ręcznie.
Nie mogę znaleźć funkcji wypełniania.
Gdybym zamknął je ręcznie, miałbym tylko prostą kopertę, ale chciałbym mieć bryłę o określonej grubości, aby włożyć do niej dźwigar itp.
Jest to ikona po prawej stronie na pasku narzędzi (warsztat projektowania części).
Możesz również użyć pogrubić ikonę po lewej stronie. (sprawdź, czy geometria w otworze odpowiada temu, czego chcesz), w przeciwnym razie preferuj wypełnienie, a następnie powłokę, aby wydrążyć bryłę
ok ale nic nie dziala :)
Dla 1mm do 3mm działa, ale poza tym nie
OK
Witam
Nie widząc wszystkich szczegółów powierzchni (możliwa wada).
To normalne zachowanie! Z wyjątkiem płaskiej powierzchni, zawsze istnieje ograniczenie odsunięcia.
Jak widzimy, podział się zmienia.
Na górze kształtu nadal znajdują się dwie ściany tworzące V, jeśli ponownie zwiększę przesunięcie, te ściany już nie istnieją, to jest limit i komunikat ostrzegawczy, który masz .
Zdecydowanie jest w kierunku czubka skrzydła.
Można:
- Zmniejszanie powierzchni w celu przepuszczenia grubości na zewnątrz...
- Napełnij i wypróbuj skorupę (mała szansa na sukces!)
- Utwórz kształt z odsunięć, aby wykopać skrzydło.
Ach dziękuję za informację.
Próbowałem zagęścić na zewnątrz i to działa.
W rzeczywistości muszą mu się nie podobać różne aspekty moich skrzydeł, a w środku w kierunku łososia musi to być problem. Próbowałem odkorkować latawiec i działa.
Jak więc "wypełnić"? Proszę tylko przetestować.
Nie rozumiałem, jak "stworzyć kształt z przesunięcia"
Z drugiej strony w przypadku owiewki półkoła w ogóle nie działa
Mam przykłady, w których masz skomplikowane kształty, a funkcja pogrubiania nie wydaje się być problemem.
Więc kiedy powierzchnia jest pogrubiona, mogę ją obrabiać jako część? zrobić w nim itp.? Stp
Kiedy klikam na niego w części projektu, nie oferuje mi prawie nic.
1: Tak, pogrubienie każdej płytki powierzchniowej staje się większe, więc działa lepiej.
2: Aby ukończyć:
Albo utworzysz powierzchnię w GSD , która zatyka otwór, a następnie zmontujesz ją przed przejściem do następnego kroku.
Albo spróbujesz bezpośrednio w Projekcie Części, jeśli otwór może być zablokowany przez płaską powierzchnię, zrobi to.
Utwórz z odsunięcia:
Najpierw tworzysz ekstrakcję swojej powierzchni (skrzydła).
Wycinasz część, która wydaje się być problemem
Tworzy się odsuniętą powierzchnię.
Następnie zatykasz kończyny i składasz to wszystko w całość.
Na koniec należy utworzyć przekrój w Projekcie Części utworzonej wcześniej bryły wypełniającej.
Nie jestem pewien, czy mogę otworzyć plik z 3D Experience.
Ale możemy spróbować , umieść mi CATPart i drugi plik zarejestrowany w IGES.
Powierzchnia może być złożona, ale mieć geometrycznie proste cięcie płytek.
Powierzchnia, która wygląda na prostą, może mieć złożone przycinanie płytek.
Biorąc za przykład otwarcie pliku STL, cięcie w płytkach powierzchniowych związanych z siatką jest często bardzo złożone.
Przyczyn w PartDesign może być kilka:
Jaką funkcją jesteś aktywny ?
Wybrany wskaźnik myszy może być powierzchnią GSD, a nie powierzchnią bryłową (ukryj powierzchnię GSD).
Funkcja otworu wymaga płaskiej powierzchni płaszczyzny, nie jest tak w przypadku skrzydła, konieczne jest najpierw utworzenie płaszczyzny podparcia albo dla funkcji otworu, albo jako podpory (płaszczyzny) szkicu.
I jeden w IGES3D.
W każdym razie bardzo dziękuję, miło jest poświęcić czas, aby mi to wyjaśnić:)
plane_shell_v1_a.1_1.igs
Witam
Gdy użyjesz polecenia "pogrubij", a CATIA otworzy komunikat ostrzegawczy, a następnie (Ok), po prostu powiedz "tak" w wierszu polecenia "Wyłącz powierzchnię i wyodrębnij jej geometrię".
Catia tworzy odsunięcie powierzchni tylko dla powierzchni, które nie nadaje jej PB.
Lokalizujemy więc obszary za pomocą PB (mogą być bardzo małe , przejdź do "Narzędzia/Opcje/Ogólne/Wyświetlanie/Wizualizacja/Styl krawędzi powierzchni"aktywuj).
Wszelkie bardzo małe otwarte krawędzie będą łatwiejsze do wykrycia w trybie przewodowym.
Następnie będziemy musieli odtworzyć geometrię, aby wypełnić luki.
W załączeniu znajduje się film przedstawiający szybki sposób wypełnienia.
Jeśli tolerancja grubości 10 nie jest zbyt wąska.
rebouchage.mp4
Ok, dziękuję bardzo. Bardzo dobrze wyjaśnione. Testuję to.