Cze wszystkim
Obecnie jestem w szkole przygotowawczej do PTSI i rozpoczęłam TIPE (nadzorowaną pracę osobistą). W tym roku tematem przewodnim jest ocean. Znalazłem więc temat, który dotyczy RAD (dodecahedre uruchamiane obrotowo). Oto link wyjaśniający w dużym stopniu, z czego składa się ten system:
https://www.researchgate.net/publication/326487928_Rotary-actuated_folding_polyhedrons_for_midwater_investigation_of_delicate_marine_organisms
Przejdźmy więc od razu do sedna: moim celem było stworzenie systemu, który widzisz na rysunku 2 i rysunku 4 z poprzedniego linku, bezpośrednio na solidworks. Na początek starałem się zrobić tylko dwa ramiona, aby uzyskać po wydrukowaniu 3D coś, co wygląda jak to, co można zobaczyć na poniższym filmie: http://www.zhiernteoh.com/harvard-university-2d-to-3d-by-synchronized-folding.html
Jak możesz sobie wyobrazić, jest to mój pierwszy rok nauk inżynieryjnych. W krótkim czasie zgromadziłem bardzo dużo wiedzy i chyba brakuje mi aspektu praktycznego. Mam tylko bardzo niski poziom SolidWorks i dlatego przychodzę prosić o pomoc.
Zrobiłem więc szkic pojedynczego ramienia, dzieląc je na 3 części, które następnie złożyłem i starałem się najlepiej jak potrafiłem, aby je ograniczyć. Możesz mieć dostęp do moich postępów na załączonym obrazie.
Chciałbym iść do przodu, jednocześnie rozumiejąc i robiąc postępy (ponieważ muszę powiedzieć, że naprawdę kocham to, co robię i frustrujące jest utknięcie bez możliwości pójścia do przodu).
Z góry dziękuję za pomoc,
bras.png
Witam
Naprawdę nie rozumiem, czego od nas oczekujesz, bo o ile Twój projekt jest wyraźny, o tyle Twoja prośba o pomoc nie jest szalona.
Myślę, że twój problem jest nie tyle problemem solidworks, co rygorystyczną obserwacją, ponieważ pierwszą rzeczą, którą widzimy w załączonym przez ciebie JPG, jest to, że twoje części są zbyt grube i że dodatkowo nie założyłeś żadnych zawiasów. Rzeczywiście, co ciekawe i w archaiczny sposób, model Uniwersytetu Harvarda nadal używa zawiasów (ale na Harvardzie w zasadzie nie są to Mickey).
Moim zdaniem, zanim wskoczysz na montaż, musisz poprawnie wykonać trzy części. Sukces tego projektu tkwi w rygorystycznym kinie filmowym (które nie jest tak proste, jak się wydaje). A do kinematyki bez żadnych wad, tj. bez zaczepiania i zacinania się ruchów, potrzebne są tak zwane części mechaniczne.
Mówiąc o mechanice, mam na myśli mechanikę wykonaną zgodnie z zasadami sztuki, a więc z idealnie skalibrowanymi częściami i z grami dostosowanymi do stawki, która nie jest grą dla młodych ludzi.
Do Plutarcha ;-) Ciąg dalszy dyskusji
Pozdrowienia
4 polubienia
Witam
Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź!
Przypomnę, że jestem początkujący w tej dziedzinie, ale zamierzam szybko się uczyć. Serte, to nie jest młody problem, ale będę musiał sobie z nim poradzić, jeśli chcę uzyskać jednoznaczne wyniki.
Do realizacji 3 elementów zacząłem od szkicu każdego z 3 elementów ramienia obrazu w prawym górnym rogu załącznika. Zdaję sobie sprawę z miernego wyniku, nawet jeśli jest to tylko szkic.
Z drugiej strony, nawet jeśli wiem, że to zbyt szerokie pytanie, to bardziej pytam o wspólny wątek, jakie kroki należy wykonać, aby zrobić rękę lub dwie?
Mówisz, że musisz robić idealnie skalibrowane części. Problem w tym, że na podstawie szkicu wątpię w swoje szanse na sukces. Czyli te 3 kawałki tworzę sam milimetr po milimetrze?
Nie wiem, czy moje pytania są głupie, czy nie, proszę wybaczyć mi okrutny brak wiedzy na ten temat.
Z wyrazami szacunku,
figure_1.jpg
2 polubienia
Dobry wieczór
pytania nie są głupie i rozumiem, że zaczynasz od Solidworks.
Aby rozpocząć, musisz zrobić pojedynczy element z zawiasem.
Nie twórz zewnętrznych części, które służą tylko do otwierania i zamykania wielościanu, który, jeśli przyjrzysz się uważnie, składa się tylko z pięciokątów połączonych ze sobą krawędziami. Możemy najpierw pominąć trójkąty, które mają tylko funkcje zatrzymania (jeśli dobrze zrozumiałem zasadę).
Gdy szablon już istnieje, znacznie łatwiej jest go skopiować.
Pokażę ci zasadę za kilka minut pod solidworks.
Pozdrowienia
1 polubienie
Dobry wieczór
Oto pierwsze podejście
Do stworzenia ramienia brakuje tylko jednego elementu: wiedząc, że brakujący element jest wspólny dla wszystkich 5 ramion.
Jeden z elementów musi zostać zmodyfikowany, ponieważ celowo brakuje trójkąta.
Nieco później pokażę Ci metodę uzyskiwania wyniku w solidworks. Dziś wieczorem, jeśli będę miał czas
Pozdrowienia
polyhedre_ebauche.jpg
1 polubienie
Witam
Bardzo dziękuję za cenną pomoc, szybko się z tym dzisiaj uporałem (wczoraj nie mogłem zrobić zbyt wiele). Myślę, że lepiej zrozumiałem tę zasadę.
Czekamy na wiadomość od Ciebie,
Z wyrazami szacunku,
Dobry wieczór @adrien
W załączeniu znajdują się dwa obrazy systemu. Celowo brakuje trójkąta, który zamyka wielościan na niebieskich elementach.
Identyczne kawałki mają ten sam kolor. Jak powiedziałem wcześniej:
- Zielona moneta (która jest centralnym ogniwem do składania)
- Różowy pięcioczęściowy
- Niebieski pięcioczęściowy
Te trójkąty mają wpływ na kinematykę i wydaje mi się, że łatwiej jest dostrzec części.
W pierwszym poście napisałem, że potrzebna jest precyzja, ponieważ ze względu na kształt bryły, najmniejszy błąd w wymiarach uniemożliwia prawidłowe połączenie krawędzi.
Daj nam znać, jeśli kontynuujesz swój projekt.
PS: którą wersję SW posiadasz?
@tous kawałki nie są tak trywialne do narysowania, potrzebujesz trochę metody, zanim zaczniesz, w przeciwnym razie na pewno będzie to suk (hihihi!!!)
Pozdrowienia
rotary-actuated_folding_polyhedrons_-_two_arms_closed.zip
1 polubienie
Witaj @Zozo_mp,
Przepraszam za 3-dniowe opóźnienie. Do końca czerwca mam jeszcze zajęcia i w związku z tym nadal mam DS w sobotnie poranki. W związku z tym moje poprawki uniemożliwiają mi bycie obecnym na forum.
Nic jednak nie zrobiłem. Przeszukałem Internet, aby dowiedzieć się, czy kiedykolwiek istniała jakaś wskazówka na temat potencjalnej realizacji tego systemu. Znalazłem poprzednią pracę na tym samym systemie: https://www.thingiverse.com/thing:3375148/comments
Być może pomoże nam to lepiej zrozumieć badany system. W szczególności wszędzie widzimy "przeguby kulowe": https://atazi45ab651jeqs63s8vnp1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/06/HD-Lower-Ball-Joint.jpg
Należą do nich pięć różowych elementów, pięć niebieskich elementów i centralna część (zielona), o której wspomniałeś wcześniej.
Bardzo dziękuję za cierpliwość i pomoc. Oczywiście kontynuuję swój projekt (mam jeszcze czas przed sobą).
Proszę zauważyć, że używam SolidWorks 2017. Nie mogę otworzyć twojego pliku SVPJ. Pliki, które otwieram za pomocą SolidWorks, są zwykle w formacie SLDASM i/lub SLDPRT.
Z wyrazami szacunku,
Adrien
Dobry wieczór dla pliku SVPJ, musisz go otworzyć za pomocą SOLIDWORKS eDrawings
Spójrz tutaj, to jest darmowe oprogramowanie
https://www.solidworks.com/fr/category/technical-communication
Pozdrowienia