Witam
Próbuję zobrazować na wykresie reakcje na poziomie łożysk wału korbowego. Chciałbym uwzględnić reakcje wywołane obrotem tego wału korbowego.
Czy wiesz, czy jest to możliwe w solidworks simulation?
Dziękuję.
Witam
Próbuję zobrazować na wykresie reakcje na poziomie łożysk wału korbowego. Chciałbym uwzględnić reakcje wywołane obrotem tego wału korbowego.
Czy wiesz, czy jest to możliwe w solidworks simulation?
Dziękuję.
W podstawowym module w statyce będziesz miał tylko siły i ograniczenia w tej chwili T (ale powodzenia 1) określają i 2) reprezentują siły przyłożone przez różne korbowody..).
Na bardziej zaawansowanych (i znacznie droższych) modułach symulacyjnych może być możliwe wykonanie obliczeń całego cyklu (ale wtedy prawdopodobnie konieczne jest przedstawienie korbowodów i tłoków, przynajmniej w uproszczonych modelach). Bezwładność jest również daleka od nieistotnej w tego rodzaju problemach, więc wszystko będzie zależeć od częstotliwości obrotów wału korbowego (jeśli weźmiemy pod uwagę, że siły działające na tłoki są zawsze takie same, co z pewnością nie jest prawdą, ponieważ zależy to od ciśnienia/przeciwciśnienia w komorach spalania).
Jeśli nie szukasz wiązań, ale tylko wysiłków, powinieneś użyć ruchu Solidworks.
Istnieje sposób, aby wziąć stan ruchu, aby obliczyć go w symulacji. Zobacz na przykład: https://www.solidworks.fr/sw/images/content/Training/Motion_Instructor_Guide_2010_FRA.pdf
Powodzenia
Witaj froussel,
Dziękuję, tak właśnie pomyślałem.
Nadal chciałbym, aby wysiłki były podejmowane na poziomie poszczególnych poziomów. Z drugiej strony nie wiem jak dalej postępować, zrobiłem analizę ruchu, ale nie potrafię zdefiniować elementów wykresu dla wyniku:
Jeśli nie ułożysz innych elementów, ruch niewiele ci da...
To właśnie poprzez dodanie tłoków i korbowodów, ruch pozwoli ci obliczyć siły generowane na twoich łożyskach (a na tłokach musisz wziąć pod uwagę krzywą siły odpowiadającą ściskaniu, eksplozji (i ewentualnie krzywej wydechu) lub temu, co dzieje się w górnej części tłoka w funkcji czasu).
W rzeczywistości zostawiłem pierścienie łożysk w kontakcie z osią wału korbowego, więc mam trzy części.
Wał korbowy napędzany jest silnikiem elektrycznym.
Dodałem maksymalną prędkość obrotową silnika, obciążenia łożysk i styki między trzema elementami.
Animacja jest generowana, ale to wszystko, co mogę dostać. :/