Symulacja reakcji na pytania wału korbowego

Witam

Próbuję zobrazować na wykresie reakcje na poziomie łożysk wału korbowego.  Chciałbym uwzględnić  reakcje wywołane obrotem tego wału korbowego.

Czy wiesz, czy jest to możliwe w solidworks simulation?

Dziękuję.

W podstawowym module w statyce będziesz miał tylko siły i ograniczenia w tej chwili T (ale powodzenia 1) określają i 2) reprezentują siły przyłożone przez różne korbowody..).

Na bardziej zaawansowanych (i znacznie droższych) modułach symulacyjnych może być możliwe wykonanie obliczeń całego cyklu (ale wtedy prawdopodobnie konieczne jest przedstawienie korbowodów i tłoków, przynajmniej w uproszczonych modelach). Bezwładność jest również daleka od nieistotnej w tego rodzaju problemach, więc wszystko będzie zależeć od częstotliwości obrotów wału korbowego (jeśli weźmiemy pod uwagę, że siły działające na tłoki są zawsze takie same, co z pewnością nie jest prawdą, ponieważ zależy to od ciśnienia/przeciwciśnienia w komorach spalania).

Jeśli nie szukasz wiązań, ale tylko wysiłków, powinieneś użyć ruchu Solidworks.
Istnieje sposób, aby wziąć stan ruchu, aby obliczyć go w symulacji. Zobacz na przykład:  https://www.solidworks.fr/sw/images/content/Training/Motion_Instructor_Guide_2010_FRA.pdf

Powodzenia

2 polubienia

Witaj froussel,

Dziękuję, tak właśnie pomyślałem.

Nadal chciałbym, aby wysiłki były podejmowane na poziomie poszczególnych poziomów. Z drugiej strony nie wiem jak dalej postępować, zrobiłem analizę ruchu, ale nie potrafię zdefiniować elementów wykresu dla wyniku:

Jeśli nie ułożysz innych elementów, ruch niewiele ci da...

To właśnie poprzez dodanie tłoków i korbowodów, ruch pozwoli ci obliczyć siły generowane na twoich łożyskach (a na tłokach musisz wziąć pod uwagę krzywą siły odpowiadającą ściskaniu, eksplozji (i ewentualnie krzywej wydechu) lub temu, co dzieje się w górnej części tłoka w funkcji czasu).

W rzeczywistości zostawiłem pierścienie łożysk w kontakcie z osią wału korbowego, więc mam trzy części.

Wał korbowy napędzany jest silnikiem elektrycznym.

Dodałem maksymalną prędkość obrotową silnika, obciążenia łożysk i styki między trzema elementami.

Animacja jest generowana, ale to wszystko, co mogę dostać. :/