Pytanie o ePDM

Witam

Mam kilka pytań dotyczących oprogramowania ePDM:

1) Czy można regulować tryb "offline" poprzez utrzymywanie wszystkich plików w trybie "tylko do odczytu" podczas korzystania z tego trybu, aby nie zezwalać na żadne modyfikacje w tym trybie?

2) Czy możliwe jest utworzenie alertu lub automatycznego formatu podczas łączenia się z ePDM, aby "uzyskać najnowsze wersje" w sposób systematyczny, a nie ręczny?

Dziękuję za odpowiedzi!

Audrey.

1 polubienie

Witam

O ile mi wiadomo, dla pierwszego punktu nie możemy niczego ustawić. Użytkownicy będą mieli dostęp do zapisu do wyodrębnionych plików, pozostałe zostaną zablokowane.

W drugim punkcie musisz ustawić  opcje pamięci podręcznej we właściwościach grup lub użytkowników. Uważaj na ilość danych do załadowania, jednak może to być mniej lub bardziej długie w zależności od wielkości skarbca, a ładowanie wszystkiego do najnowszej wersji niekoniecznie jest najlepszym rozwiązaniem.

Do zobaczenia w zależności od sposobu korzystania z bagażnika.

1 polubienie

Cześć Audrey,

Jeśli chodzi o pierwsze pytanie, nie widzę, jak to skonfigurować w EPDM...

Ale dla drugiego pytania, jak wskazuje Cyril.f, możliwe jest ustawienie faktu uzyskania najnowszej wersji plików całego repozytorium, jednego lub więcej określonych folderów (w tym podfolderów ) automatycznie, tj. za każdym razem połączenie z repozytorium.

W ten sam sposób możliwe jest automatyczne opróżnienie lokalnej pamięci podręcznej całego repozytorium z jednego lub kilku określonych folderów, ale tym razem po odłączeniu od repozytorium.

Aby to zrobić, przejdź do narzędzia administracyjnego, to ustawienie odbywa się na poziomie grupy lub użytkownika.

Osobiście nie ustawiłem żadnego automatycznego "zrzutu" lokalnej pamięci podręcznej.

Z drugiej strony uważam, że interesujące jest skonfigurowanie automatycznego pobierania niektórych folderów dla użytkowników. U nas, kiedy logują się rano, po przybyciu do pracy, automatycznie otrzymują najnowszą wersję naszej biblioteki komponentów, naszych modeli części/złożeń/rysunków/profili SolidWorks, naszych makr itp.

Rzeczywiście, ponieważ regularnie wprowadzamy zmiany w tych plikach, użytkownicy nie zadają sobie tego pytania, więc zawsze na co dzień korzystają z ich najnowszej wersji...

Odpowiednia strona pomocy EPDM:

http://help.solidworks.com/2018/french/enterprisepdm/admin/t_setting_caching_behavior.htm

Pozdrowienia.

J.F.B.

2 polubienia

Witam was oboje,

Dziękuję za odpowiedzi :)

Sprawdziłem więc aktywację automatycznej aktualizacji, czy powinno otworzyć się okno, aby pobrać najnowszą wersję, czy dzieje się to w tle bez naszej wiedzy?

Szczerze

Audrey.

Brak okna oferowanego użytkownikowi pamięci, repozytorium ładuje pliki w momencie połączenia i dlatego w tym czasie użytkownik nie ma dostępu do folderów (czas na pobranie plików, co powoduje zawieszenie wyświetlania)

Witam 

W trybie offline można edytować tylko wyodrębnione pliki. pliki dodane do repozytorium HLigne nie pojawiają się po ponownym połączeniu, jeśli nigdy nie zostały zarchiwizowane.

W przypadku automatycznej aktualizacji robię to tylko na i modelu folderów planu lub części.

Z drugiej strony w grupach sprawdziłem w ustawieniach, aby uzyskać najnowszą wersję podczas rozpakowywania. Dzięki temu użytkownicy zawsze mają najnowsze, ale należy zachować ostrożność, jeśli pracują w trybie offline i ponownie się łączą, podczas wyodrębniania pliku nadpisują swoją pracę bez możliwości odzyskania.

Zdecydowaliśmy się na szkolenia wewnętrzne i podnoszenie świadomości, aby zmniejszyć wpływ fałszywej manipulacji.

1 polubienie