Cze wszystkim
Mam problem ze zdefiniowaniem powierzchni w catia v5. Mój model wygląda następująco:
Robię końcówkę skrzydła z wingletem na końcu, który może orientować się pod kątem od +80° do -80°
Na poniższym obrazku można zaobserwować konfigurację pod kątem 0°. To właśnie z tej powierzchni wykonałem swoje cięcia, aby określić moją wewnętrzną strukturę.
Strukturę wewnętrzną można zobaczyć na poniższym rysunku. Ogólnie rzecz biorąc, moje czopy będą obracane przez siłownik.
Gdy uruchomię mechanizm za pomocą catia, mogę wykonać ruch od +80° do -80°
Jak możecie sobie wyobrazić, jeśli pokażę wieloprzekrojową powierzchnię pierwszej figury, będziemy mieli materiał, który będzie wystawał.
Dlatego w idei mojego projektu będę reprezentował ten odcinek z materiałem elastomerowym. Ale nie o to chodzi.
Przychodzę tutaj, aby prosić Cię o radę, jak mogę poprawnie przedstawić moją powierzchnię dla każdego nachylenia. (Wygeneruję go przy każdym kroku kąta)
Na powyższym rysunku pokazuję pod małym kątem to, co chcę spróbować wygenerować jako powierzchnię. Niestety chciałbym, aby oprogramowanie zrozumiało, że definicja powierzchni musi uwzględniać dźwigary, które składają się na mechanizm, aby uniknąć takiej sytuacji, gdy generuję swoją powierzchnię:
Tutaj widzimy, że krzywizna nie jest wystarczająco duża, a materiał się wyróżnia.
Jeśli mają Państwo jakieś propozycje, jestem do Państwa dyspozycji.
Dziękuję za poświęcony czas na tę kwestię.
Złupić