Kto testował oprogramowanie SW 2024 SP1?

Cze wszystkim
Od dzisiejszego ranka przeszliśmy na SW 2024SP1 (wcześniej 2023 SP5).
Słyszę dużo narzekań, zwłaszcza na klepsydrę po edycji funkcji.
Czy są jakieś opinie od innych użytkowników?
Z góry dziękuję za uwagi.

1 polubienie

Ogólnie rzecz biorąc, nikt w świecie zawodowym nie przełącza się na wersję wcześniejszą niż SP3, a nawet najlepiej SP5.
A jeśli chodzi o SP5, tylko jeśli wersja SW nie jest zbyt błędna, w przeciwnym razie pomijamy rok.

11 polubień

Witam, popełniliśmy ten błąd, dużo awarii, błędów graficznych, grubość linii samolotów powiększona.

Możesz wypróbować 3Dexp, to tak, jakbyś cały czas był w SP1! Prawdziwa katastrofa...

3 polubienia

Na razie brak pozytywnych komentarzy...
Odpowiedź sbadenis: Przeszliśmy do 2024 roku z desperacji, ponieważ 2023 SP5 jest nadal pełen błędów; Widzę, że nadal jesteś na 2020 roku, nie pamiętam czy był stabilny, ale w takim razie, czy ponosisz koszty utrzymania?
Dziś nie mogę policzyć awarii, to bolesne...
Mam nadzieję, że Dassaut będzie świadomy naszych uwag.
Jesteśmy tylko 2 BE, które przeszły w 2024 roku???

Tak, płacimy za @ebaillie utrzymania, musimy wkrótce przenieść się do 2023 roku (kiedy to zostanie rozwiązany błąd w liczniku sql smartproperties)
Dla Twojej informacji, wszystkie wersje są pełne błędów, ale SP5 jest nadal mniej niż niższe wersje.
Pominęliśmy już wersję 2022, ponieważ wersja nie była świetna, więc nie za dużo, wybór na lata 2023 2020 zaczyna się starzeć.
A po wypróbowaniu dużych zestawów otwierają się 2x szybciej.
W przypadku awarii miejmy nadzieję, że nie jest 3x szybszy...

1 polubienie

Jeśli się nie mylę, smartproperties jest częścią oferty VISIATIV, więc co to ma wspólnego z licznikiem sql? i SW.
Ze swojej strony pracujemy z 2022 SP5. Zwłaszcza błędy graficzne.
Przejście do 2023 roku zaplanowane na ten miesiąc.

Nasz numer części, licznik montażowy... jest zintegrowany z SmartProperties, a między przejściem 2020 a 2023 roku ma miejsce błąd. (więcej nr w 2023 roku...)

2 polubienia

Witam
Rozumiem powód, ale zostawiając SP5 dla SP1, musisz być trochę zabawny :slight_smile:

Biorąc pod uwagę ich szybkość naprawiania błędów i obietnicę złożoną w ramach przejścia na chmurę 3DExp/SW, czekam, aby zobaczyć.
Jak już pisałem w innym miejscu, nie każdy jest Microsoftem (SW nie ma takiej wydajności poprawek, jaką może mieć Office 365 ze zwykłymi łatkami i osobistym wpisywaniem łatek blokujących na SW nie ma mowy, wolę daną wersję, która nawet z jakimiś błędami w SP5 zawsze będzie bardziej stabilna niż SP0 do SP3)

5 polubień

Pozostało tylko 7 lub 8 miesięcy oczekiwania na SP5.0 (lub 5.2 lub 6.0?). Powodzenia.

1 polubienie

Jak mówisz, 7 lub 8 miesięcy trudności (minimum), nie dam się złapać !!
ale skąd wiesz, że wersja jest stabilna?, Widziałem w odpowiedziach, że przechodzisz od 2020 do 2023 roku i od 2022 do 2023 roku;
Jesteśmy tylko małą strukturą (5 licencji) i nie mamy działu IT do testowania nowych wersji...
Naszym celem, a zwłaszcza celem szefa, jest opracowanie planów wyprodukowania jak największej liczby maszyn; i nie spędzać czasu na myśleniu o tym, jak obejść błędy oprogramowania
Czy jest jakaś strona, która ocenia lub poleca taki a taki pakiet takiej a takiej wersji?

3 polubienia

Witam
Swego czasu sprzedawcy, tacy jak Cadware i inni, nie zalecali instalowania wersji niższej niż SP4 dla profesjonalnego środowiska biurowego.
Ponadto, gdy jesteś w firmach, w których nie możesz łatwo zmienić SP, najprostszym sposobem jest dążenie do SP5 z rocznym opóźnieniem (na przykład właśnie przeszliśmy na SP5 2023 w lutym).
Pracujemy w ten sposób od 2016 roku i nawet jeśli w SP5 są jakieś szczątkowe błędy, to i tak mają one mniejszy wpływ.

3 polubienia

Proszę tutaj na początek, w pierwszej kolejności zobaczyć odczucia użytkowników.
Pytam również Visiativ, to oni mają najwięcej do zgłaszania błędów, ponieważ mają wspólny wątek infolinii.
Potem zawsze testuję wersje z chronosem na czasach otwarcia złożonego montażu wykonanego za pomocą Pack ang go (1. otwarcie nie licząc się od aktualizacji plików do nowej wersji).
I jak nigdy wcześniej nie powiedziano, Sp03, przynajmniej ogólnie Sp04 lub Sp05, jak również zalecano @Cyril_f
Następnie nie kopiuj profili niższej wersji, może to generować wiele błędów i spowolnień. (patrz strona 24 załączonego dokumentu)
Ze swojej strony 2 komputery obok siebie i ponownie tworzę profil, porównując 2 ekrany z 2 wersji. Następnie generuję typowy profil dla wszystkich komputerów nowej wersji, który użytkownicy następnie dostosowują.
Właśnie dlatego, że jest długa, przechodzimy na kolejną wersję tylko co 2 lata, jeśli wersja SW nie jest przestarzała na forum lub przez Visiativ.

Oto dokument udostępniony przez @Coralie w ostatnim poście (nie mogłem go znaleźć poprzez wyszukiwanie na stronie, która nawiasem mówiąc, nie jest super wydajna :wink:) i który radzi dobre praktyki, aby uniknąć awarii i spowolnień.
Te dobre praktyki z pewnością nie zapobiegają wszystkim awariom, wręcz przeciwnie, ale moim zdaniem pozwalają uniknąć dużej ich części.
SOLIDWORKS.pdf Wydajność (2.7 MB)

Edit: Lepiej poświęcić pół dnia lub nawet dzień na testy, niż 6-8 miesięcy lub nawet rok czekając na poprawki błędów lub nowe wersje. W ten sposób sprzedaję go mojemu menedżerowi.

7 polubień

@sbadenis
Zachowałem jedną rzecz w tym dokumencie...
image

1 polubienie

@Maclane tak, to samo i że kiedy uda Ci się stworzyć tego rodzaju dokument, zdajesz sobie sprawę, że jest to prawdziwy problem!

1 polubienie

Witam
z naszej strony przeszliśmy na SP1 2024, na razie nie zgłoszono żadnych problemów (jesteśmy 7 użytkownikami dziennie).

2 polubienia

Witam
Każda nowa wersja zawiera nowe funkcje. Niektóre przynoszą ulepszenia, a inne są mniej interesujące lub wciąż dojrzałe. Instalujemy nową wersję z SP2. Wersje SP0 i SP1 są wersjami " fabrycznymi ". Krótko mówiąc, to użytkownicy służą jako "króliki doświadczalne ". Rodzi to pytania o metody weryfikacji przez wydawcę...
Począwszy od SP2 mamy wersję, która trzyma się mniej więcej poprawnie. W każdym razie w ciągu 10 lat użytkowania nigdy nie napotkaliśmy żadnych poważnych błędów, począwszy od SP2. W zeszłym roku w SW2023 SP2 najbardziej irytujący błąd, jaki mieliśmy, dotyczył jednostek: były wartości z dużą ilością cyfr po przecinku. Pb poprawiono w SP3.
Ciekawy wydaje mi się pomysł, że Visiativ publikuje dokument o wiarygodności wersji. Potrzebujemy ich wiedzy i opinii klientów. A także porady dotyczące dobrych praktyk. Biorąc pod uwagę liczbę klientów, których mają, jest to również kopalnia informacji i dobrych rad, które warto mieć.
Zauważyłem, że od kilku lat jest mniej nowych funkcji lub nowych funkcji w użyciu, ale więcej nowych funkcji dotyczących poprawy wydajności otwierania, obrotów itp.
Kiedy widzę koszt oprogramowania, który rośnie (utrzymanie powyżej 2 lat + model wynajmu droższy niż finalny zakup w dłuższej perspektywie), myślę, że mamy prawo być bardziej wymagający w stosunku do tego, co dostarcza wydawca.
Myślę, że łatki powinny być częstsze, ponieważ wygląda na to, że oprogramowanie wolne od błędów nie istnieje.
PS: rzeczywiście instalowanie SP1 to bycie graczem :slight_smile:

3 polubienia

Bjr powiedział:
Ja tam jestem!
Nieco irytującym błędem jest skalowanie obrazu w celu zajęcia profili; systematyczny awaria, ale mam swoją solidną krawędź, która mnie ratuje... Jest darmowy w wersji 2D na wszelki wypadek...
Poza tym nie widziałem nic katastrofalnego w tym, co musiałem zrobić. A możliwość powrotu do wersji 2022 jest miła dla naszych dostawców... Zachowaj ostrożność, jeśli korzystasz z nowych funkcji, takich jak wiercenie w profilu szkicu, to nie działa, zapisz go w 2022 / 2023 roku...

1 polubienie

Nie dziwi mnie to :slight_smile:

2 polubienia

Zapowiedziano, że nowe funkcje ograniczą nagrywanie w poprzedniej wersji

2 polubienia