Mój problem dotyczy tylko głównej części mojego prototypu.
Jednoczęściowa turbina.
Wyobraź sobie dzwon.
W ścianie tych ostatnich wpisane są co najmniej 4 wgłębienia (rurki) które rozwijają się (2 obroty) od góry do dołu.
Biorę pod uwagę i rozwijam kształt rurek... tutaj wchodzimy w królestwo którego nigdy nie widziałem narysowanego ani zbudowanego, ponieważ do dzisiaj jest prawie niemożliwe do wykonania taki kanał.... Z wyjątkiem producentów trąbek... a nawet wtedy!
Tyle tylko, że dziś drukarki 3D pozwalają nam na tworzenie części o takiej złożoności.
Wyobrazić sobie:
Kiedy mówimy o kanale... myślimy o znanych odcinkach: cylindrycznym, kwadratowym, prostokątnym..... i stały przekrój!! Moja potrzeba jest szczególna pod względem: kształtu przekroju - stożkowego na całej długości - i skręconego wzdłuż (docelowego).
Więc
- rurka o jajowatym przekroju
- wzdłuż jest stożkowaty. (Duża sekcja w górnej części dzwonu) (Mały u podstawy dzwonu).
- - Wzdłuż jego długości jajowaty jest celowany. (można to przedstawić jako stożkową, która rozwija się, gdy schodzi do ściany dzwonu)
Dziękuję za pomoc w mojej misji. Pozdrowienia Jean-Claude Guex
Witam
Pozwalam sobie zaoferować Ci swoją pomoc, nawet jeśli nie do końca spełniam Twoje oczekiwania (mieszkam daleko od Szwajcarii i od kilku tygodni nadal jestem studentem).
Biorąc to pod uwagę, jestem w trakcie kończenia studiów z projektowania złożonych powierzchni (całkowicie w dziedzinie, której szukasz), więc modelowanie tej turbiny nie byłoby dla mnie problemem. Z mojej strony oprogramowanie programowe nie stanowi problemu, nawet jeśli uważam, że Catia byłaby łatwiejsza do wdrożenia, biorąc pod uwagę powierzchowny charakter Twojego projektu.
Wtedy łatwo byłoby przenieść pliki do IGES w celu ich zintegrowania z solidworks.
Jeśli jesteś zainteresowany, możesz skontaktować się ze mną w usłudze przesyłania wiadomości Lynkoa
Pozdrowienia
Bastien VOGEL
— Ale przekrój jajowatego jest stały?
O ile dobrze rozumiem, przekrój nie jest stały, raczej stożkowaty.
"A kiedy mówisz, że jest skręcony, czy jest w środku i na zewnątrz?"
Chyba wnętrze, aby ograniczyć zakłócenia aerodynamiczne w 4 kanałach
Bastien
Jest to szczególnie interesujący projekt 3d. Nie znam oprogramowania do perfekcji, ale pracowałem już nad tymi złożonymi typologiami powierzchni w Pro-E. Nie wahaj się ze mną skontaktować, jeśli chcesz, będę w stanie podać Ci szczegóły, a także przeanalizować wykonalność.
Jeśli chodzi o strukturyzację pliku do druku 3d, to będzie to bułka z masłem, gdy kawałek zostanie skończony, zaufaj mi.
Podam przykład, który jest łatwiejszy do zwizualizowania... ale doskonale opisując moją potrzebę.
Wyobraź sobie rurę o przekroju kwadratowym 40/40/1 o długości 1000 (mm), która kończy się odcinkiem 10/10/1 (-stożkowa rura kwadratowa)
Bierzemy tę stożkową rurkę, aby skierować ją na siebie, zaczynając od sekcji 40/40/1, gwint staje się coraz ciaśniejszy w kierunku końca 10/10/1.
No cóż... Bierzemy tę stożkową, aby nawinąć ją (2 obroty) w ścianę stożka (rodzaj dzwonu). Sekcja 40/40 zaczynająca się od szczytu dzwonu (mała średnica) do stycznie wychodzącej na bas dzwonu (gr.diam).
Doskonale, jesteście mistrzami... Teraz najłatwiejsze... musimy podzielić 4, 6, 8 ... 12 takich samych rurek w ścianie dzwonu.
Cóż, jest to dokładnie jeden taki kawałek z " potatoidalną " sekcją rurki, którego potrzebuję.
Docelowo chcę uzyskać część wydrukowaną w 3D.
Postawiony problem, nadal masz najtrudniejsze zadanie, przeszkolenie mnie w obsłudze SolidWorks, co pozwoli mi kontynuować moją budowę... prostej mechaniki
Z wykształcenia zostałem mistrzem mechanikiem... co z tego zostało, odkąd jestem na emeryturze !