Kto będzie w stanie opracować turbinę za pomocą SW

Witam

Niedawno przeszedłem na emeryturę...

Chciałbym znaleźć nową lokalizację w Szwajcarii... doświadczony użytkownik korzystający z oprogramowania... zdolny

aby pomóc mi zrobić konkretną turbinę, która była niewykonalna do czasu pojawienia się drukarek 3D.

Potrzebuję pomocy w zakresie:

- rysowanie turbiny...

- strukturyzacja pliku do druku 3D (podwykonawstwo)

W tym celu jestem gotów nabyć oprogramowanie SW 2013. Rozmawiałem już na ten temat z przedstawicielami Axemble Switzerland.

Dziękuję za odpowiedzi.

John

Witam

Aby zmotywować osoby samozatrudnione (lub inne), czy mógłby nam Pan/Pani opowiedzieć (nieco) więcej o swojej turbinie i tym projekcie?

1 polubienie

Dziękujemy za zainteresowanie.

Mój problem dotyczy tylko głównej części mojego prototypu.

Jednoczęściowa turbina.

Wyobraź sobie dzwon.

W ścianie tych ostatnich wpisane są co najmniej  4 wgłębienia (rurki) które rozwijają się (2 obroty) od góry do dołu.

Biorę pod uwagę i rozwijam kształt rurek... tutaj wchodzimy w królestwo
którego nigdy nie widziałem narysowanego ani zbudowanego, ponieważ do dzisiaj jest prawie niemożliwe do wykonania
taki kanał.... Z wyjątkiem producentów trąbek... a nawet wtedy! 

Tyle tylko, że dziś drukarki 3D pozwalają nam na tworzenie części o takiej złożoności.

Wyobrazić sobie:

Kiedy mówimy o kanale... myślimy o znanych odcinkach: cylindrycznym, kwadratowym, prostokątnym..... i stały przekrój!!
Moja potrzeba jest szczególna pod względem: kształtu przekroju - stożkowego na całej długości - i skręconego wzdłuż (docelowego).

Więc

- rurka o jajowatym przekroju

- wzdłuż jest stożkowaty. (Duża sekcja w górnej części dzwonu) (Mały u podstawy dzwonu).

- - Wzdłuż jego długości jajowaty jest celowany. (można to przedstawić jako stożkową, która rozwija się, gdy schodzi do ściany dzwonu)

Dziękuję za pomoc w mojej misji.
Pozdrowienia
Jean-Claude Guex

Ale przekrój jajowatego jest stały?

A kiedy mówisz, że jest skręcony, czy jest w środku, czy na zewnątrz?

Witam Pozwalam sobie zaoferować Ci swoją pomoc, nawet jeśli nie do końca spełniam Twoje oczekiwania (mieszkam daleko od Szwajcarii i od kilku tygodni nadal jestem studentem). Biorąc to pod uwagę, jestem w trakcie kończenia studiów z projektowania złożonych powierzchni (całkowicie w dziedzinie, której szukasz), więc modelowanie tej turbiny nie byłoby dla mnie problemem. Z mojej strony oprogramowanie programowe nie stanowi problemu, nawet jeśli uważam, że Catia byłaby łatwiejsza do wdrożenia, biorąc pod uwagę powierzchowny charakter Twojego projektu. Wtedy łatwo byłoby przenieść pliki do IGES w celu ich zintegrowania z solidworks. Jeśli jesteś zainteresowany, możesz skontaktować się ze mną w usłudze przesyłania wiadomości Lynkoa Pozdrowienia Bastien VOGEL
— Ale przekrój jajowatego jest stały? O ile dobrze rozumiem, przekrój nie jest stały, raczej stożkowaty. "A kiedy mówisz, że jest skręcony, czy jest w środku i na zewnątrz?" Chyba wnętrze, aby ograniczyć zakłócenia aerodynamiczne w 4 kanałach Bastien

Witaj Jean,

Jest to szczególnie interesujący projekt 3d. Nie znam oprogramowania do perfekcji, ale pracowałem już nad tymi złożonymi typologiami powierzchni w Pro-E. Nie wahaj się ze mną skontaktować, jeśli chcesz, będę w stanie podać Ci szczegóły, a także przeanalizować wykonalność.

Jeśli chodzi o strukturyzację pliku do druku 3d, to będzie to bułka z masłem, gdy kawałek zostanie skończony, zaufaj mi.

@+

Francois

Dziękuję za pomoc.

Podam przykład, który jest łatwiejszy do zwizualizowania... ale doskonale opisując moją potrzebę.

Wyobraź sobie rurę o przekroju kwadratowym 40/40/1 o długości 1000 (mm), która kończy się odcinkiem 10/10/1 (-stożkowa rura kwadratowa)

Bierzemy tę stożkową rurkę, aby skierować ją na siebie, zaczynając od sekcji 40/40/1, gwint staje się coraz ciaśniejszy  w kierunku końca 10/10/1.

No cóż... Bierzemy tę stożkową, aby nawinąć ją (2 obroty) w ścianę  stożka (rodzaj dzwonu). Sekcja 40/40 zaczynająca się od szczytu dzwonu (mała średnica) do stycznie wychodzącej na bas dzwonu (gr.diam).

Doskonale, jesteście mistrzami... Teraz najłatwiejsze... musimy podzielić 4, 6, 8 ... 12 takich samych rurek w ścianie dzwonu.

Cóż, jest to dokładnie jeden taki kawałek z " potatoidalną " sekcją rurki, którego potrzebuję.

Docelowo chcę uzyskać część wydrukowaną w 3D.

Postawiony problem, nadal masz najtrudniejsze zadanie, przeszkolenie mnie w obsłudze SolidWorks, co pozwoli mi kontynuować moją budowę... prostej mechaniki

Z wykształcenia zostałem mistrzem mechanikiem... co z tego zostało, odkąd jestem na emeryturze !

Czekamy na Wasze propozycje.

JC G

Za pomocą kilku kliknięć, jeśli dobrze zrozumiałem, czy to coś takiego?

To pozwoli nam iść naprzód!

Dziękuję

Francois

cloche.jpg

ha to zabawne, osobiście nie mogłem już zobaczyć "śmigieł" w środku... Na przykład co...

Witam

Zgadzam się z Yves'em. Rurki muszą znajdować się wewnątrz ściany.

Bierzemy tę stożkową rurkę, aby skierować ją na siebie, zaczynając od sekcji 40/40/1, gwint staje się coraz ciaśniejszy  w kierunku końca 10/10/1.

Największy przekrój rurek powinien znajdować się w górnej części dzwonu... aby zakończyć u podstawy najmniejszym odcinkiem.

Pozostaje tylko skręcić jajowatego.

.... Wzdłuż jego długości celuje się w jajowato. (można to przedstawić jako stożkową, która rozwija się, gdy schodzi do ściany dzwonu)

Cóż, jesteśmy coraz bliżej rozwiązania.

Dziękuję

JC G

Witam

Zrozumiałem (przynajmniej tak mi się wydaje) na co czekaliście, jeśli będę miał chwilę postaram się w ten weekend zrobić modeling mieszany.

Pozdrowienia

Bastien

Witam.

Używam standardowego śmigła do turbiny mojego modelu łodzi podwodnej. Zobaczyć: 

http://www.scalesub.com/viewtopic.php?f=68&t=663

To działa, ale optymalizacja byłaby pożądana.

Postaram się podążać za projektem.

Dziękuję.

Witam

Pozwolę sobie odpowiedzieć, wiedząc, że nie jest to do końca to, czego się wymaga, ale konkretne podejście

Przeprowadziłem kilka testów, aby poznać i poznać ograniczenia oprogramowania solidworks w wersji 2012

Modyfikacja przekroju kołowego przez przekrój jajowaty, wysokość dźwięku i jego znaczenie

http://imageshack.us/photo/my-images/836/captureecranescargotesq.png/

Jestem do Twojej całkowitej dyspozycji w Twojej potrzebie Jestem w Bretanii na Côtes d'Armor 22

Daleko od Szwajcarii, ale za pośrednictwem narzędzia internetowego możemy być bardzo blisko.

Pozdrawiam Joel

capture_ecran_escargot_esquisse.png

Po wyświetleniu komunikatu test przechwytywania

@+

capture_test_cloche_tube_ovoide.png