Rowek na cylindrze typu 4 oś SW2018

Cze wszystkim

Chcę wykonać rowek po krzywej rzutowanej na cylinder, który zostanie wykonany podczas obróbki przez 4 oś na środku lub oś C na tokarce. Próbowałem kilku metod, w tym nawijania, bez powodzenia.

Metodą, która wydawała mi się najbezpieczniejszą, było użycie usuwania materiału poprzez skanowanie z korpusu objętościowego, ponieważ w tehorii odpowiada to temu, co stanie się podczas obróbki, ale znowu wynik nie jest właściwy.

Jak widać na załączonych zdjęciach, oś "narzędzia" nie pozostaje normalna na powierzchni obrabianego cylindra i nie ma możliwości regulacji funkcji.

Z góry dziękuję każdemu, kto może mi pomóc

1 polubienie

Dobry wieczór

Moim zdaniem wynika to z twojego profilu głośności.

W rzeczywistości twoje narzędzie (frez jest odpowiednikiem prostokąta lub punkty styczności z osią reprezentują prostokąt).

Czyli prostokąt początkowy i prostokąt końcowy z dwiema krzywymi prowadzącymi (jedną na górze prostokąta i jedną na dole) oraz dwiema krzywymi prowadzącymi utworzonymi za pomocą funkcji spirali. W ten sposób frezowanie będzie zawsze normalne w środku cylindra.

Pozdrowienia

PS: jeśli nie jest to jasne, mogę podać prosty przykład.

Witam

Myślę, że rozumiem, ale biorąc pod uwagę moje różne próby, wątpię w wynik, a ponadto moja trajektoria wydaje mi się trudna do osiągnięcia za pomocą funkcji spirali.

Jeśli masz trochę czasu na zrobienie prostego testu, jestem za tym.

Dziękuję

Dobry wieczór, myślałem o skierowaniu Cię do funkcji wafla / nawijania, ale wgłębienie jest stożkowate, uszkodzenie... Ale jeśli może to pomóc, narysuj kształt płasko, a następnie zwiń go, aby lepiej kontrolować ścieżkę narzędzia. Dlaczego nie.

Dobry wieczór, testowałem również z funkcją nawijania wafla, ale wynik nie odpowiada temu, co będzie możliwe w obróbce.

Myślę, że uzyskałem pożądany rezultat dzięki opcjom w menu skanowania. Aby te opcje działały poprawnie, musisz trochę pokombinować z długością "narzędzia", w przeciwnym razie wystąpią lokalne skręcanie powierzchni i awarie SW...

3 polubienia

Witam SPINDTECH SAS

Cieszę się, że udało Ci się rozwiązać swój problem ;-)

Powinieneś dać nam mały samouczek (jeśli masz czas, ponieważ jesteś super miłym facetem), ponieważ jest to bardzo interesujący przypadek, zwłaszcza jeśli chodzi o wszystkie części, które mają być wykonane w CNC.

@Tous zauważysz, że SW nie jest zbyt dobry w pomaganiu nam w tworzeniu pełnych części CNC. Z wyjątkiem oczywiście sytuacji, gdy zajmiemy się optymalizacją topologiczną lub lepszym projektowaniem generatywnym. ;-)

1 polubienie

Witam @ SPINDTECH SAS ,

Próbowałem kiedyś zrobić trajektorię tego typu (ma ~6 lat)  i nigdy nie udało mi się uzyskać wyniku zbliżonego do rzeczywistości.
Trzymałem nawet mój plik jako puzzle do ujęcia lub miałbym nowy pomysł, aby go przetestować, ale nigdy nie nadszedł,

jak mówi @ Zozo_mp , mały samouczek byłby naprawdę fajny :-)

1 polubienie

Witam

Czy możesz udostępnić swój plik?

1 polubienie

Dobry wieczór

@ Zozo_mp to jest dokładnie to, co regularnie widzę 10k€ licencja podstawowa i nie jest w stanie zaoferować tego rodzaju funkcji, podczas gdy pierwsze wieże z osią C mają jeszcze ponad 30 lat. Oczywiście zmiana koloru ikon jest o wiele bardziej przydatna... Krótki!

Samouczek nie wiem, ale zrobiłem serię ujęć i załączam też przykładowy plik.

Zaczynam więc od części rurowej i rysuję szkic 2D w płaszczyźnie twarzy, a następnie używam funkcji krzywej rzutowanej, ale ta funkcja ma swoje ograniczenia, ponieważ rzutuje, nie nawija się. Problem z funkcją nawijania polega na tym, że działa ona tylko z zamkniętymi szkicami. (Jeśli ktoś ma rozwiązanie, aby nawinąć trajektorię, jestem za tym)

Następnie rysuję część, która posłuży jako narzędzie, w którym musisz upewnić się, że wykracza ona wystarczająco daleko od obrabianego przedmiotu, w przeciwnym razie ulega awarii. Rysuję go, wykonując wytłaczanie, ponieważ rewolucja nie działa (podczas gdy mówi, że działa w funkcji...) Co ważne, nie musisz scalać wyniku, aby uzyskać osobny rozmiar woluminu.

W tym miejscu wykorzystywana jest funkcja usuwania materiału skanującego poprzez regulację parametrów oraz przechwytywania. Jak widać w opisie funkcji, powinna ona przyjąć body-tool wykonany z rewolucji, ale to nie działa. Szkoda, bo nie widzę, jak symulować tor frezu kształtowego.

Poniżej znajduje się wynik i przejście za pomocą narzędzia o różnej średnicy. Próbowałem połączyć moje dwa "korpusy narzędzi", aby przejść do jednej funkcji, ale znowu to nie działa, więc robię to w dwóch krokach.

Tutaj uzyskuję pożądany rezultat, ale nadal trochę majstruję przy niektórych punktach, takich jak nawijanie krzywej trajektorii, ponieważ rzutowanie jej nie pozwala na pokrycie więcej niż 180 °, a wynik nie jest kontrolowany, jak w przypadku prawdziwego uzwojenia.

oś-rowka-c.sldprt
3 polubienia

Dobry wieczór @ SPINDTECH SAS ,

Wielkie dzięki! Do mini samouczka

Przyjrzę się temu jutro i będę was informował.

Pozdrowienia

Dobry wieczór, udało mi się to zrobić za pomocą wypaczenia powierzchni.

Jak powiedziałeś, wypaczenie działa tylko z zamkniętą trasą, więc to właśnie zrobiłem, z wyjątkiem tego, że zachowuję tylko jedną stronę kształtu, którą eksportuję w szkicu 3D za pomocą konwersji elementu.

Oto piry, nie precyzuję usuwania materiału będąc tam tą samą metodą co powyżej.

Mając na uwadze krój, widzimy, że jest pewna wątpliwość co do formy, ale jesteśmy coraz bliżej ;)

REDAGOWAĆ: A tam możesz wyznaczyć trajektorię, która na 360° wykonuje tyle objazdów i zwrotów, ile chcesz

.

2 polubienia

Cze wszystkim

Dobra robota @ SPINDTECH SAS i @  FUZ3D  za wyjaśnienia

Zastanawiałem się, czy opcja "Określ wektor kierunku" istnieje od której wersji?