Dobry wieczór
@ Zozo_mp to jest dokładnie to, co regularnie widzę 10k€ licencja podstawowa i nie jest w stanie zaoferować tego rodzaju funkcji, podczas gdy pierwsze wieże z osią C mają jeszcze ponad 30 lat. Oczywiście zmiana koloru ikon jest o wiele bardziej przydatna... Krótki!
Samouczek nie wiem, ale zrobiłem serię ujęć i załączam też przykładowy plik.
Zaczynam więc od części rurowej i rysuję szkic 2D w płaszczyźnie twarzy, a następnie używam funkcji krzywej rzutowanej, ale ta funkcja ma swoje ograniczenia, ponieważ rzutuje, nie nawija się. Problem z funkcją nawijania polega na tym, że działa ona tylko z zamkniętymi szkicami. (Jeśli ktoś ma rozwiązanie, aby nawinąć trajektorię, jestem za tym)

Następnie rysuję część, która posłuży jako narzędzie, w którym musisz upewnić się, że wykracza ona wystarczająco daleko od obrabianego przedmiotu, w przeciwnym razie ulega awarii. Rysuję go, wykonując wytłaczanie, ponieważ rewolucja nie działa (podczas gdy mówi, że działa w funkcji...) Co ważne, nie musisz scalać wyniku, aby uzyskać osobny rozmiar woluminu.

W tym miejscu wykorzystywana jest funkcja usuwania materiału skanującego poprzez regulację parametrów oraz przechwytywania. Jak widać w opisie funkcji, powinna ona przyjąć body-tool wykonany z rewolucji, ale to nie działa. Szkoda, bo nie widzę, jak symulować tor frezu kształtowego.

Poniżej znajduje się wynik i przejście za pomocą narzędzia o różnej średnicy. Próbowałem połączyć moje dwa "korpusy narzędzi", aby przejść do jednej funkcji, ale znowu to nie działa, więc robię to w dwóch krokach.

Tutaj uzyskuję pożądany rezultat, ale nadal trochę majstruję przy niektórych punktach, takich jak nawijanie krzywej trajektorii, ponieważ rzutowanie jej nie pozwala na pokrycie więcej niż 180 °, a wynik nie jest kontrolowany, jak w przypadku prawdziwego uzwojenia.
oś-rowka-c.sldprt