Rowek na cylindrze

Cze wszystkim.

Łamię sobie głowę, aby znaleźć rozwiązanie... ale nie mogę tego zrobić.

Chciałbym wykonać usuwanie materiału na podstawie szkicu 3D, na powierzchni cylindra.

Mogę to zrobić wizualnie,  to wcale nie jest dobre. Rowek przyjmuje ...

Korzystałem z funkcji usuwania materiału po zeskanowaniu / podążaniu trajektorią po pierwszej krzywej prowadzącej

Z góry dziękujemy!

capture.png

Powiedziałbym nawet, że odpowiem, że w tym temacie:

https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/solidworks-jette-l%C3%A9ponge

Zamiast usuwać materię, wykonujesz zamiatanie, tworząc bryłę, która nie jest scalona z 1., którą następnie odejmujesz za pomocą funkcji Połącz. Czasami ta metoda jest szybsza.

3 polubienia

Witam @sbadenis 

Twój pomysł jest dobry, ale wydaje mi się, że problem mógłby raczej  leżeć na poziomie idealnej prostopadłości rowka względem osi środkowej krzywki.
To prawie ten sam problem, co cięcie laserowe na rurach, który @ac cobra wyjaśnił nam kilka miesięcy temu.

Co myślisz?

Pozdrowienia:

Znalazłem to... Zrobiłem powierzchnię / ekstruzję, a następnie napromieniowałem powierzchnię... i wreszcie usunięcie materiału z powierzchnią.

Dziękuję Wam wszystkim

Dobry wieczór @Jeepford56,

Możliwa ścieżka z 3 szkicami: trajektorią (różowy splajn) i krzywą prowadzącą (niebieski splajn) w celu ograniczenia orientacji przekroju (szkic pomarańczowy).

I przetestuj opcje funkcji usuwania materiału skanowanego... W takim przypadku należy ustawić skręt profilu na "Podążaj za ścieżką i pierwszą krzywą prowadzącą".
Wynik:

Załącznik do pliku (SW 2018)

sldprt.kanał
1 polubienie

Witam

Ten rowek można również wykonać bez zamiatania.

część wykonana w ramach 2019 SP5.

sldprt.kanał
1 polubienie

Metoda, jeśli jest inna wersja SLD.

rainure.pdf