Dodawanie kolorów do plików martwych brył w programie CATIA, a zwłaszcza zapisywanie dodanych kolorów

Witam

Dostałem stary model cyfrowy, który został wykonany w SolidWorks w 3DEXperience. Wygląda na to, że 3DExperience zrobił całkiem niezły import: dostałem zespół i w każdej części mam martwe bryły (sześcian z czerwoną błyskawicą, to musi być krok).

Z drugiej strony chciałem dodać kolory do mojego modelu. Oczywiście kolory, które dodaję, nie są zapisywane.

Najwyraźniej podczas wyszukiwania w sieci najwyraźniej potrzebujesz specjalnych plików krokowych, jeśli chcesz mieć możliwość zachowania kolorów).

Czy wiesz, jak mogę sprawić, aby kolory dodane w CATIA (tutaj w 3DX, ale myślę, że powinno to być prawdą również w przypadku starych wersji V5) zostały zapisane?

P.S: Mam model w formacie Solidworks 2010 i zaimportowałem go do 3Dx.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam 

W obszarze Solidworks : plik / zapisany jako / Krok (wybrać AP214).

Jest to format STEP, który pozwala zachować kolory ustawione w oprogramowaniu.

Nie mam 3DX, ale jeśli SW STEP został przekształcony w plik CATIA podczas importowania go do 3DX (plik CATPart, a nie 3DXML), a następnie zapisany, operacja powinna wyglądać tak, jak w CATIA , Prawy przycisk myszy / Właściwość na korpusie lub powierzchniach.  Możliwe, że podobnie jak w CATIA lepiej jest wykonać manipulację z pliku części niż z zespołu.

Wielki Franck. To działa. Dziękuję za pomoc.
Klasa A+

lub w inny sposób, aby uniknąć ponownego importu...

DS 3DX; Menu kontekstowe na głównym PRD pozwala na zapisanie właściwości. Grafika; Kolory w komplecie...