Nagłe zwolnione tempo w topsolid i sketchup

Witam 

Jestem studentem biurowym i używam kilku programów CAD (głównie AutoCAD, Sketchup i Topsolid) od początku września, wszystkie z nich działają dobrze, aż do zeszłego tygodnia, kiedy po 2 godzinach korzystania z TopSolid oprogramowanie zaczyna mieć duże bezczynności, aż staje się bezużyteczne. Pomyślałem więc, że to błąd w oprogramowaniu i całkowicie go przeinstalowałem, ale nadal ten sam problem... A dzisiaj, kiedy uruchamiam program SketchUp, widzę, że pojawia się ten sam problem. Wygląda na to, że problem dotyczy tylko modelowania 3D, ponieważ nie miałem jeszcze problemu z AutoCAD, ale inne oprogramowanie/gry działają bez problemów.

FYI Używam MSI appache pro z  i7, 970 3govram, 8 GB pamięci RAM, 128 GB  ssd (na którym zainstalowane jest oprogramowanie i system Windows), 1TB h DD.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Witam

Czy możesz mi powiedzieć, której wersji Topsolid używasz? 6 czy 7?

Topsolid zaleca posiadanie co najmniej 16 GB pamięci RAM dla wersji 7. Może to wyjaśniać spowolnienia oprogramowania 2, jeśli uruchomisz SketchUp z otwartym TopSolid z tyłu

2 polubienia

Używam wersji 6.15 i nawet błędy pojawiają się, gdy tworzę nowy projekt, a w przypadku SketchUp otwieram go samodzielnie...

Ale kiedy patrzę na statystyki, topowe solidy zużywają tylko 2 GB pamięci RAM i mam jeszcze 4 dostępne, więc myślę raczej, że jest coś, co ogranicza użycie pamięci RAM dla tych programów, ale nie mogę znaleźć co.

PS: Używam 64-bitowej wersji oprogramowania i oczywiście korzystam z 64-bitowego systemu Windows