Witam
Z jednej strony mam dwa małe pytania związane z funkcjonowaniem w szkicu. W zakładce geometria mojego szkicu mam wiele szkiców (pt, prostych,...), które chciałbym odłożyć, aby widzieć wyraźniej.
1) Czy możemy pogrupować elementy szkieletowe (pt, linia,...), które znajdują się w zakładce Geometria?
2) Jeśli mam dwie nałożone na siebie makiety w wyświetlaczu mojego szkicu (w tym przypadku 2 linie, które zachodzą na siebie), jak mogę zmienić linię, która znajduje się na pierwszej? Chciałbym, aby trochę jak w oprogramowaniu do rysowania wektorowego, a nawet w PowerPoincie, wykonać ruch w prawo w kierunku "idź do tyłu", a w innym "do przodu", aby mieć wyświetlacz, który chcę, wyświetlanie mojego szkicu.
Z góry dziękuję za pomoc
Witam
Jeśli masz plik do załączenia do nas, łatwiej będzie Ci odpowiedzieć na Twoje pytania.
Witam
Nie ma w tym nic szczególnego, poza tym, że w moim szkicu mam dużo makiet.
Oczywiście w tej zakładce Geometria elementy są klasyfikowane alfabetycznie, ale nie mogą pozostać przy wybranej klasyfikacji.

Witam
W szkicu nie ma zbyt wielu możliwości.
Elementy są tworzone chronologicznie w miarę tworzenia fabuły i nie można ich ponownie uporządkować.
Zmiana nazwy jednego z elementów przenosi go na górę.
Jeśli zmienisz nazwy kilku elementów, znajdują się one na górze, ale nadal przestrzegaj chronologii ich powstania.
Nie widzimy dobrze twojego zrzutu ekranu, ale moim zdaniem, jeśli są one w kolejności alfabetycznej, to czysty przypadek.
Po prostu wykonaj testy, zmieniając nazwy nienastępujących po sobie elementów i losowo A; B, C itd. lub 01; 02; 03; itd
Wynik nie był uporządkowany.
Aby zrobić to, co chcesz, nie musisz używać szkicu, ale pracuj w zestawie geometrycznym (nieuporządkowanym i nie w trybie hybrydowym) i narysuj punkty i linie.
2 polubienia
Wielki Franck.
Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem, czego chcesz o idei przekazania zbioru geometrycznego. Robię to za każdym razem, gdy tworzę część, która opiera się na szkielecie.
Obawiam się, że tutaj robię dość specjalną aplikację z CATIA. Właściwie używam trybu szkicowania do tworzenia płaskich przerywników filmowych.
W tym przypadku korzystanie z trybu szkicu jest bardzo wygodne, ponieważ ten tryb pozwala mi wiedzieć, kiedy mój mechanizm planarny jest lub nie jest izoograniczony.
Wniosek: jeśli masz smykałkę do korzystania z trybu szkicowania podczas korzystania z funkcji, które pozwalają mi uporządkować elementy geometryczne, jestem zainteresowany.
W przeciwnym razie, jeśli chodzi o drugie pytanie, które zadałem, jeśli chcesz zmienić, gdy masz dwie linie nałożone na siebie, tę na pierwszym planie, czy masz jakieś pomysły?
Jeszcze raz dziękuję za radę
Tak, możesz nawet animować wiązanie szkicu, aby symulować ruch swojej scenki przerywnikowej.
Dla organizacji to nie jest DTP, ale są dwa narzędzia :

Zbiory wskazań:
Jak sama nazwa wskazuje, umożliwia on stworzenie listy elementów szkicu, aby móc je na przykład pokazać/ukryć.
Warstwy skojarzone z filtrami wizualizacji:
Jeśli jedna z linii znajduje się na warstwie 0, a druga na 1, może to wyglądać jak pojęcie do przodu, do tyłu.
1) za punkt pierwszy
"Tak, możesz nawet animować wiązanie szkicu, aby symulować ruch swojej scenki przerywnikowej".
Czy możesz powiedzieć mi coś więcej o tym aspekcie? Co należy rozumieć przez animowanie wiązania szkicu?
2) w odniesieniu do drugiego punktu
Twój pomysł na użycie warstw wygląda interesująco. W zasadzie widzę, jak to działa. Z drugiej strony nie udało mi się ustawić tego toru.
W tekście dodaję bardzo prosty przykład. W tym przykładzie niebieska linia znajduje się tjs przed pomarańczową linią. Chciałbym teraz przesunąć pomarańczową linię poza niebieską linię.
Masz pomysł, jak to zrealizować?
Z góry dziękuję za pomoc.
lignes.catpart
W przypadku punktu 1 sprawdzam, czy zachowałem film.
Dla punktu 2:
To kolejność tworzenia w CATIA narzuca kolejność wizualizacji, więc wystarczy zduplikować linie w odwrotnej kolejności i użyć filtrów wizualizacji, patrz załączony film .
dans-esquisse.mp4
1 polubienie
Aby ukończyć i zobaczyć renderowanie bez szkicu, należy użyć komponentów wyjściowych
Zobacz załączony film
composant-de-sortie.mp4
1 polubienie
Pozycja -1
Animowanie wiązania szkicu :
Obejrzyj wideo
animation.mp4
1 polubienie
Franck, bardzo wyraźnie i precyzyjnie! Super.
Ponadto wydanie komponentu, którego nie znałem, powinno mi się również przydać.
Do zobaczenia wkrótce
Tylko uwaga.
Z drugiej strony sztuczka z warstwami jest bardzo interesująca. Ale fakt, że nie możemy niczego przechowywać w zakładce Geometria w trybie szkicowania, widzimy, że jest to denerwujące, ponieważ wtedy mamy w nim wiele makiet i nie wiemy a priori, czy są to elementy, które umieściliśmy w warstwie 1 czy 2.
Klasa A+
Witam:
Jest to jeden z powodów, dla których, poza potrzebą animacji (nie mamy KIN), nie rysuję żadnych układów odniesienia (szkieletu) ani prymitywów powierzchni ze szkiców:
Jesteśmy zamrożeni w stosunku do podpory (planu) szkicu.
Podobnie jak w projektowaniu hybrydowym, istotna jest chronologia elementów.
Poza trybem ukrywania nie można hermetyzować elementów.
W przypadku warstw (jest to obejście) nie jest to ich podstawowa funkcja.