Cze wszystkim
Czy szybciej jest wykonać projekt z częściami PRT w zespole, czy złożeniem w jednym pliku PRT.
Mój montaż powinien mieć około 50 kawałków blachy.
Mam nadzieję, że mam wystarczająco jasność...
Dziękuję za Twoją opinię.
Cze wszystkim
Czy szybciej jest wykonać projekt z częściami PRT w zespole, czy złożeniem w jednym pliku PRT.
Mój montaż powinien mieć około 50 kawałków blachy.
Mam nadzieję, że mam wystarczająco jasność...
Dziękuję za Twoją opinię.
To wszystko zależy; Jeśli jest to 50 brył, które tworzą spawaną część mechaniczną, to tak, można wykonać część w wielu bryłach.
Jeśli są to niezależne części, radzę mieć 50 części w zespole lub nawet kilka podzespołów, w zależności od projektu.
W każdym razie nie polecam wykonywania części z 50 złożonymi arkuszami, uważaj na kłopoty z płaskim tyłem i rysunkami.
Witam;
Moim zdaniem lepiej jest wykonać montaż "SLDASM" składający się z kilku części " SLDPRT ".
Ułatwi to ewentualne modyfikacje jednej z Twoich części, będziesz mógł łatwiej tworzyć rysunki (nie wspominając o rysunkach płaskich, jeśli są to części blaszane) i tworzyć szczegółowe zestawienia materiałów z odpowiednimi ilościami...
A więc TAK dla zespołów części i NIE dla części importowanych do części...
Pozdrowienia.
Projekt jest obecnie wykonywany w multibody, ale kiedy dokonuję modyfikacji, plik się opóźnia i jest około 600 funkcji
600 funkcji
To naprawdę nie jest wskazane.
Zdecydowanie lepiej jest wykonać montaż.
Dla twojej informacji, tworzę części z ponad 100 korpusami, z których 60 jest różnych, ale mam tylko około trzydziestu funkcji, jest to już bardzo zachłanne nawet przy optymalizacji funkcji.
Dziękuję za opinię, w skrócie, nadal bardziej interesujące jest wykonanie PRT ASM niż samego PRT w ogóle, a kiedy jest to do modyfikacji projektu? Czy w PRT czy ASM jest łatwiej?
Cóż, w rzeczywistości ... Jest prawie umieszczony w nazwie twoich plików:
PRT dla części lub elementu w języku francuskim
ASM do montażu
Potem zawsze są specjalne przypadki, w których można to obejść... Ale ogólnie rzecz biorąc, nadal wykonuje się to w celu zaprojektowania części, a następnie powiązania jej z innymi częściami w złożeniu.
Zasada, która jest na tyle prosta, że może Cię poprowadzić: jeśli się rozłoży i stanie samodzielnie => plik PRT. Z drugiej strony, jeśli potrzebujesz innej części do jej przechowywania => plik ASM
(wyjątek stanowi część spawana mechanicznie. I tu wielociało znajduje swoje pełne znaczenie: kilka ciał tworzących jedną całość :)
Powiedziałbym, że to zależy, czy pracujesz z dobrze znanymi kształtami, to ASM jest lepszy, z drugiej strony, jeśli zajmujesz się badaniami i rozwojem, praca nad częścią jest łatwiejsza.
Istnieje pośrednik: asm z wirtualnymi monetami. Pozwala to uniknąć konieczności zarządzania nazwami plików w przypadku odrzucenia koncepcji.
Z drugiej strony, czasami jest trochę niestabilny.
Ale jeśli masz 600 funkcji w swoim drzewie modelu, jasne jest, że musisz przełączyć się na asm. Nawet jeśli oznacza to tworzenie powiązań między elementami w trakcie procesu projektowania (linków, które później będą musiały zostać zerwane).
Co masz na myśli mówiąc o linku?
Możliwe jest powiązanie części z inną częścią (np. rozstaw otworów) poprzez edycję części w kontekście asm.
Jest to rodzaj połączenia, które będzie musiało zostać zerwane po zakończeniu projektu.
Ok, tak mi się wydawało, ale po co je psuć na końcu swojego projektu?
Bo więzy czasem się zrywają.
Modyfikujesz jeden element, ogniwa pozostałych eksplodują i kończysz z rozstrzelonym zespołem!
Albo coś innego, co chcesz skopiować projekt i zmodyfikować go, a znajdziesz się w m...
Czasami rysuję w kontekście (nazwa metody)
Ale bardzo szybko zrywam połączenie i wracam do szkiców, aby móc je później zmodyfikować.
Podobnie jak rysowanie wszystkiego w pokoju, ma zbyt wiele wad.
(ograniczenia cykliczne, bardzo długi czas ładowania i problem z modyfikacją...)
Dziękujemy za Twoją opinię
W arkuszu blachy jedynym przypadkiem, w którym dodaję części w pliku części, jest dodanie nakrętek / przyspawanych kołków.
Pozwala mi to sprawić, że pojawiają się na rysunku pokoju, dzięki czemu o nich nie zapomnę.
Po wygenerowaniu pliku STEP i wysłaniu go do ślusarza, w swojej typowej maszynie może on " dezaktywować " korpusy nakrętek, aby nie przeszkadzać, a jego koledzy w warsztacie mają plan z nakrętkami, aby o nich nie zapomnieć, sprawdził się wiele razy.