Prędkość Asm lub Prt w solidworks

Cze wszystkim
Czy szybciej jest wykonać projekt z częściami PRT w zespole, czy złożeniem w jednym pliku PRT.

Mój montaż powinien mieć około 50 kawałków blachy.

Mam nadzieję, że mam wystarczająco jasność...
Dziękuję za Twoją opinię.

1 polubienie

To wszystko zależy; Jeśli jest to 50 brył, które tworzą spawaną część mechaniczną, to tak, można wykonać część w wielu bryłach.
Jeśli są to niezależne części, radzę mieć 50 części w zespole lub nawet kilka podzespołów, w zależności od projektu.

5 polubień

W każdym razie nie polecam wykonywania części z 50 złożonymi arkuszami, uważaj na kłopoty z płaskim tyłem i rysunkami.

3 polubienia

Witam;

Moim zdaniem lepiej jest wykonać montaż "SLDASM" składający się z kilku części " SLDPRT ".
Ułatwi to ewentualne modyfikacje jednej z Twoich części, będziesz mógł łatwiej tworzyć rysunki (nie wspominając o rysunkach płaskich, jeśli są to części blaszane) i tworzyć szczegółowe zestawienia materiałów z odpowiednimi ilościami...
A więc TAK dla zespołów części i NIE dla części importowanych do części...

Pozdrowienia.

3 polubienia

Projekt jest obecnie wykonywany w multibody, ale kiedy dokonuję modyfikacji, plik się opóźnia i jest około 600 funkcji

600 funkcji :scream::scream::scream:
To naprawdę nie jest wskazane.
Zdecydowanie lepiej jest wykonać montaż.
Dla twojej informacji, tworzę części z ponad 100 korpusami, z których 60 jest różnych, ale mam tylko około trzydziestu funkcji, jest to już bardzo zachłanne nawet przy optymalizacji funkcji.

4 polubienia

Dziękuję za opinię, w skrócie, nadal bardziej interesujące jest wykonanie PRT ASM niż samego PRT w ogóle, a kiedy jest to do modyfikacji projektu? Czy w PRT czy ASM jest łatwiej?

Cóż, w rzeczywistości ... Jest prawie umieszczony w nazwie twoich plików:
PRT dla części lub elementu w języku francuskim
ASM do montażu

Potem zawsze są specjalne przypadki, w których można to obejść... Ale ogólnie rzecz biorąc, nadal wykonuje się to w celu zaprojektowania części, a następnie powiązania jej z innymi częściami w złożeniu.

Zasada, która jest na tyle prosta, że może Cię poprowadzić: jeśli się rozłoży i stanie samodzielnie => plik PRT. Z drugiej strony, jeśli potrzebujesz innej części do jej przechowywania => plik ASM
(wyjątek stanowi część spawana mechanicznie. I tu wielociało znajduje swoje pełne znaczenie: kilka ciał tworzących jedną całość :slight_smile: :)

2 polubienia

Powiedziałbym, że to zależy, czy pracujesz z dobrze znanymi kształtami, to ASM jest lepszy, z drugiej strony, jeśli zajmujesz się badaniami i rozwojem, praca nad częścią jest łatwiejsza.

2 polubienia

Istnieje pośrednik: asm z wirtualnymi monetami. Pozwala to uniknąć konieczności zarządzania nazwami plików w przypadku odrzucenia koncepcji.
Z drugiej strony, czasami jest trochę niestabilny.
Ale jeśli masz 600 funkcji w swoim drzewie modelu, jasne jest, że musisz przełączyć się na asm. Nawet jeśli oznacza to tworzenie powiązań między elementami w trakcie procesu projektowania (linków, które później będą musiały zostać zerwane).

4 polubienia

Co masz na myśli mówiąc o linku?

1 polubienie

Możliwe jest powiązanie części z inną częścią (np. rozstaw otworów) poprzez edycję części w kontekście asm.
Jest to rodzaj połączenia, które będzie musiało zostać zerwane po zakończeniu projektu.

2 polubienia

Ok, tak mi się wydawało, ale po co je psuć na końcu swojego projektu?

1 polubienie

Bo więzy czasem się zrywają.
Modyfikujesz jeden element, ogniwa pozostałych eksplodują i kończysz z rozstrzelonym zespołem!
Albo coś innego, co chcesz skopiować projekt i zmodyfikować go, a znajdziesz się w m...
Czasami rysuję w kontekście (nazwa metody)
Ale bardzo szybko zrywam połączenie i wracam do szkiców, aby móc je później zmodyfikować.
Podobnie jak rysowanie wszystkiego w pokoju, ma zbyt wiele wad.
(ograniczenia cykliczne, bardzo długi czas ładowania i problem z modyfikacją...)

3 polubienia

Dziękujemy za Twoją opinię

W arkuszu blachy jedynym przypadkiem, w którym dodaję części w pliku części, jest dodanie nakrętek / przyspawanych kołków.
Pozwala mi to sprawić, że pojawiają się na rysunku pokoju, dzięki czemu o nich nie zapomnę.

Po wygenerowaniu pliku STEP i wysłaniu go do ślusarza, w swojej typowej maszynie może on " dezaktywować " korpusy nakrętek, aby nie przeszkadzać, a jego koledzy w warsztacie mają plan z nakrętkami, aby o nich nie zapomnieć, sprawdził się wiele razy.

1 polubienie