Dziękuję za odpowiedź.
Ze swojej strony kontynuuję swoje badania, ponieważ w przypadku pianek sztywność nie jest stała i podlega następującym zmiennym:
- Prędkość opadania: pozorny moduł sprężystości wzrasta w zależności od szybkości odkształcenia
-Temperatura: sztywność wzrasta wraz ze spadkiem temperatury
-głębokość zapadania: Najpierw następuje wzrost sztywności podczas kruszenia, a następnie plateau i wykładniczy wzrost, gdy komórki/komórki pianki są zgniatane i jest to czysta kompresja.
W moim przypadku nie staram się robić badania dynamicznego, ale statyczne, w stałej temperaturze i bez uwzględnienia kinetyki zderzeń. Potrzebowałbym więc krzywej kompresji pianki do siedzenia.
Ponieważ jednak nie posiadam tej wartości (jeśli ją posiadacie, to jestem biorcą) zwróciłem uwagę na to, że pianki mają cechę zwaną liftingiem. Ta ostatnia odpowiada sile w kPa potrzebnej do napędzania piany o grubości 40%
Uniesienie odpowiada twardości pianki. Siła nośna jest związana z gęstością, ponieważ dla danej gęstości istnieje możliwy sufit windy.
Na przykład pianka o masie 35 kg/m3 może mieć kilka różnych nośności od 2,5 kpa do 4 kpa na siedzisko.
Dla Twojej informacji znalazłem poduszkę do siedzenia o udźwigu 80 kg/m² o grubości 6,5-1 cm
Co sprawia, że z Twoją formułą, jeśli weźmiemy średnią grubość tej poduszki (3,75 mm), sztywność wynosi:
Nośność 80 kg/m² lub 784,5 N/m²
Średnia głębokość: 3,75 cm lub 0,0375 m
Sztywność: podnoszenie/opadanie: 20928 N/m/m²
Z braku czegoś lepszego spróbuję pierwszego obliczenia z tą wartością ;)