RDM: Modelowanie podpory na piance

Cze wszystkim

Pozwalam sobie skontaktować się z Państwem, ponieważ muszę przeprowadzić badanie części opierającej się o poduszkę siedzenia samochodowego.

Chciałbym zasymulować to podparcie za pomocą ograniczenia typu podpory elastycznej. Problem polega na tym, że jestem proszony o sztywność normalną i ścinającą w (N/m)/m² i nie mam pojęcia, jakich wartości użyć.

Bez względu na to, jak bardzo szukam w sieci informacji na temat pianek do foteli samochodowych, wartości te nigdy nie są wskazane. W najlepszym przypadku udaje mi się znaleźć gęstość tylko około 50-60 kg/m3.

Czy ktoś ma jakieś wartości symulujące elastyczne podparcie pianki siedziska?

Z góry dziękuję

Temat, który mnie interesuje, ponieważ przeprowadziłem badania nad pianką siedzenia, a dane są na lądzie. Nie mogłem znaleźć zgodności między pianką 40 Shore'a a kg/m3

1 polubienie

Czy rozumiesz język niemiecki?

http://eassistant.nmmn.com/de/AppletHardness.html

Ostatnia kwestia twardości materiałów 

http://www.calce.umd.edu/TSFA/Hardness_ad_.htm

Dziękuję za odpowiedzi, ale twardość pianek niewiele mi pomaga.

Szukam wartości sztywności pianki w zależności od jej ściskania. 

Zasadniczo jest to wykres naprężeń opadających pianki (ściskania).

Witam

Nie dziwi mnie zbytnio, że nie można nic znaleźć w necie, ponieważ musi się to bardzo różnić w zależności od samochodu. Duży sedan powinien być bardziej elastyczny niż sportowe coupe.

Próbując posunąć temat do przodu, powiem, że jeśli pianka zagęszcza się 10 mm pod ciężarem pasażera o wadze 70 kg, daje sztywność 700 N/0,01 m = 70 000 N / m

W przypadku sztywności na ścinanie można spróbować tego samego rozumowania, ale w przypadku fotelika samochodowego poślizgnięcie się na pokrowcu jest szybko bardziej karzące niż deformacja pianki.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź.

Ze swojej strony kontynuuję swoje badania, ponieważ w przypadku pianek sztywność nie jest stała i podlega następującym zmiennym:

- Prędkość opadania: pozorny moduł sprężystości wzrasta w zależności od szybkości odkształcenia

-Temperatura: sztywność wzrasta wraz ze spadkiem temperatury

-głębokość zapadania: Najpierw następuje wzrost sztywności podczas kruszenia, a następnie plateau i wykładniczy wzrost, gdy komórki/komórki pianki są zgniatane i jest to czysta kompresja.

W moim przypadku nie staram się robić badania dynamicznego, ale statyczne, w stałej temperaturze i bez uwzględnienia kinetyki zderzeń. Potrzebowałbym więc krzywej kompresji pianki do siedzenia.

Ponieważ jednak nie posiadam tej wartości (jeśli ją posiadacie, to jestem biorcą) zwróciłem uwagę na to, że pianki mają cechę zwaną liftingiem. Ta ostatnia odpowiada sile w  kPa  potrzebnej do napędzania piany o grubości 40%

Uniesienie odpowiada twardości pianki. Siła nośna jest związana z gęstością, ponieważ dla danej gęstości istnieje możliwy sufit windy. 

Na przykład pianka o masie 35 kg/m3 może mieć kilka różnych nośności od 2,5 kpa do 4 kpa na siedzisko. 

Dla Twojej informacji znalazłem poduszkę do siedzenia o udźwigu 80 kg/m² o grubości 6,5-1 cm

Co sprawia, że z Twoją formułą, jeśli weźmiemy średnią grubość tej poduszki (3,75 mm), sztywność wynosi:

Nośność 80 kg/m² lub 784,5 N/m²

Średnia głębokość: 3,75 cm lub 0,0375 m

Sztywność: podnoszenie/opadanie: 20928 N/m/m²

Z braku czegoś lepszego spróbuję pierwszego obliczenia z tą wartością ;)

Pozwalam sobie zostawić tę wiadomość, aby poinformować Pana/Panią, że jeśli jeszcze nie zamknąłem tego pytania, to jest to dobrowolne.

Ze swojej strony spodziewam się dodatkowych informacji na ten temat w przyszłym tygodniu.

Zostawiam więc to pytanie w zawieszeniu jeszcze przez kilka dni w nadziei, że będę miał odpowiednie dane i podzieli się nimi ze społecznością.

Przepraszam za czas przed udzieleniem odpowiedzi i zamknięciem tego pytania, ale cały czas miałem nadzieję, że będę miał odpowiednie dane, ale na próżno.

W każdym razie dziękuję tym, którzy próbowali mi pomóc

Przepraszam za czas przed udzieleniem odpowiedzi i zamknięciem tego pytania, ale cały czas miałem nadzieję, że będę miał odpowiednie dane, ale na próżno.

W każdym razie dziękuję tym, którzy próbowali mi pomóc