Ponowna orientacja planu szkicu

Witaj drużynie.

Trochę pytanie w wersji beta, ale zaczyna mnie poważnie denerwować! Jak zmienić orientację szkicu planu?

Pozwólcie, że wyjaśnię: kiedy tworzyłem swoją monetę, umieściłem grawerunki na jednej z stron monety (do tej pory logiczne)... Tyle tylko, że w końcu chcę tego samego po drugiej stronie. Więc klikam prawym przyciskiem myszy, wybieram nowe ujęcie: i to jest dramat! Mój grawerunek zmienia płaszczyznę, ale pozostaje w początkowej orientacji. Mam więc " fałszywy " grawer i nie rozumiem, jak go odłożyć we właściwy sposób

Witam

Czy nie byłoby lepiej zrobić symetrię za pomocą płaszczyzny lub obrót za pomocą osi, w zależności od wyniku, który chcesz uzyskać?

1 polubienie

Cześć @coin37coin ,
Do moich rycin używam planów z blokami, które są ustawione według początku. A jeśli jest odwrócony, zmieniam normalną mojego planu za pomocą funkcji " Odwrócenie normalnej ":
image

Problem z wyborem ściany polega na tym, że nie kontroluje się orientacji szkicu...

W Twoim przypadku, jeśli przechodzisz przez płaszczyznę, możesz użyć jako punktu wyjścia dla wyciągnięcia powierzchni:
image

Mikołaj

2 polubienia

Witam;
Jeśli jest to tekst szkicu, dostępne jest polecenie " Odwróć ":

edytując swój tekst.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Nie @ac_cobra_427 . To może działać, ale lubię tego unikać. Musiałbym zrobić funkcję "fantomową", a potem symetryczną. Nie podoba mi się funkcja symetrii i nie podobają mi się "bezużyteczne" funkcje... Jestem zdecydowanym zwolennikiem jak najlżejszych drzew budowlanych. Wszyscy mamy swoje hobby :slight_smile:

@Nicolas74, pamiętam wskazówkę dotyczącą początkowego planu. Ale i tak szkoda, że nie można tego zrobić bezpośrednio ze szkicu. Zwłaszcza, że zachowanie pierwotnej orientacji nie ma sensu w pomieszczeniu :rofl:

@Maclane ... Aby było to naprawdę proste, wykonaliśmy klocki. Więc to nie działa^^

1 polubienie

Może mam inny trop... Możesz symetryzować swój blok, przechodząc przez Narzędzia/Narzędzia do szkicowania/Symetria??
Informuj mnie na bieżąco :slightly_smiling_face:
Mikołaj

1 polubienie

Jak powiedziałem wcześniej... Unikam symetrii tak bardzo, jak to możliwe. To naprawdę nie jest coś, co lubię. W tym tempie lubię kopiować mój blok i wklejać go do nowego szkicu dobrze zorientowanego xd

Z drugiej strony zainspirowało mnie to, co zaproponowałeś. Przesunąłem płaszczyznę szkicu na płaszczyznę tworzenia, a następnie odwróciłem orientację płaszczyzny i przesunąłem początek elementu na powierzchnię. Działa całkiem nieźle. Więc dzięki za wskazówki!

Zostawiam post trochę otwarty, czasami innym sposobem jest na to inny sposób, a potem zamykam na koniec dnia.

2 polubienia

Całkowicie się zgadzam, buu... Symetrie są do bani! :-1: :+1:
Przynajmniej zarządzanie, które robi z tym solidworks...

:clap:

Tak, to samo mam z symetriami... Z drugiej strony, fakt symetryzacji bloku za pomocą narzędzia do szkicowania jest tylko symetrią w czasie "T " ! Więc nie ma funkcji, nie ma historii i nie ma problemu!

Jest to sztuczka, której używałem wcześniej do moich klocków i jest to naprawdę interesujące, gdy chcesz odwrócić blok.
image

Zwłaszcza, że blok jest zawsze identyczny i edytowalny w ten sam sposób!

++