Zbyt wolna responsywność graficznego interfejsu użytkownika oprogramowania

Witam,  jestem bardzo zirytowany responsywnością interfejsu SW. Zwłaszcza, że zmieniono mi komputer na odpowiednik, ale z Windows 10 zamiast 7. Ale może to nie mieć z tym nic wspólnego, bo w tym czasie zmieniliśmy też wersję SW , ale nie do końca w tym samym czasie, w skrócie, nie wiem skąd to może się wziąć.

A ostatnia zmiana wersji SW (17>20) niczego nie poprawiła :-/

PB pojawia się za każdym razem, gdy coś wybieram : wymiar 2D/3D, segment szkicu w 3D, w planie lub po  walidacji (wprowadzeniu) danych wejściowych wymiaru. Na tym etapie SW nie przeprowadza żadnych obliczeń ani rekonstrukcji. To tylko dane wejściowe.

We wszystkich tych przypadkach zajmuje to co najmniej 1 sekundę , zanim interfejs zwróci mi rękę,  aby móc połączyć resztę...  Poza stresem związanym z wybijaniem rytmu co 3 lub 5 sekund, jest to dużo czasu marnowanego dziennie na czekanie, jeśli weźmiesz pod uwagę, że spędzam 4 lub 5 godzin na modelowaniu, na linii produkcyjnej, skomplikowanych kształtów, wymiarowaniu ich, ubieraniu rysunków. Ect.

Dział IT powiedział mi, że na moim stanowisku wszystko jest w porządku. Nie wierzymy w szybkość sieci, ponieważ PB jest identyczny w telepracy. Kiedy powinno być gorzej.

Jeśli ktoś ma jakiś trop, to jestem zainteresowany  ;-)

Intel Xeon E5-2630v4 2,2 GHz / Nvidia Qaudro P5000 - wersja sterownika 26.21.14.3064 z dnia 05.05.2019 / Dyski Sata 512

3 polubienia

Witaj @fabrice.gallay 

Nie ma to nic wspólnego z graficznym interfejsem użytkownika AMHA (nie jest używany do tego typu działań)

Kilka punktów musi zostać sprawdzonych i wyeliminowanych.

W samym szkicu (dowolnych innych zamkniętych elementach), jeśli wykonasz ciąg linii prostych lub okręgów, masz to samo zjawisko.

1) ° Częstotliwość automatycznego tworzenia kopii zapasowych
2°) Opcje systemowe ==> wydajność ==> poziom szczegółowości i inny wybór między wolniejszym a szybszym
3°) Opcje systemowe ==> Widok

Sprawdź, czy Twoja konfiguracja jest zgodna z tymi certyfikowanymi przez SW usa

To tyle na początek

4 polubienia

Witam

W naszym biurze projektowym zauważyliśmy to samo zjawisko, przeszliśmy również z wersji 18 na wersję 20 Solidworks z nowym komputerem (Intel Xeon W-2125 @4.00GHz, 32 GB RAM + NVDIA Quadro RTX 4000) z systemem Windows 10 podczas gdy zanim byliśmy w Windows 7.

Wszyscy w biurze projektowym narzekają na powolność solidworks, której wcześniej nie mieliśmy (przy tych samych złożeniach czy rysunku)!

Nadal słucham tego wątku z nadzieją, że ktoś znajdzie rozwiązanie, ale myślę, że problem jest z Solidworks 2020... Naprawdę żałuję, że przesiadłem się na tę wersję , która nie przyniosła nam nic więcej niż inne, z wyjątkiem awarii, spowolnień i innych błędów!

3 polubienia

Myślę też, że problem bierze się z 2020 roku (SP4 w naszym kraju)

na tych samych komputerach w SW2019 jest to mniej kłopotliwe z modułem rysowania (i wersjami systemu Windows10 z tamtych czasów)

4 polubienia

Witam

Uważam również, że SW2020 wyświetla się wolniej niż poprzednie wersje, zwłaszcza na rysunkach.

@fabrice.gallay , Częstotliwość procesora wydaje mi się niska dla SW, podczas gdy karta graficzna wydaje się być potworem

2 polubienia

Witam

Napotykam ten sam problem na moim komputerze, kiedy pracuję nad częścią, montażem lub MEP, mój wybór pozostaje zamrożony, niezależnie od mojego wyboru, i zawsze jest losowy , ale na szczęście mogę  zapisać i wyjść.

Aby to naprawić, zamykam i ponownie otwieram plik, nawet czasami zatrzymuję sw i uruchamiam ponownie.

SW 2020 SP4.

Ja też podążam za tym problemem, który mnie męczy.

@+.

3 polubienia

Witam

Problem spowolnienia występuje już w systemie Windows 10 i SW 2019.

Jest to związane z zarządzaniem pamięcią przez W10, które różni się od w7 i które jest słabo obsługiwane przez Solidworks.

Nasza konserwacja powiedziała nam, że eskalowali problem do Solidworks. Od tego czasu czekamy na nowe informacje...

2 polubienia

Witam @ wszystkich

Nie jest to pocieszające, ponieważ nie wszyscy, którzy nie są w 2020 lub 2021 roku, nie będą mogli skorzystać z łatki.
Ponieważ po stronie Windowsa nie są gotowi na zmianę czegokolwiek, chyba że istnieje wiele dużych aplikacji, które mają problem z potężnymi wydawcami.

Jest to dość ciekawe ze strony SW, ponieważ ogłosili przyspieszenie "szukaj błędu"

SOLIDWORKS 2020 : Ulepszenia wydajności

Ulepszenia rysunków, złożeń i symulacji pomagają znacznie przyspieszyć złożone projektowanie złożeń i analizę walidacji. Teraz możesz otwierać złożone rysunki w ciągu kilku sekund i uzyskiwać widok w czasie rzeczywistym dzięki trybowi zawijania i graficznemu przyspieszaniu rysunków. Zwiększ szybkość projektowania dzięki nowemu narzędziu do publikowania obwiedni i skróć czas rozwiązywania problemów dzięki siatce hybrydowej.

Potok renderowania

SOLIDWORKS 2019 wykorzystuje nową architekturę graficzną do wyświetlania części i złożeń. Taka architektura pozwala na bardziej responsywne wyświetlanie w czasie rzeczywistym, zwłaszcza w przypadku odtwarzania dużych modeli. Wykorzystuje nowoczesne technologie OpenGL (4.5) i akceleracji sprzętowej do renderowania. Pomaga to utrzymać wysoki poziom szczegółowości i liczby klatek na sekundę podczas tłumaczenia, powiększania lub obracania na dużych modelach. Te ulepszenia wydajności pozwalają teraz na stosowanie kart graficznych o wyższej jakości, co nie było możliwe we wcześniejszych wersjach SOLIDWORKS. Zmiany te nie mają zastosowania do rysunków.

ponieważ jest to wersja beta w V2019, nie odważyłem się z niej skorzystać
Aby włączyć nową architekturę w SOLIDWORKS 2019, należy wybrać Narzędzia > Opcje > Opcje systemu > Wydajność, a następnie wybrać Poprawiona wydajność grafiki (funkcja Beta, wymaga ponownego uruchomienia SOLIDWORKS).

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Dziękuję za wszystkie te propozycje!

Ustawiłem więc wydajność do maksimum, ze szkodą dla jakości wizualnej. Ale nic się nie zmieniło.

A autozapis trwa 20 minut  (i tak nie działa, po otwarciu pojawia się komunikat, który informuje mnie o pliku PB od lat, niemożliwym do rozwiązania).

Konfiguracja zalecana przez Dassault wspomina o procesorze o częstotliwości 3,3 GHz. Mój jest taki, że 2.2.  No cóż, ... Powinno być dobrze, 5-6 lat temu rysowałem te same typy obiektów na laptopie Dell Precision I7 z częstotliwością 2,4 GHz na Creo i szło mi bardzo dobrze.

Skłaniałbym się raczej ku PB zarządzania pamięcią W10 sugerowanemu przez Pascala.

I też gdzieś wyczytałem ewentualny PB z pamięcią wirtualną lub pamięcią współdzieloną... Dowiem się też o tym z informatykiem.

Życzymy wszystkim powodzenia w tych trudnych czasach.

1 polubienie

A jeśli zresetujesz swój profil solidworks, czy nadal masz problem? (możliwe przewijanie do tyłu)

Aby przywrócić ustawienia fabryczne:

https://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/answer/07/09/2015/reinitialiser_les_parametres_de_solidworks.pdf

A potem widzisz, czy nadal masz powolność.

Coraz częściej zdarza się to w przypadku nowych wersji, że stare profile oprogramowania tworzą nowe wersje oprogramowania bez wyjaśnienia.

Dlatego przerobiliśmy profil SW2020 (SP5) od A do Z, nie uzyskując niczego, dla posłów do PE nadal trochę się opóźnia, ale dla reszty jest moim zdaniem znacznie lepiej.

1 polubienie

To samo dotyczy nas.

Przejście z 2018 do 2020 roku i jest to katastrofalne, ujęcia są zbyt długie, aby je otworzyć, a ponadto niektóre widoki nie są już nawet wyświetlane.

Zastosowałem technikę sbadenis dla profilu SW.

Nic nie pomaga.

Gorzko żałuję przejścia do 2020 roku, który mimo wszystko został "sprzedany" jako rewolucyjny pod względem zarządzania rysunkami i czasu otwarcia.

3 polubienia

Cze wszystkim

... Wniosek rok później...   wszystkie z nich są rozwiązywane poprzez zmianę komputera (dzięki pracy zdalnej i konieczności posiadania laptopa).

Wszystko jest teraz płynne i dobrze płynie, jest fajnie. Dobrze jest rysować w trybie zrelaksowanym.

Nie zaryzykuję stwierdzenia, że w moim przypadku pb na pewno pochodził z konfiguracji komputera wspomnianej w moim 1. poście.

Witam

Xeon E5 rzeczywiście był prawdopodobnie częścią problemu, ponieważ ma bardzo niską częstotliwość taktowania (mieliśmy stację z Xeonem E5-1620 i to też było kłopotliwe).

W przeciwnym razie w przypadku posłów do PE w ramach SW2020 duży problem wynika z kreskowania: używaj wzorów z kilkoma liniami i nie przekraczaj czynnika 2 groszy niesamowitej powolności na rysunkach przy najmniejszym cięciu.