Tworzenie instrukcji technicznych

Cze wszystkim!

Jakie oprogramowanie byłoby Państwa zdaniem najbardziej odpowiednie i/lub wykorzystywane do produkcji instrukcji technicznych? Pozwólcie, że wyjaśnię: na razie używam Worda do tworzenia układów moich podręczników. W programie Word podoba mi się to, że można łączyć obrazy i tabele. Bardzo przydatne, gdy nadejdzie czas na aktualizacje. Z drugiej strony zastanawiam się, czy inne oprogramowanie, takie jak Indesign, byłoby lepiej odpowiednie? Jakiego oprogramowania używasz? Krótko mówiąc, jeśli masz inne propozycje, nie wahaj się.

Dziękuję

Witam

Jeśli chodzi o dokumentację techniczną, Solidworks Composer jest doskonały.

W każdym razie nie komentuję układów, ale tworzenie rozstrzelonych obrazów, zasady edycji, powiększeń itp. To bardzo dobre narzędzie.

Nie jestem pewien, czy nie możemy obejść się bez Worda do tego wszystkiego...

2 polubienia

Indesign jest trochę high-endem w tej dziedzinie.

Publisher jest prosty, ale skuteczny w przypadku małych projektów

Dobry wieczór

Aby wiedzieć, dlaczego zadajesz sobie to pytanie, jeśli już dobrze sobie radzi z twoim oprogramowaniem, zastanawiasz się, czy mógłbyś działać szybciej, czy też istnieje oprogramowanie, które ma bardziej rozwinięte narzędzia?

Dobry wieczór

Używam mieszanki rysunków rozstrzelonych Word, Adobe Pro i solidworks przekonwertowanych do formatu pdf.

Praktyczny (nie drogi, bo stara wersja) pozostaje problem aktualizacji, które co roku robimy ręcznie.

Witam

Osobiście używam też Worda. W moich różnych dokumentach używam wielu zrzutów ekranu z SW. Aby wstawić kompletne dokumenty, przechodzę przez wstawianie plików PDF do dokumentów.

Do tej pory to rozwiązanie w pełni spełniało to, czego chciałem.

InDesign + SolidWorks Composer. (1 osoba dedykowana do pisania ogłoszeń w mojej firmie)

Komponowanie: duża oszczędność czasu przy formatowaniu modeli 3D, nawet przez kogoś, kto nie korzysta z SolidWorks. Zysk jest tym bardziej prawdziwy, gdy masz "standardowe" podręczniki, które muszą być od czasu do czasu aktualizowane (w szczególności ewolucje mechaniczne). Jeśli robisz tylko instrukcje obsługi maszyn "one shot", zainteresowanie będzie ograniczone.

InDesign: znacznie więcej możliwości niż Word (według kolegi, który tylko robi powiadomienia).

2 polubienia

Kilka odpowiedzi na ten temat

http://www.lynkoa.com/forum/3d/3d-qui-connaitqui-utilise

@+ ;-)

Witam

Używamy głównie Worda i dołączamy plany montażu (plany montażu), które są następnie przekształcane w pliki PDF.

Ze względu na nasze dość podstawowe użytkowanie uważamy, że korzystanie z Composera nie jest dla nas konieczne.

Ile osób pracuje w biurze projektowym dla tych, którzy korzystają z SolidWorks Composer?

Za każdym razem człowiek poświęca się temu na pełen etat?

@Lucas

W BE jest nas 2, więc mała struktura...

Prawdę mówiąc, coraz bardziej interesuje mnie Composer, ponieważ nie jest on przeznaczony tylko dla rysowników.

Po zakończeniu pracy w biurze projektowym, osoba trzecia może bardzo łatwo zająć się montażami z niewielką lub żadną wiedzą na temat CAD.

Osoba odpowiedzialna za reklamy, instrukcje, plakaty itp. (który często pracuje na logach typu Toshop) odnajdzie swoje konto w naturalny sposób.

Ale interesują mnie też opinie użytkowników.

1 polubienie

Witam

mamy 1 licencję na komponowanie, aby rozwybuchły nasze instrukcje techniczne, reszta i integracja odbywa się za pomocą World, a następnie pdf

Staraliśmy się zrobić wszystko z Compose, ale czas na rozpoczęcie i ustalenie procedury nie jest taki prosty, zdaliśmy sobie sprawę, że zajmie to osoba na pełny etat, a nie ma tego w agendzie w naszej małej strukturze

W każdym razie szkolenie jest więcej niż konieczne

Miłego dnia

1 polubienie

Używam już edytora SolidWorks do moich rozstrzelonych detali i renderingów. Pozwala mi to całkowicie odciąć się od inżynierii. Mieliśmy i nadal mamy zespoły pełne konfiguracji, które są używane tylko do rysunków ręcznych. Solidworks composer pozwala mi pozostawić zarządzanie plikami solidworks do produkcji.

Kompozycja podręczników nie jest tak naprawdę wykonywana w solidworks composer ani w solidworks.

Nie żeby to było niemożliwe, ale też niezbyt praktyczne.

Jeśli mam wierzyć twoim odpowiedziom, Word jest najczęściej używanym oprogramowaniem. Z drugiej strony, po krótkim zapoznaniu się z InDesignem, trudno mu nie ulegnąć. Odpowiadając na powyższe pytanie, jeśli chcę zmienić oprogramowanie, to po prostu po to, aby bardziej podkreślić nasze instrukcje, nie czyniąc ich mniej praktycznymi.

Dziękuję!!!