Gwintowanie cylindra w Solidworks

Witam

Chciałbym zrobić dwa krany o średnicy, które będą wywiercone w środku, ale nie mogę ich zrobić poprawnie.

Czy masz rozwiązanie?

Dziękuję 

Witam

W rzeczywistości musisz przejść do opcji "wstaw adnotację > > reprezentacji gwintu", aby wyświetlić ją jako stuknięcie na rysunku.

1 polubienie

Witam

Jest to powtarzające się pytanie i pojawia się pytanie, czy geometria jest absolutnie użyteczna, czy też wystarczająca jest reprezentacja gwintu/gwintu. :

- Reprezentacja gwintu, użyj funkcji w adnotacji.

- Geometria, użyj funkcji skanowania usuwania materiału (profil + trajektoria)

Pozdrowienia

6 polubień
Nie przeczytałem go dobrze, myślałem, że jest na drzewie.
Jeśli dobrze zrozumiałem (może przydałoby się małe wyjaśnienie), chcesz na przykład M10 i M6 w tej samej pozycji?
Chociaż pierwsze rozwiązanie może zadziałać (najpierw tworząc 2 proste otwory za pomocą kreatora do wiercenia lub usuwania materiału), aby utworzyć gwint, musisz użyć kreatora wiercenia.
Ale aby rozpocząć stukanie, potrzebujesz płaskiej twarzy. Jeśli więc są 2 różne średnice, należy je wykonać jedna po drugiej:

Najpierw M6 na przykład o łącznej długości np. 100, a następnie M10 w tym samym miejscu o głębokości 50.

Czy to odpowiedź na pytanie?

Dziękuję za odpowiedzi, ponieważ za pomocą kreatora wiercenia chciałem stworzyć moje dwa gwinty M5 bezpośrednio na mojej średnicy i to jest problem, ponieważ nie jest to płaska powierzchnia.

Małe wyjaśnienie, całkiem możliwe jest utworzenie kranu za pomocą kreatora wiercenia na niepłaskiej powierzchni (na przykład na osi). Aby to zrobić:

- albo przed uruchomieniem funkcji należy wybrać ścianę cylindryczną

- lub wykonujesz funkcję kreatora wiercenia, a następnie, gdy przejdziesz do zakładki "Pozycja", aby utworzyć swój punkt, wybierasz "Szkic 3D".

Pozdrowienia

tareaudage3d.png
6 polubień

Za pomocą kreatora wiercenia zrobiłem moje dwa otwory, a następnie reprezentację gwintu i dobrze, że działa.

Dziękuję za pomoc.

1 polubienie

Witam

Dlaczego powinniśmy mieć płaską twarz?

W pomocy przy wierceniu dostępny jest tryb szkicu 3D (od SW 2011 lub 2012), który umożliwia wiercenie powierzchni cylindrycznej lub innej.

Z której wersji SolidWorks korzystasz?

@+

1 polubienie

Ponownie

Obraz, który ilustruje mój punkt widzenia

@+

percage_cylindre.jpg

@Coyote: spójrz na już opublikowane odpowiedzi!

3 polubienia

Solidworks 2013 Premium

@jmsavoyat, przepraszam, ale ponieważ w Lynkoa nie ma automatycznego odświeżania, po otwarciu pytania nie widzisz na żywo odpowiedzi innych osób, gdy piszesz swoje...

Prośba o ulepszenie dla lynkoa.

@+

Proszę wskazać najlepszą odpowiedź!

1 polubienie

Witam 

Mała dodatkowa sugestia

Utwórz płaszczyznę styczną do walca, a następnie kreatora wierteł 

Osobiście wypróbuję poprzednią odpowiedź, aby sprawdzić, czy jest bardziej praktyczna 

Oto część, którą chcę utworzyć w Solidworks (jako załącznik).

To bardzo prosta część, ale blokują mnie tylko gwinty, które muszą być wyrównane z płaską.

support_special.pdf

Witam

Nie rozumiem, co Cię blokuje?

Wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć otwory na powierzchni cylindrycznej w szkicu 3D z 2 punktami, związać te 2 punkty na płaszczyźnie i zwymiarować je.

Załączam sztukę!

@+

Część 1.SLDPRT
1 polubienie

Dziękuję

Jestem nowy w Solidworks i myślę, że trochę mnie bolała głowa z powodu realizacji jego kranów.