Realizacja "Half tapping"

Witam wszystkich,

Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć jak zrobić "half tapping" np. na piastach zdejmowanych kół pasowych (patrz poniżej).

Dziękuję bardzo! Życzę Ci miłego dnia,

Z poważaniem.

1 polubienie

Witam

W wersji SW, z prostą funkcją wspomagania przekłuwania:

Zobacz załączony plik

Część 1.SLDPRT
2 polubienia

Witam, w rzeczywistości mówię + pytanie o obróbkę, czy istnieją specjalne techniki. Ale i tak dziękuję!

A tak przy okazji, jak nazywa się ten rodzaj stukania?

Dziękuję!

1 polubienie

Można go wykonać na kłębie NC i wysokiej jakości gwintownikach (jak można sobie wyobrazić, siła obróbki nie jest rozłożona, cierpi na tym gwintownik).

Możesz też podać kształt uzupełniający, aby wykonać gwint 360°, ale w 2 pomieszczeniach. W przypadku piasty przedstawionej na zdjęciu, jeśli celem jest stuknięcie w koło pasowe, przygotowywana jest piasta marthyr.

To zależy od ilości części do wykonania, Twoich środków produkcji,...

Edycja: zwykle nazywa się to wierceniem między skórą a mięsem. Przynajmniej przez mój dom:)

5 polubień

Witam

Istnieje kilka rozwiązań umożliwiających wykonanie połowy nici.

Pierwszym jest wykonanie normalnego gwintu za pomocą gwintownika, a następnie obróbka usuwanego obszaru za pomocą frezu.

Drugi, na centrum obróbczym (frezowaniu) polega na użyciu frezu do gwintów, który jest mniejszy niż wiercenie. Dotyczy to dużych kranów.

http://img.directindustry.fr/images_di/photo-g/fraise-fileter-tige-longue-16174-2338063.jpg

Trzecia, na TCU (toczenie) polega na użyciu narzędzia do gwintowania, jest praktycznie identyczne z rozwiązaniem 2.

http://img.directindustry.fr/images_di/photo-g/outil-filetage-machine-outil-35541-2284255.jpg

S.B

10 polubień

@Benoit.LF,

Nie działa stukanie w pół cylindra, aż do M6, na pewno za każdym razem psujesz kran.

1 polubienie

Tak samo jak s.b:

1 normalne gwintowanie, a następnie usuń materiał przez obróbkę skrawaniem

Przypomniałem sobie, że jeden z moich podwykonawców postępował w ten sposób, ale rzeczywiście był to chyba tylko z pewnego rozmiaru. Czas na mnie.

Pozostaje propozycja gry marthyr lub narzędzi ad hoc, które proponujesz. Jest w razie potrzeby. :)

+1 dla S.B