Wysoce filozoficzne pytanie: Chcę zrobić rurkę (aluminiową) o długości 35 cm i średnicy 14 cm, która byłaby zamknięta na jednym końcu, jest to tak proste i jest tak wiele sposobów, aby to zrobić, że zastanawiam się, która metoda byłaby najlepsza.
Widzę co najmniej następujące metody i prawdopodobnie muszę zapomnieć o niektórych:
Dla cylindra zewnętrznego:
"Wytłaczana podstawa/Występ"
"Bossing/Baza z rewolucją"
możliwe z "wygładzoną bazą/szefem", gdy już przy tym jesteś :)
Aby wykopać wnętrze:
"usuwanie materiału ekstrudowanego"
"Usuwanie materiału za pomocą obrotu"
Funkcja "Powłoka"
Wykonaj cylinder wewnętrzny + zewnętrzny w jednej operacji i drugą operację dla "pokrywy" na końcu
Krótko mówiąc, jak byś wybrał? w zależności od tego, jak zostałby obrobiony w rzeczywistości?
Dlaczego nie zrobić wszystkiego w jednej funkcji obrotu, chyba że potrzebujesz dwóch korpusów woluminów.
Aby wyrazić moją osobistą opinię, nie staram się tworzyć części w oparciu o etapy jej realizacji w obróbce skrawaniem, myślę, że czasami może to być interesujące dla części wykonanych w toczeniu (a nawet wtedy), ale nie wyobrażałbym sobie, że zaczynam od półproduktu do obróbki za pomocą SOLIDWORKS, aby skończyć na mojej końcowej części.
Myślę, że najważniejszą rzeczą jest projektowanie poprzez minimalizację liczby potrzebnych funkcji przy jednoczesnym zachowaniu intuicyjnego drzewa funkcji, ponieważ może być konieczne późniejsze zmodyfikowanie modeli, dla tak podstawowej części nie ma to znaczenia, ale na dużym drzewie zawsze ciekawie jest poprawnie nazwać swoje szkice, Wymiary (aby łatwo odnaleźć się w równaniach), funkcje ... Stworzenie folderu pozwala również pogrupować różne etapy projektowania, pomyśl o koledze, który może potrzebować przejąć Twoje projekty :)
Dlaczego nie skorzystać z funkcji spawanego elementu mechanicznego do wykonania rury. Jeśli nie masz tego, czego szukasz w swojej bibliotece, możesz utworzyć odniesienie lub zmodyfikować istniejący szkic.
Dużo pracuję z rurkami i ze swojej strony robię okrąg, który definiuje Ø zewnętrzną, ponieważ jest to najczęściej podawane w katalogu i sprawdzam opcję funkcji cienkiej, aby określić grubość tej rurki.
W znaczniku wyboru funkcji kopalni znajduje się również opcja zaślepienia końcówek i można zdefiniować grubość materiału, która pozwoli na zaślepkę. Jedynym minusem jest to, że zapętla 2 otwory, więc nigdy nie zapycham się tą funkcją.
Odtwarzam szkic na jednym końcu, przekształcając wewnętrzną lub zewnętrzną krawędź w razie potrzeby i wykonuję występ o wymaganej grubości, ponieważ nie stapiam go w celu wykonania ściegu spawalniczego.
To jest to, co wydaje mi się najbardziej realistyczne i najbardziej praktyczne, ponieważ ma 2 funkcje, a nasadka zawsze będzie podążać za moją rurką Ø.
Nie do końca się z tobą zgadzam @Mick. Zaletą robienia tego przez kolejne etapy obróbki jest to, że możesz łatwo sprawdzić, czy Twoja część jest "niechlujna" z punktu widzenia realizacji... I równie łatwo możesz zmodyfikować swój pokój, jeśli zajdzie taka potrzeba (ale hej, przyzwyczajenia wszystkich, tak dalej)
W przeciwnym razie, odpowiadając na pytanie, myślę, że podobnie jak @Obi Wan, zdecydowałbym się na montaż spawany mechanicznie.
Lub na granicy dwie współosiowe obręcze (Øext + Øint) wzdłuż długości rurki i 2. funkcja dla nasadki określająca, że nie jest to ten sam korpus
coin37coin: Mam takie samo zdanie na temat tworzenia części nadających się do obróbki mechanicznej (stąd moje pierwotne pytanie).
Jeśli chodzi o spawanie mechaniczne, czy jest ono nadal aktualne nawet w przypadku tak dużych rur? Raczej dostrzegłem przydatność tych funkcji do tworzenia konstrukcji wsporczych z rurek o małej średnicy (2-3 cm) (jak na przykład biurko).
Zainteresowanie spawanych mechanicznie polega zwłaszcza na tym, że jeśli często trzeba ponownie użyć tego typu rur ... Nie musisz go za każdym razem przerysowywać! Pociągnięcie prawą ręką na długość, ujęcie wyboru rurki i presto, jest to potwierdzone
W rezultacie za pomocą tej rurki można tworzyć mniej lub bardziej ważne konstrukcje, ale prawdą jest, że jeśli jest to jednorazowy strzał, tworzenie profilu nie jest uzasadnione.
Witaj liohau, nie zapomnij również rozwiązać swoich starych pytań, aby inni użytkownicy mogli cieszyć się odpowiedzią i podziękować tym, którzy poświęcili czas, aby Ci odpowiedzieć