Tworzenie kształtu 3D Wygładzone usuwanie materiału

Witam

Nie jestem przyzwyczajony do tworzenia skomplikowanych kształtów 3D.

Muszę zrobić kształt ryby w pustym kształcie, patrz zdjęcia ryba 2 w załącznikach zamieszczone

Staram się zrobić wygładzone usuwanie materiału, ale nie mogę zrobić kolejki, która rozdziela się na 2 części.
Zobacz plik fish.sldprt zamieszczony jako załączniki.
Czy możesz mi powiedzieć, co jest nie tak?

Czy masz jakieś rady, jak zrobić usta lub wagę, mówiąc mi, jakie funkcje są używane.

Z góry dziękuję.

Cześć @ Criss

Jeśli chcesz uzyskać maksimum odpowiedzi

Spraw, aby wszyscy dobrze widzieli (zrzut ekranu)

więc daj odpowiedzi na swój problem

Nie wszyscy mamy te same wersje lub ten sam dziennik

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/import-export-formats-neutres/mod%C3%A9lisation-dun-poisson-en-surfacique

@+ ;-)

2 polubienia

Plik Solidworks 2017.

Zrzuty ekranu, które należy umieścić w wiadomości, są niezbędne.

2 polubienia

Rzeczywiście byłoby łatwiej z podglądem, ale czasami łatwiej jest narysować ciało (tutaj rybę i odjąć rybę od prostokątnego bloku. 

W tym celu należy w menu: insert/Functions/Combine (a w combine wybierz odejmowanie)

Uważaj, aby nie zmieszać 2 ciał przed połączeniem ich przez odejmowanie.

2 polubienia

Witam

W załączeniu załączam zrzut ekranu, zamierzam skorzystać z samouczka GT22, któremu przy okazji dziękuję

http://www.lynkoa.com/sites/default/files/modelisation_dun_poisson.pdf

Używam go i odezwę się do Ciebie 

A skaner?

Zadałem sprzedawcy skanerów następujące pytanie:

Witam

Mam klientów, którzy proszą mnie o skanowanie części.

Obecnie rysunki 3D wykonuję ręcznie za pomocą suwmiarki oraz wizualnie za pomocą zdjęcia.

Jeśli masz dobrej jakości skaner, który może wykonać pusty skan, zobacz załączony obraz.

Ale kto nie zdaje sobie sprawy, że chmura punktów, ponieważ klient prosi o wprowadzenie modyfikacji, na przykład dla nieco większych ryb lub mniejszych żeber lub łusek, niektóre drobne wady zużycia do usunięcia.

Czy skanery są inteligentne i czy tworzą relacje punktowe, aby narysować krzywą lub edytowalne linie proste?

Czy potrafisz wykonywać tego typu prace ?

Dość negatywna odpowiedź:

Nasza firma wyposażona jest w skaner 3D, który generuje .obj pliki, które można łatwo przerobić za pomocą dedykowanego oprogramowania.

Niestety, nasz system nie jest w stanie tworzyć relacji kształtów lub linii, które można wykorzystać w CAD. Jeśli chodzi o dokładność, pozostaje ona stosunkowo dobra (myślę, że około 0,5 mm).

Bardzo trudno jest dać nam decyzję bez przeprowadzenia testów, ponieważ wszystko zależy od obiektu, który ma być skanowany i Twoich oczekiwań.

Zastanawiam się nad zakupem tego typu skanera: http://www.easy-3d-store.fr/scanners-3d/111-scanner-3d-sense-cubify.html

Ale boję się, że spędzę dużo czasu i będę miał przeciętny wynik jako początkujący.

Mam czas realizacji 15 dni i muszę stworzyć 5 skomplikowanych kształtów, patrz załączone zdjęcia

tak trudne, mając tak mało czasu na rozchodzenie się we wszystkich kierunkach, wiedząc, że robię cytaty przez cały dzień, mam 2 godziny każdego wieczoru na rysowanie + sobota

Witam

Gdybym miał tę pracę do wykonania, myślę, że zacząłbym od modelowania ryb na powierzchni, a nie na powierzchni. Uważam, że jest to prostsze, ale przede wszystkim bardziej elastyczne.

Gdy model jest gotowy, wszystko, co musisz zrobić, to przekonwertować go na wolumin i zrobić tak, jak radzi ci sbadenis . (Odejmowanie objętości), a następnie cykliczne powtarzanie.

2 polubienia

Z góry dziękuję i à@bientôt

1 polubienie

Witam

Mam przewody między zbudowanymi przeze mnie powierzchniami, patrz drut na czerwono na załączonym zdjęciu

To jest dla mnie problem, czy byłoby możliwe usunięcie tego gwintu między wypukłym kształtem/wygładzoną podstawą?

Witam

Zastosuj mały promień (0,1) do połączenia tych ścian i powinno działać.

Dobry wieczór

Tylko po to, aby zilustrować użycie powierzchni do skomplikowanych kształtów.20 minut pracy...

No przyznam, ma złą głowę XD

Ale hej z 25 minut :)

Musisz dodać szkic dla pierwszej powierzchni i możliwe jest wykonanie kolejki bezpośrednio z ciałem.

poisson_lykoa.sldprt
2 polubienia

Witam

Dziękuję GT22 za tutorial, dzięki temu udało mi się stworzyć rybę 3D.

Nie mogłem dostać czubka ogona, kilka razy zacząłem od nowa bez powodzenia i nie mogłem wyciągnąć pionowych linii z ryby

To pierwszy raz, kiedy używam funkcji 3D w solidworks, więc mam dość ograniczone funkcje 

Chciałbym podziękować Yves'owi T. za podanie mi przykładu z wysokimi pozycjami, postaram się z nich skorzystać.

Spędziłem 20 godzin na zrobienie ryby, to o wiele za dużo w porównaniu z 25 minutami Yves T., muszę zrobić szkolenie z 3D, jeśli znasz miłego nauczyciela, który jest w stanie mi to wysłać,  oto mój e-mail: 

Ale bardzo brakuje mi czasu we wtorek zamierzam zwrócić formy do klienta, wykonałem formy do modelowania 3D, które nadają się do użytku. 

Muszę zrobić 5 kształtów (w zasadzie powinnam już skończyć).

Potrzebuję pomocy z tymi kształtami, chcę umieścić moje podstawowe szkice 2D w odniesieniu do zdjęcia, a następnie dodawać punkty głębi co X milimetrów 

Po prostu oferuję, że mi pomożesz i oczywiście nagradzam Cię za spędzony czas, oto mój e-mail  , aby zgodzić się, jak to zrobić.

Na poniższe odpowiedzi wyjaśnię, o co mnie mój klient (specyfikacje) w każdym poście umieściłbym załączony plik (można umieścić tylko jeden załączony plik na post), więc potrzebnych będzie kilka postów.

Z góry dziękuję

@bientôt Criss

Różne formy słodyczy

Krewetka

Małż 1

Małż 2

Ryba

Syrena z logo

Prośba klienta jest dość prosta, otrzymałem 2 cylindry wygrawerowane w brązie, są na nich wygrawerowane kształty. Które zostały artystycznie wykonane ręcznie, każdy pusty kształt, a zatem trochę inny. 

Jestem proszony o jak najdokładniejsze skopiowanie tych kształtów, ponieważ chcemy zachować tę samą objętość cukierków lub nawet wskazać objętość na  planie lub 3D 

Aby móc wykonać formę drukarki 3D, która reprezentuje tam końcowy cukierek, klient może nieznacznie zmodyfikować kształt estetycznie zgodnie ze swoim życzeniem.

więc nie jest to precyzyjna forma

Dla: 1) ryba 2) krewetki 3) małż 1 (zakrzywiona pleśń). 

lub półsymetria na jednym cylindrze i druga półsymetria na drugim cylindrze, ugotowana pasta cukrowa przechodzi między 2 cylindrami i dla cukierków wychodzi w 3D

4) małż 2 (to kwiatek "LITTLE FLOWERS"), ale nie mam go na brązowej formie, mam prosty różowy cukierek, zamierzam go sfotografować i wskazać głębokości

5) Syrenka tam Otrzymałem 2 pliki PDF z wymiarami oraz natywny 3D .ai ?? Na syrence z pewnością znajdzie się tom cukierków, który należy uszanować.

gdy wszystkie rysunki zostaną dopracowane, wykonam negatyw w montażu, aby móc użyć mojego CAM i wygrawerować kształt na cylindrze

1) Oto dołączona ryba

Nie mogłem dostać czubka ogona, kilka razy zacząłem od nowa bez powodzenia i nie mogłem wyciągnąć pionowych linii z ryby

Oto surowe zdjęcia cylindra z brązu bez nasadki zoom, które można wykorzystać jako podstawę dla solidworks

Dla: 1) ryba 2) krewetki 3) małż 1 (zakrzywiony małż)

4) małż 2 (to kwiatek "LITTLE FLOWERS"), ale nie mam go na brązowej formie, mam prosty różowy cukierek, zamierzam go sfotografować i wskazać głębokości

Udało mi się zdigitalizować zdjęcie na 2 płaszczyznach, więc mamy chyba wszystkie wymiary

5) Syrenka tam Dostałam 3 PDF-y o różnych wymiarach

Na syrence znajduje się objętość cukierków, którą należy uszanować. Co musi odpowiadać, aby uzyskać średnią dla krewetek i skorupiaków rybnych. A więc syrena do zrobienia na końcu.

plus natywny 3D .ai ?? addobe illustrator CS3 i wymagane do zaimportowania pliku addobe illustrator do SOLIDWORKS

Ci, którzy mają program Illustrator, mogą go wypróbować, aby sprawdzić, czy jest to kompletna forma i przekonwertować ją na plik solidworks

Witam

Jeśli masz kilka foremek do zrobienia na cukierki, poproś Clementine o stworzenie wyzwania.

1 polubienie

Witaj Cobra,

Nie bardzo wiem, co to jest wyzwanie, bo jestem nowy na tym forum, ale zgaduję

Dlaczego nie, pierwsze 3 formularze są dość skomplikowane i myślę, że byłoby to fajne wyzwanie 

Kim jest klementyna, powinieneś wysłać jej prywatną wiadomość?

Ze swojej strony jestem raczej estymatorem i od czasu do czasu robię plany 2D dla klasycznej mechaniki

Naszkicowałem krewetki w 2D i umieściłem odczyty głębokości u podnóża głębokości w postaci tekstu, punkt zaczepienia tekstu to miejsce, w którym została pobrana głębokość +-