Witam, muszę zrobić zębatkę i zębnik z zakrzywionym zębatką, Pobrałem zębatkę i zębnik już wykonane(https://grabcad.com/library/rack-pinion-assembly-1 następnie zmodyfikowałem zębatkę z funkcją gięcia dla zakrzywionego tylko wtedy, gdy ponownie otwieram plik zespołu, daje mi to wiele błędów. Próbowałem umieścić każde ograniczenie z powrotem, ale niemożliwe było umieszczenie mojego ograniczenia zębatki i zębnika ( zębatka : krawędź zębatki ; zębnik : powierzchnia końca zębnika zębnika)
Starałem się z wyjątkiem tego, że to, co mi dałeś, jest okrągłe, a moim celem było umieszczenie mojego stojaka za drzwiami tak, aby ruch drzwi napędzał mój szczyt.
Chcesz wyrzeźbić zakrzywiony stojak??? Jeśli to tylko kinematyka, na razie pomiń zęby. Jeśli chodzi o kształt zębów, proste zginanie nie powinno być odpowiednie dla kształtu zębów (z wyjątkiem szerokiego luzu między zębami!).
Oto, co chciałbym zrobić (aby podczas otwierania drzwi zębatka przekręcała zębnik) tylko ze względów praktycznych musiałbym zgiąć zębatkę, ale kiedy ją zginam, naprężenie zębatki już nie działa.
Ps: brakuje połączenia między stelażem a drzwiami, którego jeszcze nie zrobiłem
Jeśli jesteś w SW15, oto zgromadzenie, aby zrozumieć, jak postępować. Ma być ona oczywiście dostosowana do Twoich potrzeb.
Zębnik i koło koronowe są zarządzane w ten sam sposób: aby je ustawić, przejdź do równań, aby zmodyfikować moduł i liczbę zębów. Obliczenia robią się same. To od Ciebie zależy, czy poprawisz ogólny rozmiar elementu.
Manipulowanie, aby zrozumieć, jak to działa, będzie miało większe znaczenie niż opisywanie wszystkiego tobie.