Budowa zębatki z zakrzywioną zębatką

Witam, muszę zrobić zębatkę i zębnik z zakrzywionym zębatką,
 Pobrałem zębatkę i zębnik już wykonane(https://grabcad.com/library/rack-pinion-assembly-1 następnie zmodyfikowałem zębatkę z funkcją gięcia dla zakrzywionego tylko wtedy, gdy ponownie otwieram plik zespołu, daje mi to wiele błędów. Próbowałem umieścić każde ograniczenie z powrotem, ale niemożliwe było umieszczenie mojego ograniczenia zębatki i zębnika ( zębatka : krawędź zębatki ; zębnik : powierzchnia końca zębnika zębnika)

Jak mogę to zrobić?

Z góry dziękuję

Witam

Zamiast zginać zębatkę, powinieneś bezpośrednio pobrać koło koronowe, które możesz "przeciąć", jeśli nie chcesz elementu 360°.

Na tej podstawie można umieścić bardziej spójne ograniczenia.

Edytuj, przytrzymaj przykład https://grabcad.com/library/compact-random-oscillation-device-1

4 polubienia

Starałem się z wyjątkiem tego, że to, co mi dałeś, jest okrągłe, a moim celem było umieszczenie mojego stojaka za drzwiami tak, aby ruch drzwi napędzał mój szczyt.

Zrzut ekranu pomoże w dobrym zrozumieniu tematu

Za pomocą narzędzia do gięcia zmieniamy profil części, dzięki czemu możliwa jest zmiana wióra i kąta zębów

1 polubienie

O tak, sitodruk to podstawa!

Chcesz wyrzeźbić zakrzywiony stojak??? Jeśli to tylko kinematyka, na razie pomiń zęby. Jeśli chodzi o kształt zębów, proste zginanie nie powinno być odpowiednie dla kształtu zębów (z wyjątkiem szerokiego luzu między zębami!).

Opowiedz nam więcej.

1 polubienie

Oto, co chciałbym zrobić (aby podczas otwierania drzwi zębatka przekręcała zębnik) tylko ze względów praktycznych musiałbym zgiąć zębatkę, ale kiedy ją zginam, naprężenie zębatki już nie działa.

Ps: brakuje połączenia między stelażem a drzwiami, którego jeszcze nie zrobiłem

cremaillere_courbe.docx

Jaka jest Twoja wersja oprogramowania?

1 polubienie

Jeśli jesteś w SW15, oto zgromadzenie, aby zrozumieć, jak postępować. Ma być ona oczywiście dostosowana do Twoich potrzeb.

Zębnik i koło koronowe są zarządzane w ten sam sposób: aby je ustawić, przejdź do równań, aby zmodyfikować moduł i liczbę zębów. Obliczenia robią się same. To od Ciebie zależy, czy poprawisz ogólny rozmiar elementu.

Manipulowanie, aby zrozumieć, jak to działa, będzie miało większe znaczenie niż opisywanie wszystkiego tobie.

Powodzenia i Noyeux Joël! :)

assembly1-example.sldasm
1 polubienie

Nie mogę otworzyć twojego pliku.

Wynika to zapewne z faktu, że posiadam wersję 2014 SolidWorks.

1 polubienie

Zgadza się. Tampis! :)

Aby obejrzeć montaż, można go obejrzeć za pośrednictwem eDrawing 2015 (to nic nie kosztuje!). I zrozumiesz część propozycji.