Tworzenie witryny szkoleniowej SolidWorks

Witam
Pytanie, które jest trochę na obrzeżach korzystania z oprogramowania CAD.
Stworzyłem stronę internetową dla moich stażystów, aby mogli nauczyć się podstaw SolidWorks:
tutoriel.solidworks.free.fr/

Problem polega na tym, że oprogramowanie użyte do jego wykonania (WebAccappela V3) wykorzystuje technologię Flash, która  wkrótce stanie się przestarzała w większości przeglądarek internetowych (Google Chrome).

Planuję przerobić witrynę przy użyciu tego samego procesu, tj. sekwencji uczenia się krok po kroku  na podstawie przewijanych obrazów.
Czy mógłby mi ktoś doradzić, jakie oprogramowanie lub wsparcie (WordPress, Joomla,...) mogę zrobić stronę w tym samym duchu, co poprzednia.
Warunkiem jest możliwość zarządzania wieloma plikami (stronami, obrazami) i możliwość przewijania sekwencji obrazów.
Dziękuję za pomoc,
Alan

Wordpress jest na mój gust łatwiejszy w zarządzaniu niż Joomla.

Z drugiej strony Joomla jest mocniejsza i szybsza.

W końcu różni się w zależności od Twojej wiedzy na temat tworzenia stron internetowych.

Jeśli jest bliski 0, zdecydowanie polecam Wordpressa, który jest znacznie częściej używany i zawiera większą bazę wzajemnej pomocy.

Ponadto masz wiele istniejących wtyczek, z których duża część jest bezpłatna.

Za korzystanie z 2 wolę wordpress ze względu na jego łatwą stronę. Z drugiej strony prawdą jest, że wyświetlanie stron internetowych może być wolniejsze.

Z praktycznego punktu widzenia 2 może teoretycznie załatwić sprawę na Twoją prośbę.

3 polubienia

Z drugiej strony, jeśli jesteś na wolności i tam pozostajesz, myślę, że Joomla nie działa.

W przypadku wordpressa było tak samo 2-3 lata temu, ale myślę, że od tego czasu polityka darmowych stron osobistych ewoluowała i że wordpress można teraz zainstalować (aby sprawdzić, czy dla joomla to to samo, czy nie)

2 polubienia

Cześć Alain

Wcześniej korzystałem z prywatnego kanału na youtube, kod jest udostępniany tylko niektórym osobom.

Zawartość jest wykonana za pomocą CAMTASIA + Greenshot (lub SNAGIT 10, ale nie lubię) i PowerPoint (w pełni zintegrowany) dla niektórych statycznych zrzutów ekranu.

Zrobiłem samouczek dla Lyncoa, pamiętaj, ale z syntetycznymi  głosami, które sprawiały, że reagowałeś, ponieważ były dziwne. Ale możemy komentować z prawdziwymi głosami na żywo. Przeprowadziłem nawet prezentację z firmą CAMTASIA kompletnego systemu mechanicznego do szkolenia i konserwacji.

Camtasia to jeden z najlepszych produktów do robienia wyrafinowanych rzeczy,  ale nadal jest w zasięgu każdego normalnego człowieka. Ponadto masz wiele zasobów dostępnych za darmo lub dostępnych w ramach subskrypcji.

Dla kogoś tak obdarowanego jak Ty to "palce w noze" ;-) ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj Zozo_mp,
Dziękuję za pomoc. Znam CANTASIĘ i myślę, że już kiedyś razem o tym rozmawialiśmy.
Ale to nie jest to, czego tutaj szukam. Muszę przerobić kompletną responsywną stronę internetową o tych samych cechach, co stara, tj. mieć karuzelę obrazów, a także dobry menedżer treści (strony i obrazy). Oprogramowanie, którego używałem, dobrze mi odpowiadało, ale dzięki technologii Flash moja strona jest już przestarzała. Pytam więc tych, którzy mają doświadczenie w tej sprawie, czy istnieje podobna wersja Wordpressa. Trudno mi się zorientować, ponieważ w ofercie jest wiele motywów i  trudno, czy niektóre z nich mogą mi odpowiadać.

1 polubienie

Przejdź do Wordpressa to najłatwiejsze, wybierz motyw, który Ci odpowiada (typ responsywny, menu poziome lub pionowe... wiedząc, że w większości przypadków można go później dostosować) Jeśli to możliwe, pozostań przy motywie wordpress (są regularnie aktualizowane bez psucia wszystkiego).

A potem, gdy spodoba Ci się wygląd, zaatakuj układ, a następnie swoją galerię (natywną z pokazem slajdów: https://fr.wikihow.com/cr%C3%A9er-un-diaporama-photo-dans-WordPress) lub  bardziej rozwiniętą karuzelę (mnogość karuzeli dostępnej jako wtyczka: https://wordpresscarousel.com/)

Dla Twojej informacji, wtyczka wordpress jest odpowiednikiem rozszerzenia Google Chrome, więc nic nie może być łatwiejsze do zainstalowania i przetestowania.

Najtrudniejszą rzeczą jest dostosowanie motywu do swoich pragnień.

A przede wszystkim nie idź z pomysłem tworzenia ścisłej kopii swojej starej witryny (przynajmniej pod względem wyglądu) treści, nie martw się.

3 polubienia

Dziękuję @sbadenis za pomoc.
W rzeczywistości nie sądzę, że szukam karuzeli, ale raczej trybu, w którym mam obraz, który powiększa się, aby był łatwy do odczytania, i ma strzałki do poruszania się do przodu lub do tyłu. Nie wiem, czy wiecie o co mi chodzi i czy to ma jakąś nazwę.

Jeśli termin karuzela jest dla mnie odpowiedni (lub wariant suwaka), to jest ich mnóstwo, więc możesz przetestować ten, który najbardziej Ci odpowiada (nie wahaj się zainstalować wtyczki, a następnie odinstalować ją, jeśli Ci nie odpowiada)

Przykładowa wtyczka: https://3click-solutions.com/fr/wordpress-top-7-plugins-carrousel-sliders/

Dziękuję @sbadenis,
Myślę, że tym właśnie są suwaki.
Postaram się je przetestować

1 polubienie