Badania CAD w celu stworzenia instrukcji obsługi

Cze wszystkim

Właśnie powierzyliśmy b.e. (czyli mnie) duży nakład pracy nad instrukcją obsługi, która jest dostarczana z naszymi produktami.

My (SOFRACA) jesteśmy małym producentem (poniżej 15 osób) wielu produktów z różnych zakresów dotyczących małych restauracji, barów z przekąskami i targów.

Sytuacja, którą odbudowuję, to kilkadziesiąt indywidualnych instrukcji obsługi (format Word) do poprawienia i przeformatowania, zgodnie z ewolucją tekstów regulacyjnych  narzuconych przez standardy naszego zawodu.

Podręczniki użytkownika składają się ze zbędnych akapitów, czasami z kilkoma odmianami składni, z formatami znaków, których należy przestrzegać itp., a regularne otwieranie każdego dokumentu i indywidualnie, aby czasami wprowadzić tę samą modyfikację, jest żmudnym zadaniem.

Czy znasz "Instrukcję obsługi" CAD?

Rozumiem przez to oprogramowanie, aplikację pozwalającą na projektowanie dokumentów łączących tekst i grafikę, zarządzanie bazą akapitów i tekstów, z, jeśli to możliwe, interaktywnym modelem w układzie (pozostaje aktywny na wygenerowanych plikach).

Nie mam też takiej samej liczby standardowych akapitów, może się zdarzyć, że mam większą różnorodność akapitów "Instalacja", ponieważ jest to bardziej szczegółowe niż akapity "ostrożne użytkowanie", które są bardziej powszechne dla kilku urządzeń.

Jak działa dział dokumentacji w Państwa firmach?

Bardzo dziękuję za pomoc, której mogliście mi udzielić w moich poszukiwaniach.

Powiem Solidworks Composer:

http://www.solidworks.fr/sw/products/technical-communication/solidworks-composer.htm

Ale do tego musisz mieć 3D zestawów, które opisujesz

3 polubienia

+1 @tomalam

Soldiworks komponuje się i jest najlepszy pod względem instrukcji obsługi i instrukcji montażu.

1 polubienie

Witam

3D za pośrednictwem kompozytora jest bardzo kompletny i interaktywny, aby tworzyć instrukcje montażu, instrukcje obsługi....

http://www.3ds.com/fr/produits-et-services/3dvia/3dvia-composer/portefeuille/derniere-release/

http://www.resomatique.net/solution-cao/3dvia-composer-exemples.php

1 polubienie

czy to pachnie jak potrójne :P

Czy chodzi o to, że nie powinniśmy mówić za dużo !! :)

Kompozytor SolidWorks jest bardzo dobrze wykonany i bardzo przydatny, zwłaszcza jeśli regularnie zachodzą zmiany w 3D (aby uzasadnić jego koszt).

Używamy Worda z szablonami dla każdego typu maszyny, co pozwala nam mieć już uwzględnione wszystkie standardy, co ogranicza pracę.

Następnie możemy sobie wyobrazić użycie korespondencji seryjnej do bezpośredniego wypełniania plików Worda z danych z projektu (na przykład SolidWorks, PDM) lub dzięki ERP, który będziemy mieli automatycznie wyeksportowany do Excela!

Konfiguracja jest trochę żmudna i nie powinieneś bać się ubrudzić sobie rąk, ale co za radość potem!

1 polubienie

Bardzo dziękuję za Państwa wkład.

Raczej zdystansowałem się od 3D za pomocą kompozytora, ponieważ był mi on w zasadzie prezentowany jako narzędzie do zarządzania grafiką, a właściwie jako instrukcja montażu.

Normy wymagają jednak, aby instrukcje użytkowania zawierały tekstowe informacje regulacyjne, więc część graficzna jest naprawdę w mniejszości w porównaniu z tekstem.

Zapoznając się z tą ostatnią instrukcją obsługi, która właśnie została zatwierdzona przez LCIE, czy potwierdzasz, że 3d via lub Solidworks composer są rzeczywiście odpowiednimi aplikacjami do tej pracy?

Dziękuję.

sofraca_cuiseur_induction.doc
1 polubienie

W dokumencie nie ma widoku 3D, ale wszystkie wymiary mogą być kontrolowane bezpośrednio przez projekt i ewoluować wraz z 3D! Gdy baza jest gotowa, toczy się!

1 polubienie

Żeby było jasne:

Jeśli używasz SolidWorks (i innego oprogramowania 3D? Ale w tym przypadku zainteresowanie jest mniejsze chyba) i chcesz umieścić widoki 3D, które później będą modyfikowane, możemy rozważyć użycie SolidWorks Composer, ponieważ aktualizacja widoków rekordów jest bardzo prosta.

Dla mnie to jedna z niewielu zalet: w przeciwnym razie zwrot z inwestycji będzie naprawdę niski!

Dlaczego program Word nie jest odpowiedni? Jakie są dla Ciebie wady i wady?

1 polubienie

Nie sądzę, aby takie oprogramowanie istniało.

CAD i instrukcja obsługi ostatecznie nie są ze sobą powiązane.

Edit: Właśnie zobaczyłem, że jest załącznik!

W przypadku tego typu podręcznika nie widzę żadnej przewagi w SolidWorks Composer nad Wordem.

Jak zauważyłem powyżej:

"Dlaczego program Word nie jest odpowiedni? Jakie są dla ciebie wady i wady?"

Myślę, że korespondencja seryjna w programie Word może naprawdę ułatwić pracę, korzystając z pliku Excel generowanego automatycznie z oprogramowania do projektowania lub oprogramowania do zarządzania (ERP).

Reklama bezpośrednia wideo: https://www.youtube.com/watch?v=RsCf1G-Ewn0

1 polubienie

dla tego typu rekordów

(np. załącznik)

Pakiet Office Pack załatwia sprawę

@+ ;-))

1 polubienie

Witam

Możesz korzystać z programu Powerpoint i zarządzać swoimi slajdami zgodnie z wersjami instrukcji obsługi.

S.B

Zawsze dziękuję za Twój wkład.

Obecnie dokumenty są już w Wordzie i są pojedynczymi plikami, obecnie nie mają grafiki, ponieważ można powiedzieć, że jest to wersja 1.0, i że w przyszłości byłbym zmuszony zintegrować jakieś.

Ulepszając system, mogę poprawić sytuację z akapitami wklejonymi z linkowaniem.

Ponieważ jednak szablon nie jest interaktywny, zmiana podziału szablonu na strony nie występuje w odpowiednich dokumentach.

Jeśli dobrze rozumiem, to, co powiedziałeś, wydaje się możliwe do stworzenia aplikacji za pomocą narzędzi biurowych.

Zanim zacznę myśleć o tym drogim rozwiązaniu w fazie rozwoju, chciałbym znaleźć istniejącą aplikację.

Obejrzałem film z direct maila, pomysł polegałby na tym, aby zobaczyć, jak dobrze będzie działać z całymi akapitami.

Refleksji ciąg dalszy,...

W końcu!!!!

Dla zainteresowanych,...

OZALTO