Witam, jestem nowy na tym forum, więc witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc. Szukam prostego i darmowego narzędzia CAD lub innej nazwy zorientowanej na obróbkę drewna. Zaczynam od renowacji, przystosowania mebla do nowego zastosowania, a nawet tworzenia niestandardowych przedmiotów na zamówienie. Moja metoda produkcji jest tradycyjna (bez pomocy robota). Oczekuję, że to narzędzie pozwoli mi zamodelować obiekt w 3D, zobaczyć go pod każdym kątem, skorygować go, ubrać w dekorację intarsyjną lub kolor, przejrzeć jego wymiary itp., aż będę zadowolony z wyniku. Na razie nie muszę przesyłać modelu do drukarki 3D. Krótko mówiąc, muszę tylko sprawdzić, czy raz wymodelowany obiekt odpowiada temu, co sobie wyobraziłem. Mam nadzieję, że istnieje narzędzie takie jak to, które staram się Wam opisać.
Dziękuję wam wszystkim.
Pozdrowienia.
Darmowy cad prawdopodobnie może Ci odpowiadać:
Od Ciebie zależy, czy go przetestujesz i zobaczysz, czy Ci odpowiada.
Witam
@sbadenis mnie do tego pokonać, jeśli nie wybrać spośród tych: 10 najlepszych darmowych programów CAD - Blog dla grafików
W przypadku FreeCad z pamięci opracowali go byli pracownicy oprogramowania
Witam
Sprawdzam poprawność programu FREECAD
Witajcie sbademis,
Dziękuję za informację, chciałbym również korzystać z tego oprogramowania, do czego mam do zrobienia. Jeszcze raz dziękuję, miłego dnia.
@+.
AR.
Witaj Cyril_f,
Freecad jest najczęściej oferowanym narzędziem.
Zaczynam się tego uczyć, bardzo skromnie, jestem na klocku LEGO (warsztaty Partdesign), wydaje się bardzo dobry do modelowania i nawigacja jest dość prosta, ale kiedy obiekt jest już gotowy, nie znalazłem żadnych informacji o tym, jak uzyskać wykończenie i rendering, jak na przykład stolarstwo (wzory wykonane samodzielnie lub znalezione w sieci).
W rzeczywistości, w moim ideale, jest to narzędzie typu " glina ", kula, którą rozciągasz we wszystkich kierunkach, aby uzyskać wyobrażony przedmiot i dekorację do wykończenia!!
Ale teraz śnię...
Dziękuję za pomoc. Pozdrowienia.
Witaj sbadenis,
Freecad jest najczęściej oferowanym narzędziem.
Zaczynam się tego uczyć, bardzo skromnie, jestem na klocku LEGO (warsztat Partdesign), jest bardzo dobry do modelowania i nawigacja jest dość prosta, ale kiedy już obiekt jest gotowy, nie znalazłem żadnych informacji o tym, jak uzyskać wykończenie i rendering, jak na przykład stolarstwo (wzory wykonane samodzielnie lub znalezione w necie).
W rzeczywistości, w moim ideale, jest to narzędzie typu " glina ", kula, którą rozciągasz we wszystkich kierunkach, aby uzyskać wyobrażony przedmiot i dekorację do wykończenia!!
Ale teraz śnię...
Dziękuję za pomoc. Pozdrowienia.
Witam;
FreeCAD to dużo precyzyjnego i parametrycznego modelowania, ale jeśli chodzi o wykończenia "z efektem drewna" lub dekoracyjne wzory, pozostaje ograniczony: nie jest stworzony do tekstur ani realistycznego renderowania, jak inne narzędzia.
Możesz jednak wyeksportować swój obiekt (format STL/OBJ) do oprogramowania takiego jak Blender lub Fusion 360 , które dobrze radzi sobie z renderingiem, teksturami i grawerunkami.
Blender jest idealny do dodawania słojów drewna lub niestandardowych wzorów, a jeśli lubisz rzeźbić w stylu gliny, jego tryb rzeźbienia jest świetny (i darmowy).
ZBrushCoreMini jest również dostępny do modelowania organicznego.
jest też ScultGL w narzędziach internetowych
FreeCAD świetnie nadaje się na etap projektowania technicznego, ale dla dekoracji i artystycznego dotyku drewna będziesz musiał przejść przez rozwiązanie bardziej dostosowane do renderingu, często łącząc kilka programów zgodnie z pożądanym efektem.
Uwaga: @Marc_Klein => Uważaj na podwójny post...
Zapomniałem, dzięki za link. Przyjrzę się proponowanym narzędziom.
Witam
Właśnie na to spojrzałem.
Jako, że jesteś użytkownikiem, mam kilka pytań:
Czy jest wystarczająco przyjazny dla użytkownika?
Blisko SW?
Problem zmiany nazw twarzy/krawędzi (przedstawiony tutaj: Upewnij się, że nie jesteś botem!) Czy to nie jest zbyt bolesne w użyciu?
Wystarczająco mocne (skomplikowane części lub zespoły)?