Uh, głupie pytanie:
Tworząc rodzinę części, nie odznaczyłbyś pola na dole, jak pozwala na to aktualizacja szablonu?
Uh, głupie pytanie:
Tworząc rodzinę części, nie odznaczyłbyś pola na dole, jak pozwala na to aktualizacja szablonu?
Industrialcadservices +1000, jeśli to wszystko; )...
Roub25 Nie wysłałem Ci makra...? Myślę, że mylisz się z ac cobra 427 .
W przeciwnym razie jest niedawny post, który stworzyłem za pomocą industrialcadservices "połącz rodzinę części i właściwości niestandardowe", który może ci pomóc, chodzi o to, aby użyć formuły wyszukiwania V zgodnie z odniesieniem do konfiguracji wypełnionej we właściwości, Oznacza to, że istnieje tylko jedna konfiguracja, która będzie szukać tych wartości w bazie danych zawartej w rodzinie części... Ect... Obejrzyj film na końcu, aby zrozumieć zasadę.
Witam
Rzeczywiście, mam zły nick, przepraszam^^.
Po wielu testach myślę, że znalazłem przyczynę mojego błędu, ale nie rozwiązanie.
Mam więc część, która może przyjąć kilka standardowych konfiguracji (takich jak rura o różnych średnicach, z gwintem lub bez, z innymi otworami lub bez...). Dodatkowo, aby nie ograniczać kreatywności, stworzyłem parametry tak, aby część mogła być modyfikowana o wartości inne niż te z konfiguracji.
Zauważyłem jednak, że kiedy umieściłem wartości liczbowe w tabeli rodziny monet, wymiary przyjęły właściwe wartości, ale powiązania parametr-wymiar (równania) zostały zerwane, więc wymiary nie były już modyfikowalne przez parametry. Postanowiłem więc umieścić nazwy parametrów w pudełkach mojej rodziny, nadając odpowiednie wartości parametrom zgodnie z konfiguracją dzięki menedżerowi równań. Udało się.
I tu pojawia się mój problem: w rodzinie części SolidWorks automatycznie odkłada wartości mumeryczne (zauważyłem to, ponieważ po zapisaniu nazw parametrów w komórkach zamykam i ponownie otwieram arkusz kalkulacyjny i liczbę komórek do zmiany), co nie wydaje się bardzo irytujące, można powiedzieć. Ale w rzeczywistości dzieje się tak, ponieważ wartości liczbowe są wstrzykiwane do parametrów, ale wymiary nie są aktualizowane o żądane wartości. I dlatego muszę otworzyć menedżera równań, aby kursy aktualizowały się o parametry.
Musiałbym więc znaleźć sposób, aby nie zmieniał wnętrza komórek i myślę, że jest to w kolejności deklaracji: czy najpierw ustawiłem wartość parametru, czy sam parametr.
Mam nadzieję, że byłem zrozumiały.
Być może znalazłem rozwiązanie: zamiast kontrolować wymiary w rodzinie części, równie dobrze mogłem bezpośrednio kontrolować wartość parametrów.
A ponieważ wymiary są powiązane z parametrami za pomocą równań, zwykle będą one aktualizowane.
Zrobię test i odezwę się do Ciebie.
Witam
W rzeczywistości to, co chcesz zrobić, to po prostu umieścić zmienne globalne w rodzinie części.
Aby to zrobić, użyj: $VALEUR@nazwa_zmiennej_globalnej@RÓWNANIA
Z drugiej strony, osobiście nie używam równań, gdy używam rodzin części, przynajmniej nie w Sw.
Wszystkie moje równania umieszczam w Excelu , nawet jeśli oznacza to ukrywanie dwukropków.
Powód jest bardzo prosty:
Chociaż zarządzanie równaniami jest łatwiejsze dzięki menedżerowi, jest to również młyn gazowy. Wolę, aby obliczenia wykonywał Excel, który jest do tego naprawdę zaprojektowany.
Kiedy tworzysz rodzinę elementów, ten przejmuje kontrolę.
Kiedy odbudujemy, sw będzie szukać wartości w rodzinie części jedna po drugiej, co wymaga czasu. Jeśli skorzystamy również z menedżera równań, po raz kolejny będzie szukał wartości w rodzinie części, a najgorsze jest to, że robi to za każdym razem, gdy potrzebuje wartości. Dość powiedzieć, że pedałuje przez długi czas za darmo.
Więc dla mnie rodzina części + menedżer równań = zabronione
Rodzina pokoi z równaniami w środku = Szczęście.
industrialcadservices : Tak, to jest dokładnie to, co próbuję zrobić i tak, użyłem tej składni. Rozwiązałem swój problem, ale pojawiają się inne (zawsze tak jest, powiesz mi).
Nie do końca rozumiem, kiedy mówisz, że umieść swoje równania w Excelu. To nie są wzory, jak można umieścić równania wiążące zmienne globalne z wymiarami szkicu SW w Excelu?
A więc dla Ciebie jest to albo używamy rodziny części, albo używamy zmiennych globalnych?
Nie do końca rozumiem, kiedy mówisz, że umieść swoje równania w Excelu. To nie są wzory, jak można umieścić równania wiążące zmienne globalne z wymiarami szkicu SW w Excelu?
W rodzinie pokoi dodaj zmienne globalne. Dodaj żeberka.
Załóżmy, że masz zmienną "Długość" w komórce B2, a Longueur@Esquisse1 stronę w komórce B3, w komórce B3 wpisz "=B2". Longueur@blabla będzie = Długość.
A więc dla Ciebie jest to albo używamy rodziny części, albo używamy zmiennych globalnych?
Dzieje się tak głównie dlatego, że nie cieszą się już dużym zainteresowaniem. W Twojej rodzinie pokoi nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmodyfikować arkusz w celu dodania informacji lub zmiany nazw kolumn, dodania planu, formularza itp.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć kolumny obliczeniowe z oceną Longueur@blabla.
Okej, ale czy możemy umieścić "= ciągi" w komórce Excela? A SW to zrozumie?
A jeśli przez "Długość" w komórce B2 masz na myśli umieszczenie wartości liczbowej, to nie ma już parametrów.
Dokładnie rzecz biorąc, celem moich ustawień jest to, aby użytkownik nie musiał już wracać do stołu.
Dobry wieczór
Sprawdziłem jedno z moich słów i pomyliłem się mówiąc:
"Kiedy tworzysz rodzinę elementów, ten przejmuje kontrolę".
Jest to zarówno prawda, jak i fałsz:
Jeśli umieścimy parmeter w rodzinie części z wartością i znajduje się on w równaniach, to menedżer równania przejmuje kontrolę, pozostawiając wartość menedżera.
Jeśli umieścimy parametr w rodzinie części z wartością i nie ma go w równaniach, to wygrywa rodzina części (zachowanie logiczne...)
Z drugiej strony możesz zrobić połączenie tych dwóch, CAD, zarządzać niektórymi parametrami przez menedżera, a innymi przez Excel.
Tak, możesz umieścić ciągi znaków w komórkach rodziny części, na przykład: ="D1"/3
Aby program Excel zrozumiał, że jest to ciąg, a nie formuła, musisz dodać apostrof przed ciągiem: '"=D1"/2
Więc w twoim przypadku tak naprawdę nie mam rozwiązania. Z drugiej strony, użytkownik zawsze może dodać konfigurację bez przechodzenia przez rodzinę części, a w opcjach rodziny pomieszczeń odznacz opcję "Nowe konfiguracje", zaoszczędzi to Ci posiadania 50000 konfiguracji "wylew".
Jako załączniki, ekran z wartościami String w rodzinie części
Dziękuję industrialcadservices za wyjaśnienia i badania! Dokładnie po wielu próbach zauważyłem, że to jest problem: wartości kursów/parametry są cały czas zmieniane w zależności od tego, czy zostało to zdefiniowane w rodzinie, czy w menedżerze...
W nawiązaniu do Twojego załącznika zastanawiam się: Czy można "zadeklarować" zmienną w Excelu, przez co rozumiem na przykład "L" długość części, bez zapisywania jej w menedżerze w sekcji "Zmienne globalne", ALE następnie użyj jej w sekcji równań?
Witam
Nie, nie jest to możliwe, rodziny części wymagają istniejących parametrów.
SW wyświetla komunikat o błędzie "Nagłówek kolumny "blabla@blabla" zawiera nieprawidłowy specyfikator równania. Pozostawia rodzinę części bez aktualizacji modelu"
Następnie istnieje wydawca konfiguracji, którego można użyć do tworzenia konfiguracji. Pozwoliłoby to nie ograniczać użytkownika, ale pozwala ustawić wartości domyślne, a formularz można wypełnić wartościami z tabeli Excela.
W porządku... Nie sądziłem, że SW może być tak restrykcyjny.
Trochę przeszkadza mi zaczynanie od nowa z innym narzędziem (nawet jeśli jest zintegrowane z oprogramowaniem). Postaram się znaleźć rozwiązanie.
Teraz nie wiem, co powiedzieć...
Tego właśnie nie rozumiem, a przynajmniej tak tłumaczy to twoje komentarze na temat tego, że ktoś przejmuje władzę. Jak to możliwe, że gdy wybieram swoją konfigurację dzięki rozwijanej liście mam wszystkie właściwe wartości, a więc te, które pochodzą z rodziny. A zatem, że zmienna globalna ma odpowiednią wartość, podczas gdy jednocześnie w managerze zmienna ma inną wartość.
I tak, kiedy otwieram menedżera, a następnie mówię "Ok", wartości się zmieniają, ale nie są to właściwe... Ale jeszcze dziwniejsze jest to, że mam ten problem tylko dla 1 lub 2 zmiennych globalnych, dla pozostałych wszystko idzie dobrze, a dla drugiej zmiennej, gdzie mi się to zdarza, nie dotyczy to wszystkich konfiguracji.
Nie mogę zmusić ani kierownika, ani stołu do jazdy, a przynajmniej nie rozumiem, jak to działa.
Na koniec zamierzam na razie usunąć moje zmienne globalne, więc zajmij się tylko rodziną części.
Myślę, że spróbuję zintegrować zmienne globalne dzięki VBa.
Industrialcadservices czy mógłby mi Pan/Pani wyrazić swoją opinię na temat tego pomysłu?
Witam Panowie,
Przepraszam za czas odpowiedzi, ale wczoraj cały dzień szukałem kompromisów i rozwiązań, które nie odbiegały zbytnio od moich specyfikacji. Skończyło się więc na tym, że podzieliłem moją rodzinę na trzy części, a potem zdecydowałem, że przejdę tylko przez część rodziny.
W końcu kończę ze zmiennymi zdefiniowanymi w menedżerze, których niektóre wartości są sterowane w rodzinie, a równania również w menedżerze. Daje mi to najbardziej akceptowalne rozwiązanie dla mojego projektu, tj. zarządzam "najbardziej zmiennymi wymiarami" z rodziny i resztą zmiennych poprzez menedżera. A to pozostawia użytkownikowi możliwość kontrolowania zmiennych dzięki menedżerowi, jeśli chce przerobić cały projekt.
Niedługo stworzę aplikację, która ułatwi/przyspieszy link ze zmiennymi.
Dziękuję wszystkim za pomoc, ponieważ dzięki naszym grupowym refleksjom udało mi się ruszyć do przodu!
Zamykam więc ten post, umieszczając "Sam rozwiązałem swój problem", aby czytelnicy mieli podsumowanie, ale to dzięki ^ce dla Ciebie!
PS: a.leblanc rozwiązanie P.P. tak naprawdę nie odpowiada temu, o co mnie proszono, a także nie wiem, jak z nich korzystać, ale masz rację podczas mojego projektu, dowiem się o reszcie.