Odzyskiwanie niestandardowych właściwości pliku do programu Excel

Witam;

Smartproperties, za pośrednictwem zakładki "właściwość podsumowania",  oferują wprowadzenie wartości zmiennej bezpośrednio w zakładce właściwości/niestandardowej pliku (tutaj slddrw).

W jaki sposób i w VBA mogę pobrać wartość zmiennej "REVISION" z pliku (nie otwartego), aby wprowadzić ją do tabeli Excela?

Nie możesz tego zrobić za pomocą narzędzia SmartBOM, a następnie wyeksportować wynik do Excela?

2 polubienia
Witam Dostęp do wszystkich właściwości zaawansowanych (zakładka Podsumowanie) można uzyskać za pomocą biblioteki "Microsoft Shell Controls and Automation", zobacz tutaj: http://silkyroad.developpez.com/VBA/ProprietesClasseurs/#LIV-C Nie jestem jednak pewien, czy spowoduje to pobranie wszystkich zaawansowanych właściwości pliku SolidWorks. W takim przypadku, jeśli masz narzędzia MyCAD, radzę użyć BatchProperties, który pozwala wyeksportować wszystkie właściwości (na przykład wszystkie pliki w folderze) do pliku Excel. Zobacz w pomocy "Zapisywanie i odczytywanie listy właściwości": "[Możesz] zapisać listę właściwości, generując plik w formacie Excel".

Dziękuję Flegendre;

Używam już SmartBom do moich klasycznych zestawień materiałowych i zarządzania moimi arkuszami MEP, w tym przypadku nie ma żadnych problemów.

Moja prośba dotyczy kolejnego projektu Excela spisu plików MEP+dwg+pdf w celu sprawdzenia, czy istnieją one lub nie (Patrz:http://www.lynkoa.com/forum/3d/quelle-mise-en-plan-reste-faire-0?page=0#answer-496652)

SmartBom nie spełnia moich oczekiwań w tym zakresie.

1 polubienie

.PL;

Dzięki za odpowiedź, wypróbowałem już ten model i nie pobiera on wszystkich właściwości i nie mogę zidentyfikować tylko nazw tych, które chcę zaimportować.

1 polubienie

Witam

Właściwie, co chcesz zrobić?

Przeskanować folder lub katalog i wyświetlić listę istniejących dokumentów, pobierając ich właściwości?

Edycja: Wypróbuj skoroszyt Excel PilotAssembly firmy axemble.

Remrem;

Tak, to trochę tak;

Utworzyłem makro programu Excel, które skanuje katalog w poszukiwaniu instalacji instalacji powiązanych z moimi częściami/zespołami (jeśli takie istnieją).

(patrz link do poprzedniej wiadomości)

To makro sprawdza również, czy istnieją kopie tych posłów do PE w plikach dwg i PDF

Moje pliki PDF i DWG zawierają bieżącą wskazówkę, jeśli są zapisane w ich nazwie.

To, czego chcę, to możliwość porównania najnowszego indeksu mojego programu MEP z indeksem dokumentów pdf i DWG, aby sprawdzić, czy moje pliki są aktualne.

1 polubienie

Naprawdę nie widzę, co "PilotAssembly" może wnieść na ten poziom.

1 polubienie

PilotAssembly pobiera właściwości zgodnie z potrzebami. Nie?

W jaki sposób można pobrać właściwość wersji w pliku pdf lub dwg, aby porównać ją z właściwością pliku slddrw?

Remrem;

Używam narzędzia BatchConverter do zapisywania moich MEPów w formatach dwg i pdf.

To narzędzie pozwala na połączenie nazwy pliku slddrw z właściwością:

na przykład mój rysunek nazywa się George.slddrw i znajduje się pod indeksem B

więc moje *.dwg będzie się nazywać George_(B).dwg

-> opcji eksportu, dodaj ostatnie znaki =_(<I><SW:Wersja><I>)

Z drugiej strony, PilotAssembly, jak sama nazwa wskazuje, interweniuje tylko w przypadku zgromadzeń otwartych, podczas gdy ja szukam możliwości korzystania z zamkniętych posłów do Parlamentu Europejskiego.

1 polubienie
Przykro mi, że nie sądzę, aby istniało rozwiązanie z Excelem lub VBA. Batchproperties, które zaproponowałem w moim pierwszym linku, to jedyne rozwiązanie, które myślę.

Smartbom może tworzyć zestawienia materiałów, ale może również wyświetlać pliki w katalogu.

1 polubienie

Uff, nie było łatwo, ale udało mi się rozwiązać mój problem i to bez przechodzenia przez narzędzia Axembles (które z roku na rok są coraz gorsze...)

1 polubienie

Witaj Maclane,

Jak rozwiązałeś swój problem?

Muszę również pobrać właściwości pliku nadrzędnego/potomnego, aby połączyć nazwę pliku, ale bez otwierania lub modyfikowania plików (indeks wersji).

Dziękujemy za Twoją opinię