Witam ponownie rbessonnet,
Więc jeśli chcesz pobrać właściwości swojej listy części spawanych, a następnie wybierz swój BOM i zapiszesz go w Excelu w MEP lub 3D, powinien to zrobić ...
@+.
AR.
Witam
Rzeczywiście, źle zrozumiałem prośbę.
Dzięki temu możliwe jest odzyskanie właściwości organizmu.
Po prostu połącz notatkę w ten sposób:
A następnie, aby odzyskać różne pożądane właściwości.
Na przykład, jeśli edytujesz tekst, mapowanie odbywa się w następujący sposób: $PRPWLD:" Prop "
Cyryl, rzeczywiście mogę połączyć adnotację z tą właściwością! Muszę więc wstawić mój przylutowany korpus kompilacji, a następnie utworzyć adnotację i przejść i pobrać właściwość lub napisać ją ręcznie.
Być może pytam o zbyt wiele, ale oczywiście mogę umieścić tę właściwość tylko wtedy, gdy część spawanej konstrukcji jest już wstawiona w planie. Co jednak zrobić, jeśli chcę zintegrować ten plik z pustą mapą bazową (szablonem dokumentu), gdy tworzę plik > nowy i tworzę nowy rysunek?
W każdym razie jest to już dobry początek i ogranicza uszkodzenia, jeśli muszę zmienić właściwości części, gdy jestem w trakcie jej rysowania.
Istnieje możliwość zapisania tego rodzaju adnotacji jako ulubionych lub nawet jako biblioteki adnotacji.
Podobnie jak fragment biblioteki, przeciągnij adnotację z prawego okienka (biblioteki projektów) na swój plan.
Metoda:
Utwórz adnotację, zaznacz ją, a następnie kliknij 1, aby utworzyć styl i nadać mu nazwę, a następnie kliknij 2, aby zapisać go w bibliotece projektów.
Inne tematy dotyczące adnotacji:
Przykład tutaj:
Aby zapoznać się z metodą, zobacz ten temat:
Albo ten filmik:
Nazwij część MEP
'W części 3D / Lista spawanych części / właściwości prawego przycisku myszy: Wypełnij opis " OSOBISTY "
'Zaktualizuj listę spawanych części
'Na planie części spawanej kliknij część, która ma zostać nazwana
"Uruchom makro, aby zapisać swoje imię i nazwisko
Sub main()
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim myNote As Object
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
Set swApp = Application.SldWorks
Set swModel = swApp.ActiveDoc
If swModel.GetType <> 3 Then Exit Sub '1 = pièce, 2 = assemblage, 3 = plan
Set myNote = swModel.InsertNote("$PRPWLD:""QUANTITY""x $PRPWLD:""PERSO""") 'Si pièce renommée en PERSO
Set myAnnotation = myNote.GetAnnotation()
longstatus = myAnnotation.SetLeader3(swLeaderStyle_e.swBENT, 0, True, False, False, False)
End Sub
Nie wiedziałem, że możesz to zrobić. Dziękuję za wskazówki, będzie mi to bardzo przydatne
Osobiście jestem ciekawy, na podanym przykładzie, jaka jest struktura plików?
" Wyposażony " montaż - rysunek Montaż
⊦ Część spawana mechanicznie - rysunek Część spawana mechanicznie
⊦ Część katalogowa
⊦ itp.
Jak powiedziałeś:
Mówiłeś również o korpusach swojej spawanej części mechanicznej?
Czy w końcu masz jeden plik rysunku, wieloarkuszowy, który odnosi się do zespołu i części spawanej mechanicznie?
Zasadniczo moje spawane ciała konstrukcyjne i zespoły znajdują się w jednym pliku planu z kilkoma arkuszami, aby to wszystko rozbić.
Mój " wyposażony " zespół zawiera " mechanicznie spawany " zespół i inne części (takie jak).
A zespół " Spawane mechanicznie " zawiera spawane części z mojej biblioteki + spawany element konstrukcyjny (spawany wieloobiektowy).
Witam
Myślę, że istnieje ograniczenie możliwości odzyskania właściwości w " automatyce " w zależności od spawanych ciał. Na przykład, jeśli wstawisz do strony karoserię spawanego mechanika (w celu szczegółowego wymiarowania), nie możesz odzyskać jej masy samochodem. Musisz przejrzeć notatkę, która zostanie dołączona.
W moim środowisku nasi klienci, którzy mają silne powiązania ze swoim systemem ERP, wykonują je mechanicznie spawane z podzespołami. Brak mechaników spawanych w wielokorpusach. Zajmuje to więcej czasu, ale jest bardziej wydajne z punktu widzenia ERP.
Dla mas istnieje sposób (za pomocą makro), aby sobie poradzić:
Rzeczywiście, przed przejściem na Solidworks w 2022 roku nie korzystaliśmy z modułu konstrukcji spawanej. Nadal chciałem wypróbować eksperyment na jednym z naszych projektów, aby zobaczyć, co oprogramowanie ma w zanadrzu. Dzisiaj, nawet jeśli zaoszczędzimy dużo czasu w 3D dzięki konstrukcji spawanej z wieloma bryłami, to w 2D jest to piekło do opanowania (nie wspominając o błędach i optymalizacji oprogramowania, która jest... niebezpieczne). Nasza wewnętrzna struktura jest przystosowana do montażu części i myślę, że teraz, gdy zapłaciliśmy cenę, pozostaniemy przy zmontowanych częściach.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Witam
Na MEP podczas wprowadzania nomenklatury mechanicznej:
- Zaznacz pole wyboru Agreguj linie na poziomie pomieszczenia.
Spowoduje to usunięcie części z nomenklatury, pozostają tylko ciała
Dziękuję za odpowiedź. Chciałem tylko dodać do twojego nawiasu uwagę na temat błędów i optymalizacji oprogramowania. Jeśli chodzi o błędy, jestem podobny do ciebie (z pomysłem, że co roku wiąże się to ze znacznymi kosztami...), ale uważam, że nie ma żadnych blokerów. Z drugiej strony nie zgadzam się na niebezpieczną optymalizację. Kiedy masz dobre szkolenie, dobrze opanowujesz tę część i otrzymujesz coś bardzo poprawnego. Pomiędzy możliwościami dostosowywania a dostępnymi opcjami możesz uzyskać spersonalizowane konfiguracje. Jeśli + używasz myszy 3D, jest jeszcze lepiej.
Witam
Dziękuję za informację. Nie jestem pewien, ale myślę, że można uzyskać masy ciał na liście spawanych części bez przechodzenia przez makro.
Brakuje tego, czego brakuje w przypadku, gdy robisz stronę rysunku spawanego mechanika, a następnie szczegóły każdego korpusu na osobnych stronach (1 strona na korpus).
W takich przypadkach masa ciała nie może być automatycznie odzyskana we wkładzie. Musisz utworzyć załączoną notatkę. Natomiast jeśli zrobię mojego mechanika spawanego w montażu, mogę odzyskać masę karoserii we kartuszu w samochodzie.
Również coś, czego brakuje w wieloobiektowych spawanych mechanicznie, to możliwość eksportu każdego ciała w kroku za pomocą narzędzi mycads. Podzlecamy naszą produkcję wszystkiego, co jest związane z cięciem laserowym i gięciem, nasi dostawcy korzystają teraz z 3D. Plany mają charakter wyłącznie informacyjny. Tych rozłożonych nie robimy już sami. Dba o to oprogramowanie naszych dostawców. Muszą jednak przeprowadzić separację ciał, gdy odzyskają oczyszczalnie ścieków.
Wiem, że Visiativ pracuje nad tym, ponieważ mieli prośby w tej sprawie.
Wiemy, jak to zrobić w przypadku eksportu 2D DXF.
Witaj Stephane_WEY,
No tak, możliwe jest wygenerowanie masy spawanych części... (To mój samouczek )=>https://mycad.visiativ.com/contenu/ajout-la-masse-pour-chaque-corps-dun-mécanosoudé-dans-sa-liste-de-piéces-soudées-sur-sw2022-?tuto
@+.
AR
Dziękuję za ten dokument.
Tak, wiedziałem, że w nomenklaturze można wyświetlać masy.
To, co wyjaśniłem, jest nieco inne: jeśli wykonasz szczegółowy rysunek jednego z ciał zespawanych na jednej stronie, nie możesz automatycznie odzyskać masy samego ciała.
SW nie pobiera parametru masy ciała. Obejście tego problemu polega na utworzeniu notatki, którą dołącza się do treści i można pobrać informacje o masie.
Albo, i to jest to, co robimy, chowam linię masy wkładów korpusów szczegółowych i dodaję linię masy na liście ciał spawanych na mojej pierwszej stronie planu.
OK. Zamierzam przyjrzeć się temu bliżej.
Ale szczegółowo opisujemy ciała na osobnych stronach. W Twoim przypadku rozumiem, że szczegółowo opisujesz korpusy na swojej stronie przeglądowej, na której znajduje się lista spawanych części.
W każdym razie dziękuję za udostępnienie.
W przeciwnym razie, jeśli dysponujesz narzędziami mycadtools, aplikacja CuttingOptimization oprócz konfiguracji i obliczenia zapotrzebowania generuje zestawienie przepustowości według sztuk