Pobieranie nazwiska rysownika w MEP

Cze wszystkim

Jestem w trakcie konfigurowania solidworks, chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest automatyczne pobranie nazwy projektanta (na przykład przez okno uilsateur) Obecnie, gdy umieszczam właściwość author, nic się nie pojawia.

SW2016 Wersja Premium

Dziękuję za odpowiedzi

Witam

Nie włączyłem jeszcze komputera, ale jeśli umieścisz właściciela, powinno działać... Narzuciliśmy sobie te informacje w europosłówkach, każdy ma swoje własne plany tła lokalnie  W ten sposób jest on automatycznie uzupełniany podczas tworzenia i tylko ręcznie wypełniamy autora modyfikacji...

1 polubienie

Zobacz moje samouczki dotyczące właściwości:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/crbst_168.html

I użyj formularza właściwości z nazwiskami wszystkich rysowników na liście

3 polubienia

Witam

Osobiście korzystam z niestandardowych właściwości, jest edytor, który pozwala na posiadanie łatwo konfigurowalnego formularza. Pozwala wybrać, które informacje są ustawiane automatycznie i które wybrać z listy, pól wyboru, a nawet masz kalendarz na datę.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, dziękuję ac cobra 427 za rozwiązanie, ale celem jest,  abyśmy wszyscy mieli tę samą mapę bazową i model częściowy dla całego BE. Aby uzyskać informacje zwrotne od alain ERP i a.leblanc, zbadałem już te rozwiązania za pomocą presonalizowanego edytora właściwości + właściwości, który sprawia, że wpis jest bardziej przyjazny dla użytkownika, w tym formularzu znajduje się "funkcja" [SW-Author]" tylko gdy wchodzę w tę właściwość nie mam żadnej informacji zwrotnej, Wydaje mi się, że jest jedno pole do wypełnienia dla każdego komputera (1 użytkownik/komputer), aby nazwisko rysownika automatycznie wpadało do MEP. Celem jest uniknięcie sytuacji, w której listy wyboru będą jak najmniej wpisywane i klikane.

Krótka przesiadka na EPDM (zaplanuj jednak budżet licencji i czas potrzebny na konfigurację) i to wszystko :-)

Dostajesz imię twórcy, weryfikatora, zatwierdzającego, kapitana... na Twoim rysunku z datą utworzenia / weryfikacji / zatwierdzenia ...

Witam

Wydaje mi się, że właściwość [SW-Author] wywołuje właściwość Windows [Authors], która nie ma nic wspólnego z nazwą komputera lub użytkownika, jest to właściwość zwykle używana na przykład w plikach muzycznych. Właściwość systemu Windows, której szukasz, to [Komputer] lub [Właściciel], ale według mojej wiedzy nie są one częścią właściwości możliwych do odzyskania przez oprogramowanie (patrz http://www.lynkoa.com/forum/3d/liste-de-proprietes).

Pozdrowienia

Dobry wieczór

Właściwość author to pole właściwości pliku, które należy wprowadzić ręcznie.

Jedynym, który zawiera automatyczną nazwę, jest link do właściwości "SW-Last Saved By". Z drugiej strony przyjmuje nazwę logowania, więc zobaczmy, czy odpowiada potrzebie.

Następnie istnieje możliwość dostarczenia małego makra vba, które przekształca nazwę połączenia w pełną nazwę. Musisz użyć zmiennych środowiskowych systemu Windows.

Public Function UserName()
    UserName = Environ$("UserName")   
    For j = 0 To Ubound(sFullname)
        If UserName = sUsername(j) Then
            UserName = sFullName(j)
        End If
    Next j
End Function

Sub USerList()
sFullName(0) = "xxx": sFullName(1) = "yyy": sFullName(2) = "zzz"

sUsername(0) = "userxxx": sUsername(1) = "useryyy": sUsername(2) = "userzzz"

End Sub

Sub main()
Call USerList
'Ecrire le reste du code
End Sub

1 polubienie

Bądź ostrożny, właściwość "SW-Last Saved By" zwraca, jak sama nazwa wskazuje, login ostatniej osoby, która zapisała plik, która niekoniecznie jest twórcą pliku, zwłaszcza podczas wersji.

Pozdrowienia

1 polubienie

1. AUTOMATYCZNY: Jak wspomniano powyżej, jeśli masz EPDM, możesz to zrobić (tak pracujemy)

2. AUTOMATYCZNIE: Jeśli masz MyCADService, możesz to również zrobić (automatycznie pobierając nazwę użytkownika systemu Windows)

3. RĘCZNY: Jak wspomniano powyżej, za pomocą makra VBA

4. INSTRUKCJA: Również, jak wspomniano powyżej, należy dostosować listę we właściwościach do listy kreślarzy.

5. INSTRUKCJA: Ręcznie wpisz nazwę użytkownika (nie jest świetna)

Uporządkowałem to, co uważam za najbardziej praktyczne do najmniej praktycznego. (Po tym jest pewne, że jeśli nie masz EPDM i MyCADService, jest to bardziej denerwujące.

Ale nadal uważam, że jest to właściwość, która nie ma podstawy dla SolidWorks.

2 polubienia

Jedyne, co znalazłem, a działa automatycznie, to ostatnie nagranie przez:

$PRP:"SW-Ostatni zapisany przez"