Cze wszystkim
W CREO stworzyłem rodzinę części i do każdej części przypisałem nazwę, która będzie kodem identyfikacyjnym części.
Chcę, aby kod części pojawiał się na każdym elemencie rodziny.
Stworzyłem więc wytłoczenie szkicu TEKSTOWEGO po jednej stronie mojej części. Nie mogę jednak powiązać tekstu szkicu z nazwą części w rodzinie części.
Wiem, że w Solidworks możliwe jest powiązanie nazwy konfiguracji ze szkicem TEXT i tym samym sprawienie, że na części pojawi się oznaczenie w odniesieniu do konfiguracji otwartej.
Z drugiej strony pod CREO nie wiem jak to zrobić.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jest to wykonalne i w jaki sposób?
Pozdrawiam
Witam
Przekonałem się, że to pytanie zostało już stworzone i to przez ciebie, o ile się nie mylę.
Miłego dnia.
@+.
https://forum.mycad.visiativ.com/t/peut-on-creer-des-configurations-de-piece-avec-le-logiciel-creo-comme-on-peut-le-faire-avec-solidworks/107109**mocny tekst**
Witam
Tak, utworzyłem już pytanie o konfiguracje pod CREO i teraz czuję się z tym komfortowo.
Moje dzisiejsze pytanie jest trochę inne.
Chciałbym wziąć nazwę części z rodziny części i użyć jej w szkicu TEKSTOWYM, aby wykonać grawer na części.
Pozdrowienia
Witam
Tak więc, dla Creo i z pamięci, mam wątpliwość między &PART_NAME a &NAME ... Spróbować
Zastanawiam się też, czy nie jest to parametr, który warto stworzyć w swoim pokoju rodzinnym / stole (prawie na pewno tak jest) i zapamiętać z akronimem "&"
Dzięki informacjom o coin37coin, na razie to nie działa.
Próbuję też utworzyć przypomnienie w ustawieniach, ale nie otrzymuję wyniku.
Witam
Stworzyłem rodzinę części (gramofonów) o różnych grubościach i wymiarach.
Następnie utwórz szkic po jednej stronie pokładu z tekstem i linkiem do właściwości (konfiguracji), a następnie wykonaj usuwanie materiału. Zobacz załączone zdjęcia.
Oczywiście w swojej rodzinie części (Excel) musisz skonkatenować dane, aby uzyskać informacje, które chcesz pobrać.
Vincent
Dziękuję za pomoc Le_bidule, ale pod Solidworks wiem, jak to zrobić.
Mój problem polega na robieniu tego samego w CREO.
To @Le_Bidule co mówi, jest prawdą również w przypadku Creo. Odpowiedziałem ci wczoraj trochę szybko, ile czasu zajęło mi to, żeby wszystko do mnie wróciło.
Czy w tabeli, która kieruje rodziną części, wywołano parametr, który rządzi kodem/nazwą części? Logicznie tak, ponieważ to nie to samo.
Więc znasz nazwę swojego parametru: nazwijmy go " Tartenpion ".
W swoim szkicu musisz zintegrować tekst ... więc wszystko, co musisz zrobić, to zadzwonić do swojego &Tartenpion w polu tekstowym... lub kliknij poniżej, aby przejść bezpośrednio do parametru.
H.O.... I nie zapomnij zaktualizować swojego planu, gdy skończysz. Créo jest specjalistą w utrzymywaniu trwałości
Witam
Wracam do Was z moim problemem.
Do dziś nie mogę znaleźć tytułu mojego dzieła, żeby je naszkicować.
Próbowałem wielu rzeczy wyjaśnionych powyżej, ale nic nie pomaga.
Użyłem &NAME, or &PART_NAME i składni dautr, ale nic nie pomaga.
Próbowałem pobawić się ustawieniami rodziny części, ale bezskutecznie.
Na pewno gdzieś się mylę.
Jeśli ktoś ma tutorial, jestem zainteresowany.
Miłego dnia
@benoit0472 , jest całkiem możliwe, że pomyłka... niestety nie jestem już na Creo.
Więc nie mogę nawet poprosić, żebyś przysłał mi swój kawałek, żeby zobaczyć, co jest z nim nie tak.
Przynajmniej, jeśli wyślesz zrzut ekranu pliku "tabeli rodzinnej" i swoich właściwości, sprawdź, czy jest taki, który się wyróżnia, czy nie jest dobrze nazwany?
Postaram się przygotować na to jutro po południu.
Dziękuję.
Witaj coin37coin,
Załączam zrzut ekranu z różnymi parametrami (rodzina części, parametry, szkic)
Próbowałem też, wpisując bezpośrednio &PART_NAME w polu " Wprowadź tekst " i to też nie działa.
Witam.
Z tego co widzę, działa bardzo dobrze! Wywołujesz znak "&PARAM_TEXT" w polu tekstowym. Jednak w swoich ustawieniach wpisałeś "&PART_NAME" przed "PARAM_TEXT"... więc wyświetla ten ostatni tekst w twoim 3D
Musisz więc umieścić odpowiednie oznaczenie w swoich nieruchomościach "PARAM_TEXT"... I nie zapomnij zadzwonić do niego w swojej rodzinnej tabeli, abyś mógł go zmienić zgodnie ze swoimi odniesieniami. Nie wiem, czy mam jasność?
Aby to uprościć:
W swoim "oryginalnym" utworze umieść oznaczenie, które dobrze pasuje do wartości "PARAM_TEXT". Wywołaj ten parametr w tabeli rodziny, aby można było zmienić oznaczenie zgodnie z odniesieniem.
W tekście twojego 3D: nic nie zmieniaj, wydaje mi się to dobre
Nie zapomnij odbudować i zweryfikować tabeli rodzinnej. Wszystko powinno być dobrze
Dziękuję
W przyszłym tygodniu dam wam aktualizację.
Z drugiej strony mówisz, żeby nie zapomnieć zadzwonić do tych drugich w rodzinie części, może tam idzie nie tak, bo ja tego nie zrobiłem i nie wiem, jak to zrobić.
Sprawdzę to.
Mówię tu o wspomnieniach. Znajduje się w tym samym miejscu, co wybrane przez Ciebie wymiary, które chcesz uwzględnić w tabeli rodzinnej... Z tym, że musisz wybrać parametr w opcjach na samym dole (małe kropki do sprawdzenia)