Potrzebowałbym pomysłów na temat: Muszę pobrać współrzędne punktów znajdujących się na krzywej (przecięciu 2 ścian). Punkty te wynosiłyby około pięćdziesięciu na tej krzywej. Współrzędne te powinny pojawić się w tabeli w celu ułatwienia odczytu, a nie jako wymiary na planie.
Moim celem jest sprawdzenie, czy istnieje metoda, która jest wystarczająco szybka i ogranicza ręczne interwencje.
Na chwilę obecną planowałem wstawić punkty (geometrie odniesienia) za pomocą opcji "wiele punktów odniesienia", a następnie "rozłożyć równomiernie". Tam mam swoje punkty, ale nie widzę, jak pobrać ich współrzędne w tabeli, trochę jak w tabeli wierceń, ale z 3 kierunkami wymiarowania.
Znalezione tutaj https://forum.solidworks.com/thread/60386:
Makro "Pobierz współrzędne wszystkich punktów szkicu w widoku rysunku", które wybiera wszystkie punkty szkicu w widoku rysunku i drukuje ich współrzędne XYZ w oknie bezpośrednim.
Dobry... Próbowałem makro, ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, trzeba mieć w nim minimum wiedzy... Kiedy uruchamiam, informuje mnie "błąd kompilacji. Typ zdefiniowany przez użytkownika nie jest zdefiniowany" i oznacza linię Dim xlApp As Excel.Application.
Co powinienem zrobić, czy też byłby jakiś sposób, aby makro było bezpośrednio wykonywalne?
W przypadku IGES przymierzyłem część, która ma tylko punkty odniesienia i nie konwertuje ich.
Nie testowałem makra, ale pochodząc z Mookymook, musi być tego warte W przeciwnym razie, aby wrócić do rozwiązania z eksportu IGES, nie sprecyzowałem, ale oczywiście musisz utworzyć punkty na SW. Następnie w eksporcie IGES należy zaznaczyć opcję eksportu krzywych/punktów. Następnie punkty X,Y,Z są oznaczone cyfrą 106 na początku linii w IGES. Musisz więc zignorować resztę (tj. 90% pliku). Czyszczenie można wykonać + łatwo w programie Excel. A dla precyzji po przecinku dla każdej współrzędnej jest 8-10 cyfr, więc powinna być dokładna.
PS;
Znajomość autorów w kilku FOFO
Przez długi czas trudno było uwierzyć, że to nie działa
Dobrze odczytałem tę odpowiedź. A jeśli zagłębisz się trochę głębiej, to nie jest to kod 106, ale 116, który wyznacza punkty szkicu, a nie punkty geometrii odniesienia (oczywiście nie można go zaimportować). Musisz więc narysować szkic 3D z punktami szkicu na punktach geometrii. Ale nie jest źle... dzięki GT22.
Aby sprawdzić, czy ktoś może mi pomóc z makrem... syouplai...