Pobieranie grubości arkusza blachy w edytorze właściwości

Dobry wieczór

Właśnie skonfigurowałem nasze niestandardowe właściwości za pomocą narzędzia "kreator kart właściwości" dołączonego do Solidworks (bardzo przydatne!).

Czy możemy łatwo odzyskać właściwość "grubości" części blaszanych, stanowią one 80% naszych części.

Nie znalazłem w sieci niczego przekonującego.

Z góry dziękuję za zainteresowanie moim małym pb.

1 polubienie

Witam

Spójrz tutaj, możesz mieć początek odpowiedzi.

http://www.lynkoa.com/forum/cao/valeur-de-section-d-un-profil-dans-une-propriete

Niech moc będzie z wami.

Zobacz ten link między innymi

http://www.mycadblog.fr/mise-a-jour-des-proprietes-des-pieces-de-tolerie-dans-une-nomenclature/

https://youtu.be/rU6uZNHXG98

Tak, masz dwie możliwości.

Lub w menu właściwości kliknij wymiar grubości (pojawia się, jeśli najpierw klikniesz funkcję)

Albo nazwiesz ją w polu "epaisseur@Tôlerie 1", jeśli Twoja funkcja nazywa się Sheet Metal 1 (co zwykle ma miejsce), albo nazwą funkcji, która jest w porządku. Na przykład, jeśli chcesz, aby wskazywała grubość blachy 3 dla grubości 3, umieść grubość blachy "epaisseur@Tôlerie 1"

Bądź ostrożny, "" są ważne!

2 polubienia

W przeciwnym razie, jeśli masz właściwości inteligentne, masz właściwość, do której odwołuje się "Grubość blachy"

Poza tym rozwiązanie coin37coin działa bardzo dobrze, używałem go przez długi czas, zanim wymieniłem je na rozwiązanie smartproperties.

Z drugiej strony, jeśli masz to nieszczęście, że masz część z arkuszem blachy2, musisz zmienić jej nazwę na arkusz blachy1, aby oznaczała grubość

EDIT: Uważaj na 1. wersję to coin37coin, który bardzo dobrze sprawdza się w przypadku części blaszanych wykonanych od SW2013 lub 14, już nie wiem, ale nie wcześniej.

Można je rozpoznać, ponieważ funkcja konstrukcji blachowej 1 lub 2 jest zawarta w folderze konstrukcji blachowej, a nie w folderze utworzonym przed tą wersją, dlatego właściwość Epaisseur@Tôlerie działa tylko z tym folderem.

1 polubienie

@sbadenis, jestem w Sldw11 (biada!) i działa bardzo dobrze... A w moim drzewie konstrukcyjnym nie ma "folderu" z blachy.

Na pewno zostałeś w przeszłości oszukany przez swoich kolegów ;)

1 polubienie

Cześć fifounet,

W przeciwnym razie należy użyć zmiennej "Grubość", która jest tworzona, gdy tylko część stanie się  arkuszem blachy (co daje również dostęp do opcji "Połącz z grubością" w wyciągnięciach!).

Należy utworzyć właściwość "Thickness" o wartości "Thickness".

Na rysunku tworzysz notatkę, która pobiera tę zmienną. (które możesz włożyć do swoich wkładów)

Wszystko to na obrazku poniżej.

screenshot2909.jpg
3 polubienia

Nie martw się coin37coin Nie wiem dokładnie, na czym polega problem, ale od 2014 roku byliśmy w 2012 roku, mieliśmy problem z odzyskaniem grubości za pomocą jednego z twoich 2 sposobów Nie wiem, który z nich już nie działał na nowej części (z oparciem).

W przeciwnym razie rozwiązanie Benoit.LF działa dobrze, wydawało mi się, że w niektórych przypadkach był to problem, ale bez względu na to, jak bardzo próbowałem, nie mogę znaleźć, który, błąd może zostać poprawiony lub nie mogę go już zidentyfikować

Edycja: Odkryłem, że dzięki podporze osiowej właściwość nawet działała bardzo dobrze, po prostu nie mogłem jej połączyć z promieniem gięcia (błąd solidworks nie mógł połączyć właściwości grubości pod sw2014)

1 polubienie

Cześć FIFI,

Nie wiem, czy to może ci pomóc, ale oto co ustaliliśmy w naszym BE:

• wszystkie "naczynia", które składają się na moje utwory (pojedyncze lub wieloczęściowe ciała);  Przekształcamy je w blachę.

Ponieważ każde talerze stają się arkuszem blachy, Solidworks automatycznie dodaje  właściwości arkusza blachy dla każdego z obiektów:

Oprócz niestandardowych właściwości w części (używam Smartproperties) przekazujemy nowe właściwości inteligentne do wszystkich brył mojego pokoju:

Zmienia się nazwa każdej treści (nazwa pliku + P01 itp......) 

Zbieramy również liczbę warstw, grubość, natężenie przepływu (konkatenacja długości i szerokości boku arkusza itp.)

Wszystkie te informacje znajdują się zatem w tabeli (tabela z listą spawanych części) na rysunku:

Informacje te pobieramy również z zestawień materiałowych (za pośrednictwem narzędzia SmartBOM):

3 polubienia

Właśnie znalazłem to

Makro służące do pobierania grubości arkusza blachy na rysunku

Zobacz ten link

http://www.forum-cao-3d.fr/api-apprentissage/tolerie-mise-en-plan-texte-epaisseur-tole-t12137.html

Spójrz na to, to ci odpowiada

Dziękuję wam wszystkim za wasze oświecenie,

Nie posiadając właściwości Smart, rozwiązanie monety Coin bardzo mi odpowiada od dzisiejszego ranka, kiedy z niego korzystam.

Witam szczególnie Benoit i Frédérica, moich byłych towarzyszy broni.

Do zobaczenia wkrótce, na pewno

2 polubienia