Odzyskać blachę w stanie rozwiniętym dla drugiej części?

Cze wszystkim

Posiadam część arkusza blachy, której rozwinięcie jest obliczane bezpośrednio w stanie rozwiniętym.
Z tym, że chciałbym odzyskać ten rozwinięty stan, aby zrobić nowe fałdy i w ten sposób uzyskać drugi kawałek, inny od pierwszego, ale o takim samym rozwinięciu.

Aby to zrobić, chciałem utworzyć nową część, a następnie "Wstaw / Część... ", kiedy poszedłem po moją oryginalną blachę.
Jak na razie jest dobrze, SolidWorks wstawia moją oryginalną blachę do jej obecnej konfiguracji (w konfiguracji "złożonej"), z wyjątkiem tego, że nie mogę znaleźć sposobu na zmianę konfiguracji, aby ustawić ją w stanie rozwiniętym.

Chciałem więc być sprytny, otwierając arkusz bazy, układając go w konfiguracji rozłożonej, a następnie wkładając go do nowej części... z wyjątkiem tego, że SolidWorks doprowadza mnie do szału, mówiąc: "Nie można wstawić części [...]. W części źródłowej lub docelowej nadal istnieje funkcja stanu rozwiniętego. Usuń wszystkie funkcje stanu rozwiniętego i spróbuj ponownie."
Cholera, jest bałagan!

Czy ktoś ma rozwiązanie mojego problemu?

Z góry dziękujemy,

Juliański.

Witam

Dlaczego nie skorzystać z funkcji "Rozłóż", aby rozłożyć element i kontynuować pracę nad nim.

Wszystko, co musisz zrobić, to włączyć funkcję "składania", aby złożyć element.

2 polubienia

Myślę, że najlepiej jest stworzyć kolejny element, ponieważ to nie jest ten sam pokój

Tak więc bierzesz swoją podstawową część w stanie złożonym

Tworzysz swoje nowe zagięcia, zapisujesz tę nową część pod inną nazwą

i robisz rozłożony

więc będziesz miał 2 sztuki  złożone i rozłożone

@+

@Bart,

Myślałem, że jestem głupi, kiedy przeczytałem twoją odpowiedź :)

Tyle tylko, że nie, to nie działa.  Po rozłożeniu części nie mam już dostępu do funkcji blachy (ikony są wyszarzone).

@gt22,

To pomysł na ratunek, który podoba mi się tylko połowicznie, bo nagle tracę połączenie z rozłożonym arkuszem mojej bazy... co w moim przypadku może być źródłem problemów w przyszłości.

Ale myślę, że to właśnie tak zrobię, jeśli nie będzie innych rozwiązań ;)

1 polubienie

Ach, przepraszam Bart, nie znałem funkcji Unfold "ER", a nie "é" (właśnie przełączyłem się z SW-2013 na SW-2017, mam jeszcze kilka rzeczy do odkrycia)!

Dziękuję bardzo ;)

1 polubienie

Więc jest prawie idealny... z tym, że gdy używam funkcji Rozwiń, dzieli ona moją część na kilka powierzchni (odpowiadających wszystkim łukom stycznym mojej konfiguracji złożonej; patrz załączony obrazek)

Czy istnieje sposób na połączenie wszystkich tych powierzchni, aby uzyskać coś czystszego, zanim zrobię nowe fałdy?

deplier.jpg

Rozwiniętą część zapiszę w formacie dxf, a następnie zaimportuję i przekonwertuję na blachę.

1 polubienie

Arf, ale nagle tracę połączenie z moim początkowym rozłożonym...

Cóż, poczekam chwilę, aż ktoś pozna cudowną sztuczkę; ale jeśli to się nie uda, będę majstrować przy ;)

Dziękuję za pomoc!

Witaj @littleworm, jest jednak jedna rzecz, której nie należy lekceważyć, gdy używasz rozłożonego na dwie różne części (lub więcej), jest to, że jeśli jeden z elementów ma modyfikację, cóż, dwa cięcia nie mogą już wyglądać tak samo, a zatem szybko może to być bałagan.

Dodatkowo, w przypadku solidworks, fakt wykonania kilku części w jednej, obciąża plik i może łatwo sprawić, że straci on grunt pod nogami (z błędami, które idą dobrze).

Byłbym również zdania, że należy wykonać zewnętrzne nacięcie, które następnie wstawia się do nowego elementu, aby mieć kilka plików.

Z drugiej strony robisz rozłożoną, a następnie konfigurację. Kawałek 1 składany

potem config. Złożony kawałek 2 itd.

Krótko mówiąc, bardzo kłopotliwe w zarządzaniu, nie zawsze przydatne...

Osobiście szkoda, że robię cięcie dla każdego elementu, nawet jeśli są identyczne.

Pozdrowienia

G.

2 polubienia

Witaj G.

Tak, to rzeczywiście "najczystszy" sposób na zrobienie tego, gdybym wiedział z projektu, że będę musiał zrobić 2 różne elementy z tym samym rozłożonym... Niestety, podstawowy element istnieje już od jakiegoś czasu i nie mogę sobie pozwolić na przeglądanie jego hierarchii.

Znalazłem jednak hack, który pozwala mi robić to, co chcę:

• - Tworzę nową konfigurację w moim arkuszu bazowym,
  • - w tym korzystam zfunkcji Unfold,
  • - Następnie tworzę szkic za pomocą narzędzia "Konwertuj elementy" odpowiadający cięciu mojego rozwiniętego,
  • - Zdejmuję karoserię (więc nic na ekranie),
  • - następnie odtwórz płaską blachę dzięki mojemu szkicowi; co daje mi użyteczne rozwinięcie dla każdej nowej fałdy i jest bezpośrednio połączone z rozłożeniem mojego oryginalnego elementu.

Przyznaję, że jest to całkowicie nie do przyjęcia! :)

Ale pozwala mi zmienić rozłożony z moich 2 części (a tym samym kształt mojego 2. złożonego arkusza) poprzez modyfikację wymiarów szkicu mojego 1. złożonego arkusza, mając jednocześnie pewność, że oba zachowują ten sam rozłożony... To bardzo wyjątkowe, ale to jest to, co staram się robić.

Dziękuję Wam wszystkim!

2 polubienia
  • - Tworzę nową konfigurację w moim arkuszu bazowym,
  • - w tym korzystam zfunkcji Unfold,
  • - Następnie tworzę szkic za pomocą narzędzia "Konwertuj elementy" odpowiadający cięciu mojego rozwiniętego,
  • - Zdejmuję karoserię (więc nic na ekranie),
  • - następnie odtwórz płaską blachę dzięki mojemu szkicowi; co daje mi użyteczne rozwinięcie dla każdej nowej fałdy i jest bezpośrednio połączone z rozłożeniem mojego oryginalnego elementu.

Przyznaję, że jest to całkowicie nie do przyjęcia! :)

Ale pozwala mi zmienić rozłożony z moich 2 części (a tym samym kształt mojego 2. złożonego arkusza) poprzez modyfikację wymiarów szkicu mojego 1. złożonego arkusza, mając jednocześnie pewność, że oba zachowują ten sam rozłożony... To bardzo wyjątkowe, ale to jest to, co staram się robić.

1 polubienie