Odzyskaj plik Leica 3D Disto

Witam wszystkich!

Mój szef niedawno dostał laser Leica 3D, ale nie przeszedł żadnego szkolenia na jego podstawie. Do tej pory udało nam się pobrać punkty pomiarowe 2D i wyeksportować je w formacie DXF na Autocad i ProFirst, ale nawet tych plików DXF nie mogę otworzyć na Solidworks. Szukamy również sposobów na eksport plików 3D (Krok?), które pozwolą nam w 100% wykorzystać funkcje tego lasera. Jeśli ktoś z tego samego rodzaju produktu mógłby dać nam radę lub linki do samouczka, bylibyśmy bardzo wdzięczni!

Dziękuję Wam wszystkim!

Dobry evening@benjamin

Jeśli chcesz uzyskać szybki wynik, sugeruję skorzystanie z ScanTo3d, który jest dostępny tylko w wersji premium oprogramowania.

Po uruchomieniu oprogramowania wystarczy przejść do paska narzędzi > dodatków > wybrać ScanTo3D

Jeśli masz ScanTo3D, spójrz na samouczki, będzie to dla Ciebie łatwiejsze. Umieściłem linki tylko w języku anglo-amerykańskim, ale musi to być po francusku z GOGOL

https://www.youtube.com/results?search_query=scan+to+3d+solidworks+tutorial

Informuj nas o apartamencie

Pozdrowienia

2 polubienia

Czy oglądałeś też filmy, które można znaleźć w sieci?

Oto link i dlaczego nie poprosić ich o demo / szkolenie.

https://www.praxi.fr/leica-3d-disto-pack-etemplate-c2x30634548

1 polubienie

Witaj @Zozo_mp i @FUZ3D

Dzięki za radę, uruchomiłem dodatki ScanTo3D (dostępne w naszej profesjonalnej wersji SW2019) i zamierzam przyjrzeć się, jak z nich skorzystać. Ale odkryłem, skąd wziął się błąd, rzeczywiście, gdy zaimportowałem 3d dxf w krzywych, wyświetlony został komunikat o błędzie, że nie można zaimportować kilku elementów, co odpowiadało liczbie punktów orientacyjnych mojej ankiety, a krzywe nie były aktywowane w moim filtrze wyświetlania, to było normalne, że nic nie widziałem... Załączam zrzut ekranu z szybkiej ankiety, którą przeprowadziliśmy w naszym biurze. Trochę rozczarowany, że nie mogę mieć punktów odniesienia, które byłyby bardziej praktyczne, ale przynajmniej mogę pracować.

Dziękujemy i życzymy powodzenia!

2020-01-17_1.png

2. przechwytywanie

2020-01-17_2.png

Witam

Zwykle punktem odniesienia jest punkt zerowy wyniku skanowania.

Podczas fazy skanowania należy pomyśleć o kalibracji punktu zerowego, ponieważ to właśnie on będzie punktem bezwzględnym. Pomyśl też o wysokości dźwięku (przesunięciu między dwoma ujęciami wiązki), im cieńsza jest, tym jest bardziej precyzyjna i tym mniej artefaktu będziesz miał. Chyba, że skanujesz Notre Dame de Paris ;-)

W lotnictwie i motoryzacji wszystkie wymiary zaczynają się od wirtualnego punktu (co pozwala uniknąć konieczności martwienia się o łańcuchy wymiarów, zwłaszcza w samolocie).

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Czy znalazłeś rozwiązanie, aby zaimportować punkty pod oprogramowaniem?

Obecnie zastanawiamy się również nad zakupem LEICA 3D Disto. Sprzedawca przysłał mi przykładowy plik i rzeczywiście mam ten sam problem.

Czy jesteś zadowolony z tego systemu ? Czy ma Pan/Pani jakieś uwagi?

Z naszej strony zastosowanie przeznaczone jest do pomiarów wzgórz dla ślusarstwa.