Odzyskiwanie masy złożenia w symulacji

Witam

W symulacji statycznej, w parametrach, muszę pobrać wartość masy obiektu. W zmiennych globalnych nic nie ma, próbowałem "SW-Mass", ale to nie działa.

Dziękuję

W rzeczywistości pojawiają się tylko stałe zmienne globalne, a nie ta wynikająca z formuły!! Tym nam to nie przeszkadza!!

Witam

Skoro jesteś w statycznej symulacji, jaki jest sens odzyskiwania tej wartości.

Należy pamiętać, że w dowolnym momencie dostępna jest wartość całkowitej masy części lub zespołów.

W zakładce ""oceń" masz właściwość masy, która daje Ci wszystkie te informacje, pod warunkiem, że umieściłeś  materiał we wszystkich swoich częściach. Umieściłem ikonę w górnym pasku (wygląda jak skala), aby jechać szybciej

Daje również CG.

Pozdrowienia

W rzeczywistości jest gorzej, nie można na przykład sparametryzować siły za pomocą wzoru. Za każdym razem trzeba ponowić obliczenia w rogu i ręcznie wprowadzić wartości do symulacji. Mam część podpartą przez zespół izostatyczny ale gdzie ciśnienie może się różnić w zależności od podpory, więc siła działająca na każdą podporę jest funkcją ciężaru i rozkładu obciążenia, niekoniecznie (taki jest cel badania) równomiernie rozłożone. Krótko mówiąc, wszystko robię ręcznie. Pfff powiedział:

Symulacja bardzo dobrze radzi sobie z grawitacją, jeśli gęstość jest dobrze poinformowana.

Istnieje również sposób na umieszczenie uziemienia w pewnej odległości za pomocą sztywnych lub elastycznych łączników (co pozwala uniknąć rysowania części, których nie trzeba obliczać: zmniejsza to zarządzanie siatką i kontaktami).

Całkiem możliwe jest wykonywanie obliczeń na poziomie obciążenia w Simulation za pomocą wzorów i parametrów. Co może być przydatne, jeśli wykonujesz kilka obliczeń z rzędu z różnymi wartościami obciążenia.

Zamiast wpisywać wartość w postaci numerycznej, kliknij małą strzałkę w dół i "połącz wartość". Możesz wprowadzić stałe (na przykład, jeśli ten sam wysiłek został zastosowany w 10 miejscach) lub wykonać obliczenia między stałymi. Oczywiście nie jest to idealne rozwiązanie pod względem ergonomii (musisz zacząć od wpisania zmiennych do tabeli, walidacji, a następnie wprowadzić wartość za pomocą formuły między zmiennymi), ale nadal pozwala na robienie różnych rzeczy. Nie jest pewne, czy potrafisz użyć wszystkich operatorów matematycznych kreacji (myślę, że pomoc powinna je wymienić).

Witam

To nie działa, gdy chcesz powiązać wartość, możesz to zrobić tylko z wartością stałą, a nie z wartością zależną od formuły! Poniżej MTn i MTr pochodzą z formuły i nie pojawiają się w tym wyborze.