Pobieranie ścieżki rysowania

Cze wszystkim

Obecnie mam makro, które zapisuje mój rysunek solidworks w formatach PDF, DXF i STEP, ale mam drobny problem.

Czasami lokalizacja nagrania nie jest zgodna ze ścieżką mojego rysunku.

Jak odzyskać ścieżkę do mojego rysunku, która jest otwarta , i wymusić zapisanie w niej plików?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

Witam

Zanim uruchomisz makro, wykonaj zapis w  płaszczyźnie oprogramowania w odpowiednim folderze. a następnie uruchamia makro.

Jeśli jest to makro, które znam, domyślnie zapisuje się w ostatnim folderze, w którym wykonałeś nagranie.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Dziękuję mistrzu obiwan kenobi za odpowiedź.

Owszem, znam tę manipulację, ale niestety niekoniecznie o tym myślę bo często jestem na kilku plikach jednocześnie, dlatego gdyby odbywało się to automatycznie, to uniknęłoby to jakiegoś problemu.

bo myślę, że to niewiele, jeśli trochę o tym wiesz (nie tak jak ja)..  

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź, ale nie zapomnij "JESTEM TWOIM OJCEM"

W załączeniu znajduje się makro, którego aktualnie używam.

pdf_dxf_et_step.swp
1 polubienie

Witam

Czy wiesz coś o VBA i interfejsach API?

SPathName = SwDraw.GetPathName 'pobiera nazwę i pełną ścieżkę bieżącego dokumentu
FileName2D = Right(SPathName, Len(SPathName) - InStrRev(SPathName, "\")) 'pobiera nazwę pliku z rozszerzeniem
Dirname = Left$(SPathName, InStrRev(SPathName, "\")) 'Pobiera pełną ścieżkę

Dobranoc

Witam

W swoim makrze pobierasz już ścieżkę do folderu za pomocą zmiennej "Filepath", ale nie jest ona używana w funkcji "saveas", więc to normalne, że nie działa tak, jak chcesz ... Ponadto nazwy plików są konstruowane przy użyciu znaku "+", podczas gdy lepiej jest użyć symbolu "&" do łączenia wielu ciągów...

I mały problem w twoim makrze, używasz funkcji "SendKeys "^{q}""", aby wymusić regenerację, ale musisz uważać z tego rodzaju poleceniem, ponieważ nie zawsze daje ono pożądany efekt, patrz TUTAJ, na przykład dla mnie odblokowuje klawiaturę numeryczną...

Krótko mówiąc, z przykrością stwierdzam, że z mojego punktu widzenia najlepszym rozwiązaniem byłoby przepisanie tego makra ...

Pozdrowienia

Witam 

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi. 

Tak, myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby przepisanie go, ale niestety nie mam do tego niezbędnych umiejętności. Stworzyłem to makro, pobierając fragmenty makr z Internetu i trochę majsterkując. Ale nie wiem o tym zbyt wiele, czy to w VBA, czy w API, aby odpowiedzieć na twoje pytanie Emmanuel.

Aby wymusić zapis w ścieżce odzyskiwania, nie mogę znaleźć, jak to zrobić. Czy możesz mi pomóc?

Pozdrowienia.