Pobieranie wymiarów części składających się na zespół w pliku programu Excel

Witam wszystkich,

Szukam zautomatyzowanej metody pobierania wymiarów części składających się na zespół.

Moje złożenia składają się zazwyczaj z 10 do 30 części na zespół i używam SolidWorks 2018.

Próbowałem przyjrzeć się ramkom ograniczającym, które mogą być rozwiązaniem, ale jak zautomatyzować i jak pobrać te wymiary w pliku excel lub csv?

Z góry dziękuję

Witam

Eksportowanie zestawienia komponentów zespołu do programu Excel powinno działać.

Witam i dziękuję ac cobra 427,

Z drugiej strony nie wiem, jak stworzyć zestawienie materiałów z wymiarami części.

Czy jest gdzieś samouczek lub informacje, aby się tam dostać?

Być może zrobiłem to źle, ale nie mogłem znaleźć nic w necie w nomenklaturze z rozmiarem części.

Musisz utworzyć określoną właściwość do konfiguracji (wymiarów) i wypełnić ją ręcznie lub automatycznie za pomocą linków, które automatycznie przekierują Cię do dostosowanego BOM-u.

1 polubienie

Oto link do samouczka, który łączy wymiary pokoju z nieruchomością. Zasada jest taka sama, po prostu wybierz boki swojego talerza.

1 polubienie

Dzięki ac cobra 427 spojrzę w tym kierunku, ale czy nie ma bardziej zautomatyzowanego sposobu, na przykład przez vba, ponieważ muszę wrócić do około pięćdziesięciu zespołów, aby wydobyć z niego boki każdej części przez montaż.

I nie chcę szukać wszystkich wymiarów każdej części dla każdego zespołu.

Czy jest na to sposób?

Witam

Zajrzyj TUTAJ , aby sprawdzić, czy jest to odpowiednie dla Ciebie.

Pozdrowienia

Dobry wieczór i dziękuję d.roger,

Pobrałem twoje oprogramowanie, które wydaje się idealne do tego, co muszę zrobić, z drugiej strony mam błąd podczas uruchamiania.

Załączam komunikat o błędzie, na pewno będziesz wiedział co jest nie tak.

erreur.jpg

Dobry wieczór

Masz Solidworks 2018, ale w którym środowisku Windows, ponieważ oczywiście występuje problem z kompatybilnością między 32 bitami a 64 bitami, patrz TUTAJ.

Pozdrowienia

Mam w10 w wersji 64 bit i solidworks 2018 w wersji 64 bit

Co radzisz mi odinstalować solidworks i zainstalować go ponownie, jak w linku, który mi podałeś.

Z drugiej strony podobno mam dwie wersje, które są w wersji 64-bitowej.

Jeśli Windows i Solidworks są w 64 bitach to nie ma potrzeby odinstalowywania, a następnie ponownej instalacji, problem z kompatybilnością pochodzi z innego miejsca i tam jest dłuższy i bardziej skomplikowany do znalezienia, rozwiązanie ac cobra 427 może być szybsze, zwłaszcza, że nie mam w tej chwili zbyt wiele czasu, aby na to spojrzeć.

Pozdrowienia

Ok i dziękuję d.roger

Szkoda, bo twoje oprogramowanie wydawało się idealne do tego, co musiałem zrobić.

W przeciwnym razie możliwe byłoby użycie pól ograniczających z vba do zautomatyzowania operacji, radzę sobie w vba pod excelem, ale nigdy nie używałem go pod solidworks, jednak jestem gotowy spróbować.

Nawet jeśli mam się zmagać, ponieważ nie wiem nic o poleceniach Solidworks.

1 polubienie