Pobieranie listy wymiarów porządkowych na płaszczyźnie

Cze wszystkim

Chcę wyodrębnić tabelę Excela z listą punktów, do których dołączone są moje wymiary porządkowe. Na załączonym przykładzie wyprowadź tabelę z różnymi punktami 0 - 293 - 436 - 476 - 619 - 659.

Czy jest to możliwe? Masz napiwek?

Dziękuję Wam wszystkim

Witam :slight_smile:

Spalić dublet w ten sposób, powiedziałbym nie!

A teraz pytanie dodatkowe: jaki jest ostateczny cel twojej manipulacji? Może uda nam się poprowadzić Cię inną drogą, aby to zrobić?

1 polubienie

Cześć, dziękuję za odpowiedź.

Chodzi o naciąganie i chciałbyś opracować maszynę zdolną do liczenia i oznaczania sznurków w różnych punktach wskazanych na pliku Excela (lub innym).

Dziękuję

I zrób szkic z punktami, które zostaną przywołane w tabeli punktów, czy to możliwe? Ponieważ nagle eksport tabeli w Excelu musi być później możliwy

1 polubienie

Tabela punktów? Czy możesz mi wyjaśnić, proszę?

Za pomocą tego rodzaju makra możesz importować punkty z tabeli Excela do SW:

Możliwe jest również zrobienie czegoś odwrotnego:

Do wyszukiwania, oto użyte słowa kluczowe
Współrzędne makr Solidworks w programie Excel.
Wszystko, co pozostaje do zrobienia, to przetestować i wybrać to, co najbardziej Ci odpowiada i ewentualnie to poprawić.
Redagować:
W Visiativ dostępne są również te 2 narzędzia, jeśli masz subskrypcję Mycadservice:

2 polubienia

Nie sądzę, żeby to było to, o co on prosi:
Utwórz plik Excela do modelowania w oprogramowaniu, aby przerobić tabelę Excela dla maszyny, równie dobrze możesz nie przechodzić przez pole oprogramowania i bezpośrednio używać pliku Excela.
Myślę, że proces polega na modelowaniu pod oprogramowaniem, aby wydedukować plik Excela (a nie na odwrót)
Albo sposób pojmowania nie jest właściwy.
W końcu zależy to również od ilości wymiarów do przeniesienia w tabeli, jeśli jest to małe 10n można to zrobić "ręcznie" tworząc tabelę na rysunku (Tabela / Tabela ogólna) i klikając na każdy wymiar w każdym polu i zapisując tabelę w formacie excela.

2 polubienia

Jeśli masz myCADtools, GetCoordinates powinien być w stanie Ci w tym pomóc

GetCoordinates3D: Automatyczne wyodrębnianie adnotacji XYZ lub plików współrzędnych - YouTube

Edit: cholera, nie widziałem tego @sbadenis już o tym wspomniałem

Witam;
Dlaczego nie skorzystać ze stołu wiertniczego? (zakładka Tabele i Zestawienie materiałów).
Aby następnie zapisać go w Excelu?

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam wszystkich, bardzo dziękuję za odpowiedzi, więc mam narzędzia mycad i wypróbowałem GETCoordinates3D z eksportem w pliku i jest to dokładnie to, czego szukałem, działa bardzo dobrze.
Dziękuję wam wszystkim.

4 polubienia