Odzyskaj długość wytłaczania do powierzchni

Witam
Mam wyciągnięcie proste do powierzchni i chciałbym pobrać wartość wyciągnięcia, aby umieścić je we właściwościach części (dla zestawienia komponentów)
Mogę to zrobić za pomocą wytłaczania na ślepo, ale nie wtedy, gdy robię to aż do powierzchni

Dziękuję

Witam, wystarczy dodać wymiar referencyjny, którego możesz szukać w swoich nieruchomościach lub tabeli rodziny pomieszczeń itp.

2 polubienia

Hej, właśnie próbowałem, mogę dodać wymiar w zespole, ale nie mogę nic z tym zrobić. Niewidoczne w ofertach nieruchomości.

Witam;
Jeśli twoje wytłoczenie jest mierzalne, dlaczego nie stworzyć go w " One-Eyed "?

1 polubienie

Witam
Może powierzchnia wlotowa profilu nie jest płaska?

Dziękuję za odpowiedzi

• dla wymiaru mogę go dodać, ale nie można go użyć we właściwościach, jest to DimXpert Wymiarów typu " TXD " i nie przyjmuje swojej wartości
  • Jeśli wykonuję ekstruzję do powierzchni, to właśnie po to, aby nie korzystać z funkcji ślepej, inaczej nie widzę sensu
  • Powierzchnia wlotowa jest płaska i nie ma to znaczenia, część musi mieć całkowitą długość

Jak ustawiona jest twoja część " A " w stosunku do części "B " ... losowo?z ograniczeniem odległości (kto mówi, że ograniczenie mówi wymiar)?.. Inny?

Zasada ekstruzji " do następnej powierzchni " polega właśnie na tym, że nie trzeba wymiarować powierzchni, ani jeśli dana powierzchnia nie jest płaska.

To powiedziawszy, musiałeś być w stanie użyć " czujników ", aby użyć ich w nieruchomości i sprawić, by pojawiła się w zestawieniu materiałów.
https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/HIDD_MEASURE.htm
https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/c_Sensors_OH.htm

4 polubienia

To jest dokładnie to, co chciałem powiedzieć @Maclane ! Czujniki pomiarowe wydają mi się idealnym rozwiązaniem, aby to zrobić.
Użyłem go już do wyświetlenia wartości prasy łukowej: działa całkiem nieźle!!

1 polubienie

Upewnij się tylko, że aktualizacje wartości czujników są wykonywane prawidłowo.

Witam, w przeciwnym razie istnieje proste i skuteczne rozwiązanie, którego tutaj nie widzę. Po prostu utwórz nowy szkic na planie swojego wyciągnięcia, narysuj linię biegnącą od jednego końca do drugiego i bam! Masz wartość, którą możesz wywołać (np. D1@Esquisse3).

Nie, aby można było użyć wymiarów orientacyjnych, należy wybrać wymiary orientacyjne.
Capture 1

Rzeczywiście, ale @cedric_keiflin nie szuka, jak przekształcić wymiar w odniesienie, myślę, że wie, jak to zrobić, szuka sposobu, jak połączyć jeden ze swoją funkcją wytłaczania, która nie ma ustalonej wartości, ponieważ jest powiązana z odległością od powierzchni.

Przykład:
Moje zielone ciało jest wytłoczeniem " na powierzchnię "
image

Tworzę szkic na płaszczyźnie równoległej do wyciągnięcia, rysuję na nim linię i nakładam na niego wymiar sterowany, co daje nam wartość D1Sketch4 callable

1 polubienie

Bjr: Powiem, że to normalne, ponieważ zazwyczaj mogą to być pozostawione kształty, jeśli są płaskie, użyj do wierzchołka i będzie to działać z wartością!

Dziękuję za odpowiedzi

Ocena referencyjna spełnia moje potrzeby
Mam zamiar przetestować historię czujników pomiarowych!
Do linii szkicu, którą wymiarujemy w następnej kolejności, już jej użyłem :slight_smile:

Myślę, że jest już trochę za późno, aby ci odpowiedzieć... Ale jeśli może ci to pomóc w przyszłości, istnieje inna technika, która jest całkiem dobra: równania.

W zmiennych globalnych tworzysz jedną, a w wartości wybierasz " miara "

Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać twarze do zmierzenia i gotowe.
Nadal musisz o tym pamiętać w swoim planie 2D, ale jest to dość łatwe, ponieważ pojawia się w rozwijanych menu " Połączone z właściwością " → " Model znajdujący się tutaj " → " Wybór "

Mała dodatkowa zaleta: jeśli masz konfigurację, w której twój dystans ewoluuje, wynik równania również ewoluuje!

2 polubienia