Próbuję zintegrować z nową własnością, moim SLDPRT, masę reprezentowaną przez kawałek blachy, uwzględniając wagę skrawków.
Odpowiada to 2 właściwościom listy części spawanych, "szerokość i długość boku blachy." (na czerwono na załączonym zrzucie ekranu) Te 2 wartości x grubość x masa materiału powinny dać mi wynik.
Ale jak odzyskać oszacowaną wartość tych 2 nieruchomości? i zintegruj je w równanie.?
Chcę również dodać 2 właściwości " "długość do cięcia na zewnątrz" i "długość do cięcia wewnętrznych pętli" (na żółto)
i uwzględnij je w nowym równaniu (aby szybko obliczyć cenę lasera) Czy przechodzi przez programowanie?, bo nie widzę jak to zrobić Korzystam z oprogramowania SW 2018 SP5
Możesz pobrać te właściwości, klikając prawym przyciskiem myszy na część arkusza blachy w jej MEP i tam wybierasz adnotację ==>właściwości z listy spawanych części i tam jest ona wyświetlana w MEP, a następnie klikasz prawym przyciskiem myszy i edytujesz tekst w oknie i tam będziesz miał swoje dane, których możesz użyć.
Myślę, że z tymi danymi powinieneś być w stanie to zrobić. Radzę zrobić notatkę, kopiując do niej dane i wykonując tam swoje równanie. Ale absolutnie konieczne będzie, aby wszystkie twoje części były wykonane z blachy. Po utworzeniu tej notatki wszystko, co musisz zrobić, to przeciągnąć i upuścić, a będziesz mieć wszystkie dane, które chcesz.
Spróbuję i zobaczę, nie wiedziałem, że umieszczając równanie w notatce, mogę je rozwiązać.... Myślałem, że to tylko tekst po edycji.
Więc jeśli jestem dobry, kładę to wszystko na boku, żeby nie było widać, i mogę robić notatki zawierające wynik moich równań, aby przesuwać się po częściach z blachy...
Dlaczego wszystkie części muszą być wykonane z blachy? Jeśli są woluminy, to nie działa? Zauważ, że to nie przeszkadza, rzadko miksuję.
Tak, absolutnie konieczne jest, aby część była wykonana z blachy, a ponadto należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na rozłożonym, jak opisano w mojej poprzedniej odpowiedzi.
Nie ma nic bardzo skomplikowanego, w rzeczywistości chcemy tylko znać całkowitą wagę blachy do usunięcia z magazynu, SW podaje tylko wagę części bez liczenia skrawków (które poddajemy recyklingowi, jeśli możemy) A potem chciałbym szybko poznać obwód do wycięcia, bez konieczności mierzenia za każdym razem, gdy dokonujemy modyfikacji.
Aby zrobić równania, powinno być w porządku, chodziło tylko o to, jak uzyskać informacje... Staram się, jak tylko mam 10 min....
Tak, cóż, wolałbym móc zsumować wszystko w jednej nucie Przetestowałem szybko, ale chyba nie rozumiałem, jak wprowadzić moje równanie do notatki, bo to nie działa.... Szukam ;-)
Uważam, że możemy to zrobić za pomocą nomenklatury, ale jedynym problemem jest to, że nie mogę zachować równania sumy dwóch kolumn. Po prostu kliknij pole obok dwóch długości i kliknij , a następnie zaznacz pole D1 + E1 i zatwierdź, a otrzymasz sumę, ale to równanie nie pozostanie w tabeli po jej zapisaniu. Dołączę do Ciebie tabelę, a kiedy ją wstawisz, będziesz musiał wybrać z listy zakładek. Oto ZIP z małym TUTORIALEM i tabelą
Bardzo dziękuję za zamek, znałem równanie w nomenklaturze, ale nie pasuje ono do tego co robię, bo jak mówisz, trzeba to robić za każdym razem. Szukałem właściwości do wstawienia do MEP, w samym modelu MEP dlaczego nie, dołączonej do rozwiniętego widoku. Szukam, ale tak naprawdę nie widzę , jak to zrobić; może poza programowaniem, ale ja się na tym nie znam.
Długość ścianki bocznej z blachy nadaje się tylko do użytku we właściwościach spawanych mechanicznie
Co bym zrobił osobiście:
Gdy część jest gotowa: - Funkcja "Rozłóż" blachy - Szkic na rozwiniętej części + prostokąt obwodu w linii konstrukcyjnej - Zwymiaruj 4 boki prostokąta - Zrób kolejną linię konstrukcyjną, która biegnie nie wiadomo skąd, to nie ma znaczenia i ustaw ją w ten sposób: - Długość linii = Wymiar 1 + Wymiar 2 + Wymiar 3 + Wymiar 4 => pobiera wartość tego wymiaru "długość linii" w równaniach. => Zrób to samo z różnymi operatorami, jeśli chcesz określić masę =====> Funkcja "składania" blachy
Wada: Jeśli zdecydujesz się dodać funkcję, która zmienia rozmiar szkicu obciążającego, będziesz musiał zmienić położenie grupy "Rozwiń/Parametry szkicu/ Złóż aż do dołu drzewa" i połączyć szkic z nowymi krawędziami.
Z drugiej strony, jeśli zmienisz wymiary w istniejących funkcjach, zrobi to :)
Mógłbym przesłać ci przykład, jeśli nie jest to jasne
Udało mi się zintegrować Twoją formułę z nomenklaturą... Ukryłem kolumny z blaszaną powierzchnią ścian bocznych, a także grubością. Wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy Całkowita waga i pokazać wiersz / kolumnę, aby je zobaczyć