Recykling plastiku do druku 3D

Witam, szukam rozwiązań do recyklingu złomu i zużytych części drukowanych w 3D
Typ PLA; ABS; ASA
Jeśli macie jakieś tropy, pomysły, to jestem zainteresowany bo jak na razie nie ma rozwiązania poza śmieciem :frowning:

Witam i zapraszam na to piękne forum
Już miałem tę samą myśl i są maszyny do recyklingu, albo gotowe, albo do samodzielnego wykonania (w open source)

Wydaje mi się, że Ariane Plast oferuje również usługę recyklingu

Ze swojej strony, będąc prezesem stowarzyszenia zajmującego się drukiem 3D, zawsze chciałem móc stworzyć " usługę " recyklingu odpadów z druku 3D, ale jest to pewna inwestycja, poproszę @Coralie o sponsorowanie nas :rofl:

4 polubienia

Istnieje również Polymix, który poddaje recyklingowi PLA i PETP (koszty wysyłki na Twój koszt).
https://boutique.polymix.fr/recyclage-pla-et-petg/

4 polubienia

Witam

Możliwe jest również stworzenie pasty poprzez namoczenie odpadów w kąpielach acetonowych.

Rodzaje tworzyw sztucznych należy posortować, a aceton dozować zgodnie z pożądaną lepkością. Minimalna objętość będzie wymagana do jednorodnego stopienia ilości plastiku, a następnie dodanie acetonu (i pozostawienie go do ponownego stopienia), aby był bardziej płynny, lub dodanie plastiku, aby był mniej płynny.
Aby przyspieszyć proces topienia, musisz zmielić duże kawałki i zrobić wióry o "nienaruszonych" długościach filamentów (np. gdy szpula pęka lub te wyjęte z ekstrudera, gdy się zaciął lub są wynikiem wymiany filamentów)

Mieszaninę należy przygotować i przechowywać w zamykanym i hermetycznym szklanym słoiku (na przykład słoiku z dżemem); Aceton jest szczególnie lotny, jeśli całkowicie odparuje, pasta stwardnieje (ale można ją przywrócić, wkładając aceton z powrotem, z wyjątkiem tego, że będziesz musiał ponownie poczekać na proces topienia i potrwa to znacznie dłużej, ponieważ będzie to blok, a nie granulki/wióry).

Następnie możesz użyć tych past utwardzających powietrzem do różnych rzeczy, takich jak odlewy, klejenie, łatanie, tynkowanie itp. Możesz nawet nim malować, jeśli jest wystarczająco płynny.
Przy odpowiedniej płynności przydatne jest na przykład wygładzenie wydruków poprzez wypełnienie międzywarstw.

Sprawdza się również do topienia akrylu (pleksi).

2 polubienia