Ponowne definiowanie płaszczyzn odniesienia importowanej części w formacie STEP

Chciałbym odwrócić część i w ten sposób zmodyfikować początek układu współrzędnych od góry do dołu (na przykład),  gdy otwieram lub importuję istniejącą część jako plik STEP.

Szukałem kilku rzeczy, ale kiedy klikam na przykład z przodu i normalnie do, część nadal znajduje się w początku importu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

Aby spróbować: http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/solidworks-repositionner-d-placer-un-import-une-origine

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam

Postępuję w ten sposób:

http://help.solidworks.com/2016/french/Solidworks/sldworks/t_Move_Copy_Bodies.htm

5 polubień

Nie lepiej niż @ D.Roger,rozwiązanie AC Cobra

@+

3 polubienia

Trzecim rozwiązaniem byłoby otwarcie nowego zespołu, wstawienie danej części, zmiana jej położenia i zapisanie jej jako .prt.

4 polubienia

Postępuję bardziej w taki sam sposób jak PhilippeB , aby mieć czysty plik.

2 polubienia

Ta sama, metoda "przemieszczenia ciała".

Wolę zachować funkcje przemieszczenia (szczególnie w przypadku produktów klienta), czasami oryginalny początek może być interesujący do zastąpienia innej części (typowy przypadek zestawów, gdzie wszystkie części są modelowane z tym samym początkiem).

1 polubienie

Celem na ten moment było odzyskanie kształtu części, jeśli to możliwe, we właściwym kierunku (co nie miało miejsca) oraz stworzenie ukształtowanego narzędzia (frezu). Wszystko zostało już zrobione, ale z narzędziem do góry nogami trzeba wszystko ciągle obracać i bardzo uważnie patrzeć na lustra importu konturu, aby nie popełnić błędu, stąd moja prośba.

Zaletą tej metody jest posiadanie zgodnego i bezbłędnego narzędzia. Ponadto możesz przyjść i sprawdzić z zespołem naprężeń części i narzędzia , czy wszystko się zgadza, ponieważ zawsze wprowadzasz pewne zmiany w frezie. Wcześniej pracowałem w ten sam sposób, ale pod innym oprogramowaniem 2D z importem DXF itp.

W każdym razie dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi, to jest świetne i sprawiło, że idę do przodu.

FYI Użyłem metody Move/Copy Bodies 

" z narzędziem do góry nogami trzeba wszystko ciągle przekręcać ", no zgoda, trzeba przekręcić tylko ekran :)

OK, wychodzę!!!!!!

2 polubienia

Tak samo, lubię PhilippeB, jest prosty, szybki, a część jest idealna.