Czy możliwa jest zmiana rozmiaru szkicu, a nawet bryły, na przykład do 11 cm szerokości zamiast współczynnika 0,512, który da tylko przybliżoną, ale nie dokładną wartość?
Witam
Z mojej strony lepiej jest zostawić w "mm dla 3D" niż dla rysunku zmodyfikować wymiar w cm.
Ale radzę zostawić w mm
Myślę, że źle się wyraziłem. To nie jest dla posła do Parlamentu Europejskiego.
Importuję dxf typografii, aby ją wyciągnąć. Szkic ma wtedy określoną szerokość (powiedzmy 20 cm). Aby przywrócić szkic do szerokości 11 cm, przechodzę przez "Szkic>Przesuń elementy>Skaluj elementy". Z tym, że mogę ustawić tylko współczynnik skali, który sprowadzi mój szkic do szerokości 11,012 cm. Ale chcę, żeby było dokładnie 11cm.
Stąd moje pytanie, jak powiedzieć mu "zmień rozmiar (zachowując stosunek H/W) mojego szkicu do 11 cm"?
Witam
Zazwyczaj SolidWorks akceptuje wyrażenia matematyczne w polach do cyfrowej akwizycji danych.
Jeśli wymiar referencyjny oryginału wynosi np. 20,73, wystarczy wprowadzić wyrażenie 11/20,73 jako współczynnik skali w funkcji "Jednostki skali".
Rzeczywiście , @m.blt to działa. Powinienem był o tym pomyśleć... Dziękuję!
Pozostaję otwarty na inne propozycje, ponieważ to rozwiązanie nie jest pozbawione ograniczeń, takich jak konieczność stosowania wymiarów, aby poznać rozmiar szkicu, czy wartości z wydłużonymi miejscami dziesiętnymi.
Może jakieś makro do stworzenia?
PS: Czekając na lepsze, oznaczam twoją odpowiedź jako najlepszą @m.blt