Tworzę funkcje biblioteczne i chciałbym zobaczyć odwołania do ograniczeń specyficzne dla dodania tej funkcji podczas przeciągania i upuszczania funkcji na części.
Czy możliwe jest dołączenie odwołań do ograniczeń w funkcji bibliotecznej?
Menedżer właściwości PropertyManager wstawiający funkcję inteligentną
Określ powiązane komponenty i funkcje komponentu inteligentnego, który ma zostać dodany, a także niezbędne do tego celu odniesienia.
Aby otworzyć menedżera właściwości PropertyManager Wstaw inteligentny element z inteligentnym komponentem w złożeniu, należy wykonać jedną z następujących czynności:
Kliknąć Wstaw funkcje inteligentne , które pojawiają się na komponencie w obszarze graficznym.
W obszarze graficznym kliknąć prawym przyciskiem myszy komponent i wybrać Wstaw inteligentne elementy.
Zaznacz składnik, a następnie kliknij przycisk Wstaw > Inteligentne funkcje.
Obowiązków
Wybierz Operacje, a następnie zaznacz lub usuń zaznaczenie poszczególnych elementów, które mają zostać uwzględnione w złożeniu. Z listy wybierz funkcję, aby podświetlić ją w oknie podglądu.
Funkcje w skrócie
Wybrać, aby wyświetlić podgląd elementów w obszarze graficznym.
Składniki
Wybierz opcję Komponenty, a następnie zaznacz lub usuń zaznaczenie poszczególnych komponentów, które mają zostać uwzględnione w złożeniu. Z listy wybierz komponent, aby podświetlić go w oknie podglądu.
Odwołania
Wyświetla listę odniesień, które należy określić podczas wstawiania powiązanych komponentów i elementów. Referencje są podświetlone w oknie podglądu. Wybrać pasujący element w obszarze graficznym, aby ustawić odniesienie.
Wskazuje, że odniesienie nie zostało jeszcze określone.
Wskazuje, że odniesienie zostało określone.
Opcje
Aktualizowanie rozmiaru i położenia elementu i komponentu po przeniesieniu/zmodyfikowaniu komponentu inteligentnego
Wybierz tę opcję, aby zmiany w komponencie inteligentnym były odzwierciedlane w skojarzonych komponentach i funkcjach.
Dziękuję gt22, ale tam mówisz o inteligentnym komponencie.
W moim przypadku jest to funkcja regału + kawałek biblioteczki. Pozwól, że wyjaśnię:
Wykonuję coraz więcej ram HDPE wykonanych metodą cięcia strumieniem wody. Aby uprościć montaż, zrobiłem coś w rodzaju cylindrycznego boczku z kranu. (patrz zdjęcie w PJ) ten rodzaj mocowania staje się coraz częściej powtarzający się w naszych dziełach, co skłania mnie do chęci optymalizacji CAD za pomocą:
- Wkładka gwintowana: Część półki z 2 odniesieniami do ograniczeń (2 współosiowości)
- Funkcja biblioteczna: w tym w rzeczywistości 2 profile (otwór do umieszczenia wkładki i otwór na do przejścia)
Aby móc zaoszczędzić jeszcze więcej czasu. Chciałbym, aby za każdym razem, gdy moja funkcja biblioteczna jest wstawiana do mojego utworu, były również 2 odwołania do ograniczeń. Umożliwiłoby to ustawienie płytki za pomocą prostego przeciągania i upuszczania w zespole.
Nie miałam odwagi ani czasu, żeby na wszystko patrzeć, ale będę musiała to zrobić!
Wyobrażam sobie, że w moim przypadku filozofia polegałaby na tym, że mój "pionek" byłby wykonany przez inteligentny komponent, a kiedy wstawiam go do zespołu, to jest to ten, który przynosi ograniczenia, odniesienia i powiązane funkcje, które pozwalają na wykonanie otworów w innych częściach?