Witam.
Od jakiegoś czasu w PHENIX Rousies zaczynam zakładać bibliotekę.
A ostatnio w mojej bibliotece śruba z odniesieniem do wiązań, już nie przykleja się do moich części, usunąłem odniesienie do wiązania i włożyłem je z powrotem, i mimo wszystko nadal nie działa.
Mocuję z jej odniesieniem do wiązania
Czy masz jakieś wytłumaczenie?
Franciszek
vis_a_collet_o9.sldprt
Witam
Skłaniam się ku poglądowi, że powinniśmy stosować dwa ograniczenia
W przypadku podstawowej jednostki odwołania weź spód z dodaniem "pokrywania się" zamiast wartości domyślnej.
Dla drugorzędnego elementu odniesienia: cylindryczna część niegwintowana, nie zapominając o domyślnym ustawieniu "koncentryczny/koncentryczny"
Ostrożny! Potrzebna jest ścisła reguła , ponieważ muszą istnieć te same wartości naprężenia między częścią, która otrzymuje, a śrubą, która jest odbieraną częścią. Jest to obowiązkowa reguła SolidWorks.
Lub jeśli chcesz zachować prostotę, musisz sprawdzić w ustawieniach, czy wartości domyślne odpowiadają (są takie same) między częścią odbierającą a odebraną.
W przeciwnym razie będzie to nędza
Pozdrowienia
2 polubienia
Przepraszam, korzystam z SW18, a twoja wersja to SW19, więc nie widzę drzewa i odwołań do ograniczeń.
Jedną rzeczą, którą należy zrozumieć, jest to, że odniesienia, odniesienia, drugorzędne i trzeciorzędne nie są powiązane; To nie jest pozycjonowanie izostatyczne.
Jeśli SW nie widzi żadnych możliwych ograniczeń dla pierwszego odniesienia, użyje drugiego lub nawet trzeciego.
Witaj @Aliende ;-)
W załączeniu znajdują się referencje wiązań używanych przez @François
Referencje mogą nie być połączone, ale system - jak mówisz - szuka tego, co może skojarzyć między trzema odniesieniami, stąd zainteresowanie ich poprawnym utworzeniem na początku, ryzykując posiadanie części, które wędrują, jeśli mają - na przykład - tylko jedno aktywne ograniczenie.
Liczba stopni swobody musi być ograniczona w zależności od tego, co jest poszukiwane.
Pozdrowienia
reference_de_contraintes.jpg
Witam.
Zamierzam udzielić globalnej odpowiedzi, właśnie przeprowadziłem test z innym typem, która ma tylko jedno odniesienie do naprężenia i bez problemu przykleja się do moich części, a ja używam tylko pierwszego odniesienia naprężenia, zawsze robiłem to w ten sposób i działa to wszędzie z wyjątkiem tej.
Pozdrowienia
@Zozo_mp, ok dzięki za zdjęcie,
w większości przypadków jest to rodzaj ograniczenia, które nakładam; Mamy bezpośrednio współosiowość i koincydencję i ogólnie działa to dobrze.
Myślę, że powinniśmy spróbować tymczasowo zrobić z inną krawędzią, aby zobaczyć, jak ta część zareaguje. Pomoże to zrozumieć, czy problemem jest część, czy krawędź.
2 polubienia
Witam
Dzięki @Aliende za informacje, których nie wiedziałem o tym, jak działają te ograniczenia
Nazwa funkcji odniesienia do wiązań to "Domyślna" na, na przykład ta sama nazwa na elementach, czy to działa? Ponieważ, jeśli nie powiem bzdur, dwa odniesienia do ograniczeń, które muszą się ze sobą spotkać, muszą mieć tę samą nazwę.
1 polubienie
Dziękuję @Alliende.
Rozwiązałem swój problem, twoje informacje skierowały mnie na właściwą drogę, najpierw zmieniłem ogranicznik mojego odniesienia do naprężenia, nadal nie działa, wpadłem na pomysł odtworzenia nowej krawędzi, usuwając materiał, w promieniu u podstawy mojej, Po utworzeniu nowego zamówienia odłożyłem moje odniesienie do ograniczeń i tam mogę włożyć i znowu się zahaczy, jeszcze raz dziękuję za to, że zobaczyłeś, że jestem na właściwej drodze, więc to jest część, o której mowa.
Miłego tygodnia
Pozdrowienia
François -D
vis_a_collet_o9.sldprt