Odniesienie do naprężeń w Solidworks

Oto krótki film + wyjaśnienia (po francusku / quebecu...)Aby zilustrować pojęcie szkicowania 3D przywołane przez @sbadenis :

1 polubienie

Praktycznie opanowałem szkice 3D.
Nie rozumiem, kiedy Sbadenis mówi: kołowe ograniczenie wiercenia i ograniczenie do punktu szkicu 3D (pomoc przy wierceniu"...

Myślę , że @sbadenis miał na myśli to:
image

Z ograniczeniem do punktu szkicu asystenta wiercenia = Zbieżność (punkt/punkt lub punkt/płaszczyzna (lub ściana)...)
(Czy się mylę?)

1 polubienie

Czy możecie dostarczyć nam swoją część blaszaną (w formacie *.slprt Solidworks 2022 dla mnie), a także nit i?
Łatwiej będzie Ci pomóc.

Czuję się całkowicie na zachodzie...
Ograniczenie do punktu 3d, ale w odniesieniu do czego?
Ograniczenie cyrkularne, ale w odniesieniu do czego?
I co mam zrobić z tymi ograniczeniami w odniesieniu do moich/nitów, które chcę wstawić?
Przepraszam za moją ignorancję...

Ograniczenia zaproponowane powyżej to te, które należy umieścić między nitami a giętym arkuszem ... w nowym zespole.

W załączeniu wyjaśnienie w gif:
T71EFUstb8

1 polubienie

:laughing: Nie jest ładnie robić próby PRZED ustaleniem swoich ograniczeń... :laughing:
Ale przynajmniej jest bardzo wizualny.

1 polubienie

Wydaje mi się, że robię to samo, ale muszę to robić źle.
Spróbuję na Twoim przykładzie.

W każdym razie naprawdę nie możemy powiedzieć, że mi nie pomagasz...
Bardzo dziękuję Wam.
Znowu muszę być nieobecny. Spróbuję tego w ciągu dnia i odezwę się do Ciebie.
Jeszcze raz dziękuję

@jeanartemis :
Technicznie rzecz biorąc, nie próbuj umieszczać ODWOŁANIA ograniczeń w swoim arkuszu.
Ale możliwe jest umieszczenie niektórych z nich na nitach lub na...

Niezależnie od tego, czy chodzi o nit, czy, będziesz potrzebować:
Odniesienie naprężenia koncentryczności na wale lub na osi nitu.
Następnie odniesienie do naprężenia zbieżności pod (lub na powierzchni pod kołnierzem nitu).
https://help.solidworks.com/2022/French/SolidWorks/sldworks/c_example_mate_reference_multiple_entities.htm

1 polubienie

Tak, chciałem nałożyć ograniczenia przed zrobieniem, ale to nie zadziałało!

Chodzi głównie o to, że nałożyłem swoje ograniczenia, zrobiłem powtórzenia, a następnie usunąłem ograniczenia, aby umieścić je z powrotem podczas mojego filmu!

I poza tym, kiedy zaczynam posiłek, to zawsze od deseru!:stuck_out_tongue_winking_eye::stuck_out_tongue_winking_eye::stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

No widzę, że jesteś chciwy, deser przed daniem głównym...
Chyba czegoś mi brakuje.
Podałem przykład:

Średnica cylindra 200 EP10
Wiercenie na ślepo z pomocą w wierceniu
okrągłe powtórzenie przekłucia (10 otworów)

Głowica o średnicy gwoździa 10
Średnica trzpienia 4
Długość trzpienia 4

Tworzenie odniesienia do ograniczeń
Podstawowy: pręt koncentryczności i dowolny
Wtórne: zbieg okoliczności, płaska powierzchnia pod głową i wszelkie

montaż
cylinder
Wstawianie komponentu (gwoździa)

Mam ograniczenie koncentryczności, ale nie zbieg okoliczności.
To samo, jeśli utworzę 2 odwołania do ograniczeń, jedno z koncentrycznością, a drugie ze zbiegiem okoliczności.

Czy miałoby to problem, ponieważ jest to wersja edukacyjna?

Co powinienem zrobić, jeśli chcę wysłać moje 3 pliki?

Powtórzenie powtórzenia działa dobrze, ale bez zbiegu okoliczności, następuje po wstawionym elemencie

A co, jeśli zamiast powtarzać ćwiczenie, powtórzysz punkt szkicu w funkcji wiercenia, może działa to lepiej? (następnie powtórzenie napędzane przez powtórzenie)

Wydaje mi się, że pod uwagę brane jest tylko 1. odniesienie.
Aby uzyskać zbieżność koncentryczności + powierzchni w 1 odwołaniu, weź krawędź.

Z drugiej strony nie sprawdzi się na punkcie szkicu, a jedynie na wierceniu w płaskiej blasze.

Problem istnieje już przed rozpoczęciem próby.
Jeśli zrobię tylko jedno przekłucie, mam ten sam pb.

Myślę, że PB jest na poziomie odniesienia do ograniczenia mojego paznokcia.
Nie mogę zrobić tak jak ty

Nie sądzę, żeby to właśnie fakt bycia w wersji edukacyjnej był źródłem problemu.
Myślę, że wynika to z ograniczeń, odniesień, które w ogóle nie są wiarygodne...
Ale jeśli nadal chcesz umieścić go na swoim " Gwoździu ", zastąp swoje dwa odniesienia jednym " Domyślnym " na krawędzi:
przykład:

[Edytuj lol @sbadenis ... Jesteś szybszy ode mnie...]

1 polubienie

Mając tylko jedno odniesienie na krawędzi, jak wskazujesz, działa na płaskiej powierzchni, ale nie na moim cylindrze

tak samo, to nie działa, g tylko koncentryczność

Niestety, referencje z ograniczeniami są źle zarządzane i nigdy nie będą działać we wszystkich przypadkach. (więc weź najczęstszy w ogóle na płaskiej blasze...)