Numer części/Montaż

Witam wszystkich,

Czy możemy wiedzieć, czy część jest częścią jednego lub więcej zespołów? bez otwierania każdego zespołu... (Nie mam PDM)

Dziękuję

Na zdrowie @Anthony_PITON

Regarde peut-être avec SOLIDWORKS File Utilities

++
Nicolas

2 polubienia

Właśnie szukałem i nie jest to niemożliwe albo nie mogę znaleźć triku...

Cześć,
Jeśli masz narzędzia MyCad, jest WhereUsed, który robi tę robotę.
Powodzenia.

3 polubienia

Cześć;

Jeśli zakres wyszukiwań (liczba zespołów do sprawdzenia) nie jest zbyt duży, możesz zmienić nazwę lub przenieść plik swojego elementu i otworzyć zespoły, Solidworks wyświetli komunikat o błędzie przy otwarciu, że nie może już znaleźć swojego komponentu...
=> Tak, to metoda " prześladowcy ". (ale nadal działa)

1 polubienie

Nie ma natywnej metody.
Jedynym sposobem @a_eriaud jest rozwiązanie Visiativ lub metoda @Maclane , ale przy dużej ilości montażu niemożliwe jest otwarcie wszystkiego i poznanie zastosowania elementu.

1 polubienie

Niestety nie mam jej...

Cześć,

Kliknij prawym przyciskiem myszy na plik, którego zależności chcesz znać, a następnie Solidworks/file location

Wpisujesz miejsca wyszukiwania:
image

I rzucasz

Za dzień lub dwa powinieneś mieć wynik... (Narzędzie zeskanuje WSZYSTKIE twoje asemblery i MEPy zawarte w plikach, aby sprawdzić, czy dokument jest używany, czy nie).

To jedna z zalet EPDM: wszystkie linki do użytkowania są przechowywane w bazie danych, więc wynik otrzymujesz w kilka sekund, a nie w kilka godzin/dni/tygodni

5 polubień

Cześć,

Skąd mamy wiedzieć, czy wyszukiwanie zostało rozpoczęte?

Dziękuję

Witaj @Anthony_PITON ,

Dodajesz lokalizacje wyszukiwania, jak wyjaśnił @froussel.
Następnie klikasz prawym przyciskiem na swój plik SolidWorks: SOLIDWORKS → Rename (or Move)

Pojawia się to okno i tutaj znajdziesz linki do użytych zespołów:

++
Nicholas

3 polubienia