Odwołania do ograniczeń

Witam

Mam do czynienia z problemem, który wydaje mi się być błędem w Solidworks (jestem w wersji 2012).

Mam dwa elementy z odniesieniami do ograniczeń.

Jeśli wstawię część 1 do złożenia, a następnie część 2, nie ma problemu, a wiązania sumują się poprawnie.

Z drugiej strony, jeśli wstawię część 2, a następnie część 1, Solidworks nie znajdzie wiązań.

Czy masz pojęcie, skąd bierze się problem i czy istnieje rozwiązanie?

Dziękuję

Witam

Czy możesz dać nam zrzuty ekranu z 2 sytuacji i czy jesteś w SP5??? Jest to najbardziej udana wersja wersji rocznej...

Witam

Dołączone są obrazy odwołań do ograniczeń. Na drugim obrazie, jeśli zamienię "Wiązanie 1" na twarz, problem nadal występuje.

Ponadto mam 3 sztuki, które wyglądają bardzo podobnie do 1, a odniesienia do naprężeń są takie same. W przypadku części 2 i 3 nie ma problemu, odniesienia naprężeń działają niezależnie od kolejności, w jakiej części są wstawiane.

Z drugiej strony jestem w SP1. Jak uaktualnić do dodatku SP5, wiedząc, że jest to licencja sieciowa, z której może korzystać wiele osób? Czy aktualizacja jest płatna?

capture.png

Koniecznie musisz uaktualnić do SP5! Tak, to nic nie kosztuje.

Ten nie jest już dostępny na oficjalnej stronie internetowej, ale możesz sprawdzić tutaj:

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/SolidWorks_Service_Packs.htm

SP1 jest trochę jak wersja beta, nigdy nie należy długo pracować z wersjami przed SP2 lub SP3 (nadal czekamy, aż SP3 zainstaluje nową wersję).

Aktualizacja nie jest płatna i będziesz musiał zaktualizować wszystkie swoje pozycje. Zwykle w prawym dolnym rogu ekranu znajduje się ikona oprogramowania, a tam klikasz na nią i szukasz aktualizacji. Albo w opcjach.

Kiedy sprawdzam dostępność aktualizacji, Solidworks informuje mnie, że nie są dostępne żadne pliki do pobrania. Myślę, że nie będę w stanie przełączyć się na SP5.

Ciągle szukam odniesień do ograniczeń.

Wydaje mi się, że mam SP5 z 2012 roku leżący na dysku twardym, z drugiej strony ma od 5 do 6 GB.

Czy masz FTP?

A ty jesteś w 32 bitach?

Proszę osobę odpowiedzialną za IT o FTP.

Z drugiej strony jestem w wersji x64.

Witam

Złożyłem zapytanie i mamy FTP.
Z drugiej strony Solidworks jest w wersji 64-bitowej. Czy masz dodatek SP5 dla tej wersji?

Dziękuję

Nie, myślę, że mam go tylko w 32 bitach.

Skontaktujemy się ze sprzedawcą licencji, czy może dostarczyć nam dodatek SP5.

Uważam też, że jest to najlepsze rozwiązanie; Mam nadzieję, że nadal go ma...

Witam

Zainstalowałem dodatek SP5 na mojej stacji roboczej, ale problem nie został rozwiązany. Odwołania do wiązań zawsze działają tylko w jednym kierunku.

Czy masz jakieś inne leady, ponieważ aktualizacja Solidworks niczego nie zmieniła?

Witam

Czy możesz zamieścić zespół z częściami?

1 polubienie

Twoje referencje stresu w części 2 nie zależą przypadkowo od części 1

Jeśli tak jest, to normalne, że to nie działa, ponieważ szuka swoich referencji i nie może ich znaleźć

@OBi WAN dołączony jest zamek błyskawiczny z częściami.

Jeśli wstawię Assembly1, a następnie Part1, odwołania działają poprawnie.

Z drugiej strony, w drugą stronę (Część1, a następnie Złożenie1) już nie działa.

@gt22 nie ma zależności między odwołaniami do ograniczeń.

Udało mi się przymierzyć wersję z 2015 roku i w obu kierunkach znajdują się referencje, ale w przypadku, gdy wstawiam Assembly1 na Part1, referencje nie pasują tak, jak powinny.

references_de_contrainte.zip

Dla twojej informacji mogę odtworzyć problem w 2014 roku, szukam sposobu, aby zobaczyć, czy znajdę rozwiązanie

Sprawdza zależności naprężeń części i złożenia

Zobaczyć 

Odwołania do ograniczeń

Odwołania do ograniczeń określają jeden lub więcej elementów komponentu, które mają być używane dla automatycznego wiązania. Podczas przeciągania komponentu z odniesieniem do wiązania, oprogramowanie SolidWorks próbuje znaleźć inne kombinacje, które zawierają tę samą nazwę odniesienia i ten sam typ wiązania. Jeśli nazwa jest taka sama, ale typ nie jest taki sam, oprogramowanie nie dodaje ograniczenia. Oto kilka dodatkowych rzeczy, które musisz wiedzieć o odwołaniach do ograniczeń:

• Składniki. Do części i zespołów można dodawać odniesienia do wiązań. W złożeniach można wybrać geometrię zespołu (np. płaszczyznę w złożeniu) lub geometrię komponentu (np. powierzchnię komponentu).

• Propagacja odniesienia naprężenia. Po wstawieniu podzespołu do zespołu wyższego poziomu, odniesienia do wiązań zdefiniowane w komponentach podzespołu, jak również te zdefiniowane na najwyższym poziomie podzespołu, są dostępne dla wiązań automatycznych.

• Wiele odwołań do wiązań. Komponent może zawierać wiele odniesień do wiązań. Folder Odwołania do ograniczeń w drzewie autorskim FeatureManager zawiera wszystkie odniesienia.

Komponent w zespole może, na przykład, mieć dwa odniesienia naprężeń:  i podkładkę. Podczas przeciągania łącznika z odniesieniem do wiązania zwanym śrubą , wiązania są dodawane między elementami o tej samej nazwie odniesienia do wiązania.

• Kilka jednostek jest ograniczonych. Każde odniesienie do ograniczenia może zawierać maksymalnie trzy elementy ograniczenia (podstawowe, drugorzędne i trzeciorzędne), z których każdy ma własny typ ograniczenia i wyrównanie. Aby dwa komponenty były automatycznie wiązane, ich odniesienia do ograniczeń muszą mieć ten sam odniesienie:

• Nazwa

• Liczba podmiotów

• Typ ograniczenia dla pasujących jednostek

• Inteligentne połączenia. Gdy menedżer właściwości PropertyManager SmartMates jest otwarty, oprogramowanie dodaje wiązania za pośrednictwem odniesień do wiązań przed dodaniem geometrycznych wiązań SmartMates .

Aby ustawić odniesienie do ograniczenia:

1. W części lub zespole kliknąć Odniesienie do wiązania  (pasek narzędzi Geometria odniesienia) lub kliknąć Wstaw, Geometria odniesienia, kliknąć Odniesienie do wiązania.

Pojawi się Odniesienie do ograniczeń menedżera właściwości PropertyManager .

2. W polu Nazwa odwołania wpisz nazwę odwołania do ograniczenia.

3. W obszarze Główny element odniesienia:

• Wybrać ścianę, krawędź, wierzchołek lub płaszczyznę jako główny element odniesienia. Element jest używany dla potencjalnych wiązań podczas przeciągania komponentu do zespołu.

•  Wybierz Typ odniesienia do wiązania  i Wyrównanie do wiązania odniesienia  , aby ustawić domyślne ograniczenie dla elementu odniesienia.

4. Możesz powtórzyć krok 3, aby dodać funkcje drugorzędne i trzeciorzędne.

5. Klikać. 

Odniesienie do ograniczeń jest dodawane do drzewa autorskiego FeatureManager, w folderze Odniesienia do ograniczeń. 

1. Odniesienie do ograniczeń jest dodawane do drzewa autorskiego FeatureManager, w folderze Odniesienia do ograniczeń. 

Aby przechwycić odniesienie do ograniczenia z istniejącego ograniczenia:

1. Edycja komponentu w kontekście złożenia.

2.  Kliknij opcję Odniesienie do ograniczeń .

3. W menedżerze właściwości PropertyManager, w części Odniesienia do przechwytywania, wybrać element lub ograniczenie.

Element, wiązanie i wyrównanie wiązania są wyświetlane w obszarze Podstawowy element odniesienia.

1. Wpisz nazwę w polu Nazwa odniesienia i kliknij,  aby dodać odniesienie do wiązania do komponentu.

W twoim zespole 1, zamiast wybierać jako odniesienie naprężenia, wybierz  wiertło i umieść odniesienie współosiowości i działa, nie powinno doceniać odniesienia naprężenia w powtórzeniu.

EDIT: podgląd załączonego następnego pliku do naśladowania

contrainte_assemblage_1.jpg